‘Carrers amb història (33)’: Vila Arrufat, art sabadellenc

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Antoni Vila Arrufat?

Antoni Vila Arrufat va ser artista, fill i deixeble en l’art de Joan Vila i Cinca. Va néixer l’any 1894. Es va formar a Sabadell, a l’Escola Industrial d’Arts i Oficis, a Barcelona, a la Llotja, i a Madrid, al Círculo de Bellas Artes. Va visitar París i Itàlia becat per l’ajuntament de Sabadell. El seu estil era realista, amb arrels noucentistes, però va anar evolucionant. Va exposar en solitari a Barcelona els anys 1922 i 1932. Es va centrar en la figura i també en les maternitats. Durant la Guerra Civil es va refugiqar a la pedania de Sant Sebastià de Montmajor, al municipi de Caldes de Montbui i es va centrar en la pintura mural religiosa. Allà va morir el seu pare, Joan Vila i Cinca, l’any 1938.

També va participar a la Biennal de Venècia i l’Exposició d’Art Sacre de Vitòria, entre moltes altres exposicions. Va ser catedràtic de gravat a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona i va obtenir molts reconeixements i a nivell públic, per exemple, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, la medalla al mèrit artístic de l’ajuntament de Barcelona o la Medalla de la Ciutat de Sabadell. Vila Arrufat té obres al santuari de la Salut, Terrassa, la pedania de Sant Sebastià de Montmajor (Caldes de Montbui) o El Escorial. També va decorar el Saló de Cent de l’ajuntament de Barcelona. El Museu d’Art Contemporani de Catalunya, el MACBA, té una gran col·lecció d’obres de l’artista sabadellenc

On està la plaça de Vila Arrufat?

Sabadell dedica una plaça a Antoni Vila Arrufat des de l’octubre de l’any 1989, només un mes després de la seva mort. Està al Centre, entre els carrers de Sant Pau, les Planes i Migdia. Una escultura d’Enric Casanovas decora la plaça de Vila Arrufat. El seu pare, Joan Vila i Cinca, també té un carrer al centre de Sabadell.

Comments are closed.