L’esportista de Sabadell Álvaro Magaña s’ha proclamat campió del món de culturisme per tercera vegada. Actualment es dedica a aquesta disciplina i a l’assessorament en nutrició esportiva.
Aquest cop la cita ha estat a Bordeus, el 25 de novembre. A la ciutat francesa Álvaro Magaña s’ha proclamat campió del món de culturisme per tercera vegada en la seva carrera; ara en la categoria Masters I de menys de 75 kg. Aterrat de nou a casa, obre les portes de la seva botiga a iSabadell.
És complicat guanyar un campionat del món, tres encara més”, resumeix Magaña després d’assolir aquesta fita. Per arribar fins aquí, al darrere deixa moltes hores d’entrenament: “l’esport d’alt rendiment comporta un sacrifici diari, molt lligat a l’entrenament i a la nutrició, que això últim és el que et dóna la imatge a nivell visual; sobretot l’absència de greix, que és el que busquem”.
Nascut el 1972, la seva passió pel “culte al cos” comença des de jove. Primer era corredor de la Joventut Atlètica de Sabadell (JAS), fins que les lesions el van obligar a passar pel gimnàs, als 16 anys, on al cap d’un temps va començar a treballar per hores i amb els anys es va acabar quedant el negoci. Fins que la crisi el va fer plegar.
“Des dels 22 anys als 45 que tinc ara m’he dedicat al culturisme, seguits”, assegura. Ara regenta la botiga Training, a la carretera de Barcelona, on treballa amb clients que volen perdre pes i especialment amb “qualsevol tipus d’esportista: nedadors, corredors, ciclistes, runners…“, als qui assessora en temes d’entrenament i dietètics.
Fuig dels dopatges
“La meva és una federació natural, això vol dir que fan controls antidòping”, explica Magaña, que ho destaca perquè “la majoria de federacions no fan aquests controls”. El sabadellenc ha competit a la UIBBN i a la WNBB perquè “en principi es fan controls i impedeixen la participació de persones que prenen substàncies dopants”.
Tot i ser federacions minoritàries, segons Álvaro Magaña, “això no impedeix que hi hagi persones que tenen un desenvolupament muscular important”. Magaña competeix amb la Federació Catalana de Físic-culturisme perquè no n’hi ha una d’espanyola; en el cas dels residents a la resta d’Espanya, competeixen sota el paraigua de diferents associacions com l’Asociación Española de Culturismo Natural (AECN).
El perquè d’alguns tòpics
Per què es diu sovint que quan les persones culturistes es fan grans perden la musculatura? Segons Álvaro Magaña se suma “un canvi d’hàbits, que normalment sempre van a pitjor” amb una “inactivitat”, que provoquen aquesta pèrdua de musculatura i canvis en la composició corporal; “això fa que canviïs totalment la teva imatge a com estaves abans” del pas al culturisme.
Són narcisistes, aquells que es dediquen a aquesta disciplina? En aquest cas, Magaña creu que “avui en dia a tothom li agrada estar bé, cuidar-se i que quan et miris a un mirall, d’alguna manera, t’agradis. Jo ho faig perquè m’agrada, no per res més, m’agrada cuidar-me i sé que ser excessiu tampoc és bo”.
Wildeboer i Belmonte, entre els seus clients
El sabadellenc destaca la necessitat d’una bona alimentació i del descans per poder assolir els objectius de cada esportista, per això treballa molt centrat a elaborar plans nutricionals adaptats a cada client, per treure’n el màxim rendiment.
La nutrició és important, no solament l’esportiva. A diferència de la nutrició normal, per satisfer les funcions biològiques, quan una persona fa esport el que busca és obtenir el màxim rendiment. Treure-li el màxim de partit a l’alimentació i millorar el rendiment, la fatiga, i que no sigui una dieta com s’entén avui, que és passar estrès i gana, sinó que fem una planificació nutricional adaptada a les persones”.
Entre els seus clients, Magaña destaca que és l’encarregat de la nutrició esportiva de nedadors i waterpolistes del CN Sabadell. Al llarg de la seva carrera ha tractat amb nedadors com Aschwin Wildeboer o Mireia Belmonte; i també corredors de muntanya o esportistes del planter del F.C. Barcelona, per exemple.