Plàcid Garcia-Planas

El periodista Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic

El periodista sabadellenc Plàcid Garcia-Planas ha estat nomenat aquest dimarts nou director del Memorial Democràtic. Es tracta de l’organisme de la Generalitat encarregat de preservar, divulgar i recuperar la memòria democràtica de Catalunya des de la Segona República.

Plàcid Garcia-Planas va néixer l’any 1962 a Sabadell en el marc d’una coneguda família d’arrel tèxtil. És nét de Josep Maria Marcet, qui va ser alcalde de Sabadell durant les dues primeres dècades del franquisme. És periodista i gairebé tota la seva trajectòria professional l’ha fet al diari La Vanguardia, on ha cobert diversos conflictes bèl·lics. Des de l’any 2005 ha estat cap d’Internacional del rotatiu barceloní, on darrerament era redactor.

Obra periodística

És autor de diversos volums, com La revancha del reportero i Jazz al despatx de Hitler, guardonat amb el premi de periodisme d’investigació Grup Godó i Grup 62. L’any 2012 va rebre a Sabadell el memorial Joan XXIIII per la Pau. Posteriorment va publicar El marqués y la esvàstica. César González-Ruano y los judíos en el París ocupado, juntament amb la historiadora Rosa Sala. A Como un ángel sin permiso. Cómo vendemos misiles, los disparamos y enterramos a los muertos, denuncia el comerç d’armes i les seves conseqüències.

A l’abril publicarà La noia de la Pirelli, escrit amb la periodista Gemma Saura, centrant-se en la història de Roser Ferran Gayet. La dona va formar part de la cúpula directiva de la Pirelli catalana durant la Guerra Civil, quan l’empresa era una indústria de guerra.

Exposicions

Material de Garcia-Planas ha protagonitzat l’exposició L’Arxiu del corresponsal de guerra que es va exposar a l’Arts Santa Mónica de Barcelona i en part a la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell. La mostra estava composta d’objectes simbòlics de guerres i conflictes coberts per Garcia-Planas.

Per altra banda, el 29 de març s’inaugura al Museu d’Història la mostra Sanctòrum, que mostra la peculiar col·lecció de Garcia-Planas formada per versions del Taller de Tomàs Moragas, de Joan Figueras, que amb els anys ha anat encarregant a diversos artistes actuals.

Memorial Democràtic

El Memorial Democràtic depèn del departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, del qual n’és conseller Raül Romeva. La sabadellenca Carme Garcia és directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament.

Foto portada: Plàcid Garcia-Planas, en una conferència a l’Espai Cultura. Autor: J.d.A.