‘Carrers amb història (40)’: Antoni Llonch, l’alcalde de La Faràndula

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Antoni Llonch?

Antoni Llonch va ser, entre altres coses, alcalde de Sabadell durant la dictadura franquista. Va ser alcalde després de Josep Maria Marcet, l’alcalde falangista que va encapçalar la comitiva franquista a Sabadell a finals de la Guerra Civil, i abans de Josep Burull, l’alcalde franquista que va haver d’acabar dimitint durant la Transició. Llonch només va ser alcalde durant cinc anys, entre 1960 i 1965.

Antoni Llonch va ser industrial tèxtil, sector del qual la seva família havia fet carrera professional, i el primer president de l’entitat Joventut de la Faràndula després de constituir-se l’entitat, l’any 1947. De fet, la construcció del teatre va ser liderada per ell. El teatre es va inaugurar l’any 1956. Actualment al vestíbul encara hi ha l’homenatge que l’escultor Camil Fábregas va dedicar a Llonch en les seves quatre facetes: industrial tèxtil, faranduler, l’alcalde de les riuades i el seu amor als infants.

Llonch va ser alcalde entre 1960 i 1965, i va ser l’alcalde que va afrontar les riuades del Vallès, de les que l’any passat es va commemorar el cinquantenari. Ricard Simó assegura a Cent sabadellencs en els nostres carrers que no va trepitjar casa seva durant una setmana. També va iniciar els tràmits per soterrar el tren al seu pas per la ciutat.

Com bona part dels millors exponents de la burgesia local, va concentrar diversos dels càrrecs més importants a la ciutat. Va ser alcalde, president de la patronal Gremi de Fabricants i president del Centre d’Esports Sabadell. Va rebre, poc després de deixar el càrrec d’alcalde, la medalla d’or de la ciutat i va ser proclamat fill predilecte de Sabadell.

On està la plaça d’Antoni Llonch?

Antoni Llonch té una plaça dedicada a la seva persona al Centre de Sabadell. Just sobre l’estació de tren de Sabadell Centre de Renfe i al costat de l’estació d’autobusos. És punt de trobada de moltes persones, i també punt de partida de mobilitzacions i manifestacions que recorren el Centre com, per exemple, la manifestació alternativa del Primer de Maig.

La plaça d’Antoni Llonch va ser inaugurada l’any 1976, menys de dos anys després de la mort del que va ser alcalde.

2 Comments