‘Carrers amb història (24): L’advocat Cirera, més que un lletrat

CARRERS AMB HISTÒRIA

Aquest mes d’agost reprenem una de les seccions que iSabadell va començar l’estiu passat i que, segons ens vau fer arribar per diverses vies, us va agradar i vau demanar que continués.

Des d’aquest dilluns 29 de juliol fins divendres 6 de setembre, de dilluns a divendres dedicarem un article a coneíxer una mica més la vida i obra de diversos sabadellencs o persones relacionades amb la nostra ciutat que tenen un carrer o plaça dedicat. Comencem aquest periple amb la figura de l’advocat Cirera, que té un carrer molt conegut al Centre de Sabadell.

Qui era l’advocat Cirera?

Josep Cirera i Sampere va ser un conegut advocat, entre altres, del puixant Sabadell del segle XIX. Va ser un dels fundadors del Banc de Sabadell, del que també va ser secretari i més tard director. També va ser un dels fundadors del Col·legi dAdvocats de Sabadell, institució de la qual va ser degà. Va ser jutge municipal, regidor de l’Ajuntament, diputat provincial i diputat a les Corts. Va estar també vinculat a la Companyia de la mina d’aigües, la Caixa de Sabadell, la Casa de la Caritat i moltes altres institucions. En definitiva, un sabadellenc total.

On està situat aquest carrer?

El carrer Advocat Cirera està situat al Centre, entre la plaça del Gas i la plaça Sant Roc. És un carrer amb una bona varietat de locals i bars de copes, dels més animats (amb la Rambla) del Centre i sovint centre de trobades del jovent més chic de la ciutat. Alguns dels restaurants més populars de Sabadell es troben també a aquest carrer.

El carrrer, al llarg de la història, ha tingut diversos noms: carrer dels Estricadors, carrer del Safareig, després carrer del Safareig Vell. Fins i tot durant la Guerra Civil es va anomenar carrer del Primer de Maig, un nom que es va deixar enrere a l’inici de la dictadura franquista, quan es va rebatejar de nou el vial amb el nom de ‘Abogado Cirera’. A la transició es va tornar a catalanitzar la via, sent l’actual carrer de l’advocat Cirera.

Josep Cirera i els inicis del Taulí

L’any 1901 Josep Cirera va cedir uns terrenys de la seva propietat perquè s’hi construís l’Hospital del Taulí. Cirera va cedir els terrenys de forma desinteressada, remoguda la seva conciència perquè una dona embarassada no va poder ser atesa a l’hospital local perquè no complia les condicions econòmiques exigides, segons relata Ricard Simó a 100 sabadellencs en els nostres carrers.

La donació de Cirera es va complementar amb el projecte arquitectònic, que va fer Enric Fatjó, també de forma desinteressada. Les despeses de construcció es van pagar venent l’herència deixada pel canonge Joncar. Les obres van acabar l’any 1903. El 1928 es va ampliar l’edifici amb diversos pavellons (de nom encara avui dia Victòria Eugènia) L’edifici va ser la Clínica de la Mare de Déu de la Salut. Ara és l’edifici La Salut, on estan situades les oficines principals de la Corporació Sanitària Parc Taulí.

Comments are closed.