‘Carrers amb història (39)’: Vilarrúbias, l’alcalde del pont de la Salut

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Vilarrúbias?

Feliu Vilarrúbias va ser advocat i alcalde de Sabadell durant la segona meitat del segle XIX. Va ser deixeble de Jaume Balmes a la Universitat de Cervera. Quan va acabar els estudis, es va establir a la casa familiar, al Raval de Fora (Centre) i va assolir un gran prestigi com a advocat, sent dessignat representant al Congrés Català de Jurisprudència. Va col·laborar en la premsa de l’època i va escriure diverses obres d’assaig, com L’autoritat i la llibertat en harmonia, deixant inèdita L’estat polític civil i social de l’home.

Es va implicar en la fundació de l’Hospital i la Casa de Beneficiència, on ara hi ha la plaça Marcet. Va ser diputat provincial i va ser uns dels artífexs de la construcció del pont de la Salut per obrir la carretera de Sabadell a Sentmenat i Caldes de Montbui. El pont es va construir en dos anys, amb els seus set arcs sobre el Ripoll.

Durant el seu breu període com alcalde (1867-1868) va fer construir l’actual passeig de la Revolució, que comunica la carretera de la Salut amb el carrer de Quevedo. El passeig s’havia de dir d’Isabel II però en el marc de la revolució de 1868, més coneguda com La Gloriosa, que va destronar Isabel II va passar a dir-se, fins ara, passeig de la Revolució.

On està situat el carrer de Vilarrúbies?

El carrer Vilarrúbies és un dels principals del Centre de Sabadell. Comunica la Gran Via des de la desocupada caserna de la Guàrdia Civil fins a la plaça Marcet. A partir d’aquest moment, fins l’avinguda de Francesc Macià canvia el nom i s’anomena Ronda de Zamenhof, dedicada a l’universal esperantista.

El carrer de Vilarrúbies té diversos punts d’interés i serveis de la ciutat. Comença amb la caserna de la Guàrdia Civil i acaba a una plaça molt concorreguda. Paradoxalment, a banda i banda del carrer tenen la seva seu la delegació territorial de la patronal Pimec i el sindicat anarquista CNT.

Comments are closed.