‘Carrers amb història (47)’: Narcís Giralt, el formador

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Narcís Giralt?

Narcís Giralt va néixer l’any 1846. Va ser professor de teoria de teixits, substitut de l’històric Pau Alguersuari i Pascual, que també disposa d’un carrer a Sabadell. Va ser un dels fundadors de l’Escola Industrial d’Art i Oficis i el primer director. També va presidir Belles Arts. Donava classes de teoria tèxtil a l’Ateneu Sabadellenc, juntament amb altres sabadellencs il·lustres (Marian Burguès, Vila i Cinca) i col·laborava amb publicacions professionals, com El Eco de la industria i Catalunya tèxtil. També es va prodigar amb la pintura, tenint el Museu d’Art local alguna de les seves creacions. Però la seva principal vocació va ser l’aprofundiment dels estudis sobre teixits, creant un centre visitat per professionals i estudiants de tot l’estat.

Segons indica Ricard Simó a 100 sabadellencs en els nostres carrers:

Sota el seu mestratge es realitzaren d’una manera admirable diversos teixits, com els del rei Alfons XIII, Antonio Maura, José Canalejas, el compte de Romanones o el pontífex Pius X”.

L’any 1925, l’any que va morir, va rebre la Gran Creu d’Isabel la Catòlica i un homenatge a Sabadell, el mes de març. Sis mesos després va morir. Poc després ja tenia un carrer dedicat.

On està el carrer dedicat a ell?

El carrer de Narcís Giralt es troba al Centre. És un carrer paral·lel a la Rambla (cantó Gran Via). Al seu carrer, espai de llargues cues de vehicles a mitja tarda, té la seva seu la principal empesa cultural de la ciutat, l’Orquestra Simfònica del Vallès.

Les Agrupacions Professionals Narcís Giralt i el premi Tenacitat

Després de la mort de Narcís Giralt va néixer una entitat local anomenada Agrupacions Professionals Narcís Giralt, per enaltir i perpetuar el nom de Narcís Giralt. Entre les acccions que fan es troba l’entrega del Premi Tenacitat, que reconeix una trajectòria professional i personal d’alta vàlua per la ciutat. Les Agrupacions posen en valor el principal patrimoni de Giralt: l’amor per l’educació i la instrucció. Seva és la frase: “la ignorància condueix l’home al vici i al crim, i la instrucció s’ha de considerar remei preventiu per evitar-ho”.

Comments are closed.