‘Carrers amb història (37)’: Maria Gisbert, 30 anys a l’exili

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Maria Gisbert?

Maria Gisbert va ser sobretot una dona de cultura. Va néixer a Sant Vicenç de Castellet (Bages) l’any 1904 i va morir a l’exili, a Caracas (Veneçuela) l’any 1976. Durant les convulses dècades que van acabar en la Segona República i més tard en la Guerra Civil, Gisbert va afiliar-se al Sindicat Mercantil d’Empleats i Tècnics de Sabadell. Després també al Bloc Obrer i Camperol, una formació internacionalista. Va participar en mítings al costat d’Andreu Nin (líder del Partit Obrer d’Unificació Marxista, el POUM, assassinat per prosoviètics durant la Guerra i el cos del qual encara no s’ha trobat).

Gisbert va col·laborar en el Diari de Sabadell, El Poble, La Batalla o a La Humanitat. També a L’impuls, setmanari que va dirigir durant la Guerra Civil.

A partir de 1939, amb la victòria del bàndol franquista va ser detinguda, empresonada i condemnada a 30 anys de presó. En va complir set i va exiliar-se a la capital veneçolana, on va ser secretària del geògraf sabadellenc Pau Vila i del Centre Català. A Caracas va crear un punt de trobada entre els nombrosos exiliats catalans: la llibreria Mirador. Va escriure també dues novel·les: Quan desperten els sentits i Ombres i llum. Gisbert va viure 30 anys a l’exili, des de 1946 fins la seva mort.

On està la ronda de Maria Gisbert?

La ronda de Maria Gisbert està ubicada des de l’any 1985 al barri de Can Puiggener, a la zona més coneguda com El Llano. De fet, la ronda de Maria Gisbert és un dels últims carrers, i dels més propers als camps que donen de forma directa al riu Ripoll.

Comments are closed.