Xavier Domènech

El sabadellenc Xavier Domènech es perfila com a cap de llista de la coalició entre Podemos, BComú, ICV i EUiA el 20D

L’historiador sabadellenc, i ara Comissionat per la memòria històrica de l’ajuntament de Barcelona, Xavier Domènech, es perfila com el cap de llista de Catalunya en comú, nom que duria la coalició entre ICV-EUiA, Podem i Barcelona en comú, a les eleccions generals, segons publiquen diversos mitjans.

Xavier Domènech (Sabadell, 1974) és historiador, professor universitari a la UAB i col·labora al digital Eldiario.es. Ha estat vinculat a moviments estudiantils i juvenils i des de fa uns anys a Procés Constituent. Després va donar suport a Guanyem Barcelona, de la mà de l’activista Ada Colau, i a la candidatura Barcelona en comú, que va guanyar les eleccions municipals a la capital catalana. Des del passat estiu és Comissionat per la memòria històrica de l’ajuntament de Barcelona.

Ara, segons diversos mitjans, Domènech té grans opcions de liderar la llista de confluència formada per Podemos, ICV, EUiA, Procés Constituent i amb el possible suport de Barcelona en comú, en les eleccions generals del 20 de desembre. Tot i aixi, les negociacions estan obertes.

Qui és?

Domènech ha escrit diversos llibres, alguns d’ells vinculats a Sabadell. L’últim es presenta el proper dimarts. Antoni Farrés. Quan els obrers van assaltar l’Ajuntament, escrit per Jordi Serrano en base a una entrevista de Domènech a Antoni Farrés als pocs anys de deixar l’alcaldia. També porta la seva firma Quan el carrer va deixar de ser seu. Moviment obrer, societat civil i canvi polític. Sabadell 1966-1976. 

Anteriorment ha estudiat les relacions entre els moviments socials i el canvi polític, l’obrerisme i les polítiques de memòria. Temps d’interseccions. Una història de les Joventuts Comunistes 1970-1980; Clase obrera, antifranquismo y cambio político; Quan plovien bombes. Els bombardeigs i la Guerra Civil o Lucha de clases, dictadura i democràcia són alguns dels seus llibres.

Foto portada: Xavier Domènech, en una imatge de Youtube.