‘Carrers amb història (49)’: Josep Bruguera, l’actor que va persuadir el Vaticà

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Josep Bruguera?

Josep Bruguera va ser actor i director de teatre. Va néixer a Sabadell l’any 1894 i va morir a Barcelona amb 86 anys. Va estudiar a l’Escola Pia i va ingressar a l’Orfeó de Sabadell. Segons assegura Ricard Simó en una semblança, Bruguera va decidir dedicar-se al teatre després de rebre una forta ovació en un recital escolar. Va estrenar diverses obres de teatre en català i castellà i va dedicar més de 50 anys de la seva vida al món escènic protagonitzant milers de papers. També va dedicar part del seu temps a la pintura, tenint a Joan Vila i Cinca com a mestre, el cant i la música.

Una anècdota: el seu paper més conegut va ser el de Jesús. Tant que va protagonitzar una exposició fotogràfica a Madrid, molt visitada, centrada en el rostre del Jesús que interpretava. El nunci del Sant Pare de l’època va adquirir una fotografia i la va ampliar i col·locar a la biblioteca privada del Papa, sent molt admirada.

Bruguera va rebre la medalla d’Or del mèrit al teatre de mans del president de la Diputació de Barcelona en el tardofranquisme (any 1976), Josep Antoni Samaranch.

On està situat el carrer de Josep Bruguera?

El carrer de Josep Bruguera està al barri de la Creu Alta, ben a prop de la plaça Taulí i de la caserna abandonada de la Guàrdia Civil. Bruguera, no obstant, va néixer al número 2 del carrer del Sol, al Centre.

Cada diumenge a les 10 hores podeu trobar a iSabadell un nou article de la sèrie ‘Carrers amb història’, dedicada a sabadellencs o persones vinculades a la ciutat que tenen un carrer dedicat.