Avinguda de Francesc Trabal

Carrers amb història (XIV): Francesc Trabal i la Colla de Sabadell

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Francesc Trabal?

Francesc Trabal va ser periodista. I també novel·lista. Va formar part de la millor generació sabadellenca a nivell cultural, i va destacar per l’ús de l’humor, la sensualitat i la innovació. Va ser redactor en cap del Diari de Sabadell i col·laborador de La Veu de Catalunya o La Publicitat, entre d’altres. Va ser un representant de les avantguardes literàries, usant l’humor de l’absurd.

Però no es va quedar en el periodisme. Va impulsar el naixement de l’editorial La Mirada i va escriure una obra de teatre, Els mediocres, a més de diverses novel·les.

Durant la Guerra Civil va tenir un paper important. Va dirigir el servei de Biblioteques al Front i va ser secretari de la Institució de les Lletres Catalanes. Es va exiliar a França gestionant un refugi per a escriptors. A finals de 1939 va creuar l’Atlàntic i es va establir a Llatinoamèrica. Ja no va tornar. A Xile va crear l’Instituto Chileno-Catalán de Cultura i va ser director del Pen Club xilè. Va promoure iniciatives editorials com El Pi de les Tres Branques i Ediciones Rapa Nui, per a infants, i va ser gerent de l’editorial American Playbook. Va morir l’any 1957.

On està situat el carrer dedicat a ell?

L’avinguda de Francesc Trabal està situada al nord de la ciutat i comunica l’avinguda de Matadepera amb Can Deu, creuant Sant Julià. Anteriorment, aquesta avinguda s’havia dit avinguda de Sant Julià però des del 21 de desembre de 1984 està dedicada amb membre del Grup de Sabadell.

L’avinguda es creu amb altres carrers dedicats a La Colla, com el d’Armand Obiols i personalitats culturals, com Marçal Ballús, pioner en la introducció del cinema a Catalunya.

La Colla de Sabadell

La generació de Francesc Trabal va ser la més destacada que ha donat a nivell cultural la ciutat de Sabadell al llarg de la seva història. Un conjunt de literats, periodistes i artistes que van trascendir la ciutat, i alguns el país, en una Sabadell, Barcelona i Catalunya efervescent, la del primer terç del segle XX. La Guerra, malauradament, ho va escardar gairebé tot.

El Grup es va destacar pel rebuig a la burgesia, de la que ells provenien, i per criticar els customs i les formes de la societat burgesa de l’època. En el fons, volien despertar una ciutat adormida culturalment a través de la provocació però mitjançant l’excel·lència.

Trabal va ser un dels seus més destacats exponents, juntament amb Armand Obiols i Joan Oliver (Pere Quart). Però el record de l’anomenada Colla de Sabadell ha quedat, tot i que ningú n’ha fet mai gaire bandera. De fet, part dels autors de la Colla tenen carrers dedicats a Can Deu. El més conegut, però, Joan Oliver no en té cap, malgrat donar nom a l’institut de la zona, tenir un premi de literatura amb el seu nom, i el conegut Casal Pere Quart al bell mig de La Rambla.

Els comentaris estan tancats