Foto portada: Edilberto Daza, aquest dilluns. Autor: David B.

Edilberto Daza, defensor dels drets humans a Colòmbia: “la guerra és un negoci”

“Per nosaltres no hi ha garanties a Colòmbia, hi ha un constant assassinat de líders defensors dels DD.HH i la feina és molt difícil”. Així de contundent és l’Edilberto Daza, que actualment viu a Catalunya acollit pel Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans, juntament amb la Silvia Berrocal.

Els dos van arribar al novembre després de les amenaces que patien al seu país d’origen. L’Edilberto és directiu de la Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Oriente y Centro de Colombia, que defensa els drets humans, el territori i la recerca de persones desaparegudes, mentre que la Silvia és part de l’organització Forjando Futuros i va participar en el procés de pau amb la guerrilla de les FARC. Aquest dilluns van fer una ponència al Col·legi d’Advocats de Sabadell en el marc del programa català de protecció de defensors i defensors dels drets humans.

Atemptats i assassinats

La situació dels defensors dels drets humans a Colòmbia és força complicada. Els membres de les diferents organitzacions reben amenaces per correu, paper o WhatsApp, els detenen i passen un temps a la presó o, com l’Edilberto, pateixen atemptats i s’han de desplaçar a altres llocs, ja que les mesures de seguretat sempre són insuficients

La Silvia té una situació diferent. Ella es considera una “doble víctima”, de les FARC i dels paramilitars. Al 1994, la guerrilla li va matar el fill de 16 anys, juntament amb 34 persones més, a la Massacre de La Chinita. Més de 20 anys després, durant el procés de pau amb les FARC, va participar en diversos actes de reconciliació i perdó amb la guerrilla. “Després d’aquest procés, els paramilitars creuen que sóc part de les FARC i m’amenacen per això”, explica.

Silvia Berrocal. Autor: David B.
Silvia Berrocal. Autor: David B.

“Com que sé que és dur i dolorós no vull que altres famílies pateixin aquest dolor”. Aquest és el motiu pel qual la Silvia va decidir participar en el perdó a la guerrilla. “Jo no vivia, vivia amb odi i rancor i això no és vida”, explica, “però quan em vaig alliberar d’aquests odis, vaig ser lliure i vaig tornar a viure una altra vegada”. “Jo no oblido que el meu fill va ser assassinat, això no ho faré mai, però sí que tinc la capacitat de perdonar”, afegeix.

La situació a Colòmbia

“En aquests moments la situació està cada vegada més difícil”, explica l’Edilberto, que desmenteix que el procés de pau amb les FARC hagi anat bé, afegint que els paramilitars han ocupat les zones que va deixar la  guerrilla i han assassinat a més de 200 líders i activistes. Daza també acusa a Juan Manuel Santos, l’actual president de Colòmbia, de no voler la pau, ja que “va fer el plebiscit per posar una trava al procés, va sortir el no i ara la situació és cada dia més difícil”.

Forés i , al Casal Pere Quart. Autor: David B.
Forés i Berrocal, al Casal Pere Quart. Autor: David B.

Edilberto Daza també critica la manca d’independència dels mitjans colombians. “Són totalment del govern i els porten com volen”, diu, mentre afegeix que “fer una entrevista i explicar tot això a Colòmbia vol dir pensar en com sortir d’allà per una altra porta o que algú et reculli amb un cotxe amb seguretat”.

En el que coincideixen els dos defensors és en criticar “la corrupció i les mentides” del govern. Berrocal es queixa de que “El govern diu que a Colòmbia no hi ha paramilitars i als defensors de DDHH no els assassinen, i això és negar la realitat”, mentre que Daza assegura que “la guerra és un negoci i el narcotràfic un interès del govern”.

I després dels sis mesos, què?

El 30 d’abril, després de passar sis mesos a Catalunya, l’acollida s’acaba i tant l’Edilberto com la Silvia han de tornar cap a Colòmbia. Tot i l’acompanyament que fan les organitzacions internacionals per garantir el seu retorn, “estem preocupats per saber què passarà quan tornem”, diu la Silvia.

“Si veuen que hi ha els ulls posats sobre ells poden estar una mica més atents a tots els defensors, no només nosaltres”, segueix la Silvia, que explica que només al gener es van matar uns 27 defensors dels Drets Humans, “gairebé un per dia”. Consideren que el govern colombià no protegeix a la seva població, però també asseguren que hi tornen amb ganes perquè s’han preparat “per afrontar la situació”.

Quan hagin tornat a Colòmbia, una delegació catalana farà una visita de seguiment per veure la situació de l’Edilberto i la Silvia i l’organització a la qual pertanyen. La visita de la delegació catalana també serveix per dialogar amb el govern del país sobre la protecció de les persones defensores dels Drets Humans.

Foto portada: Edilberto Daza i Silvia Berrocal, en la trobada amb iSabadell. Autor: David B.

Comments are closed.