Joan Mena. Autor: David B.

Joan Mena (En Comú Podem): “no he de ser la persona que encapçali els Comuns a Sabadell”

Joan Mena, que va ser regidor a l’ajuntament de Sabadell per Esquerra Unida i Alternativa i ara diputat d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats es pronuncia sobre els movimients cara a bastir a una candidatura unitària a la ciutat cara a les municipales del any que ve.

Joan Mena és entrevistat aquest divendres a la redacció de iSabadell. 

Com és l’ambient que es respira al Congrés dels Diputats respecte a la qüestió catalana?
La situació ha variat des de que jo vaig començar al Congrés dels Diputats, PP i Ciudadanos s’ho prenien com una cosa anecdòtica i no li donaven la transcendència que tenia i avui estan certament preocupats. El PP és conscient que s’ha equivocat d’estratègia perquè ells han intentat judicialitzar la situació catalana i ara els ha sortit el tret per la culata. El responsable de judicialitzar-ho tot ha estat el propi Mariano Rajoy, a mi m’agradaria que el PP entrés en una estratègia de resoldre el conflicte per la via política. És difícil que ho faci perquè té al costat, moltes vegades passant-li per la dreta, Ciudadanos que està en una estratègia també de desgastar tot el faci el PP per intentar arrossegar quatre o cinc vots, la qual cosa em sembla també una irresponsabilitat.

A què atribueix els mals resultats dels Comuns als barris populars com a Torre-romeu i els bons registres de Cs el 21-D?
A les eleccions del 21 de desembre va haver una gran polarització. Nosaltres teníem un discurs que crec que era el majoritari a Catalunya, però no vam aconseguir que calés, especialment entre les classes populars. Defensem una reforma d’Espanya, la majoria de la població de Catalunya entén que la gent està cansada del model autonòmic que està profundament esgotat. Hem d’explorar nous models.

El que no es pot fer és el que ha fet el bloc independentista que és tirar pel dret sense comptar amb una majoria social i que segurament avui ho estan pagant amb una falta d’horitzó. Aquest és el seu principal problema, han perdut el seu horitzó. La proposta que nosaltres sempre hem defensat, i que ho hem estat fent des de que es va crear En Comú Podem, és el dret a poder decidir el futur de Catalunya. I si poguéssim decidir, defensaríem una Espanya plurinacional amb tota la resta de pobles de l’Estat. Aquesta crec, sincerament, és la voluntat que tenen majoritàriament els catalans i les catalanes.

Joan Mena. Autor: David B.
Mena, aquest dijous. Autor: David B.

Quina és la seva valoració de la tasca d’Unitat pel Canvi a l’equip de govern?
Crec que s’està fent una molt bona tasca. És cert que venim d’una etapa molt fosca. Jo mateix ho he viscut en primera persona, com quan vam denunciar el cas Bustos a fiscalia, i que ningú s’ho creia perquè és difícil de creure, que un període curt de temps t’obrin el cotxe quatre vegades, et punxin les rodes, t’amenacin, et truquin amb telèfons anònims, t’enviïn missatges dient barbaritats…Tot això en la política no s’entén perquè forma part d’un comportament mafiós, que no polític. Per tant, hem de pensar d’on venim. Venim d’una etapa molt fosca, dels anys de control del govern Bustos, amb una xarxa clientelar amb bona part de les entitats. Per tant, va ser una transició difícil.

Els primers anys del govern quatripartit van ser complicats. Avui la situació està estabilitzada. Crec que tots estan fent una molt bona feina i Unitat pel Canvi té unes responsabilitats molt significatives. Joan Berlanga és el regidor d’Educació que és un tema fonamental. Està fent una molt bona feina com es demostra amb el tema de l’institut de Can Llong, una situació que no s’acabava de desencallar o els projectes de cohesió social en els barris més vulnerables de la ciutat amb el valor afegit que ha de tenir l’educació. Especialment en una ciutat com Sabadell on encara tenim profundes desigualtats entre segons quins barris.

Per què Joan Berlanga sent el cap de llista de la candidatura més votada després del PSC no ha pogut ser l’alcalde?
Perquè va haver una aliança entre ERC i la Crida per pactar com es repartien l’alcaldia. Això té molt poc a veure amb la radicalitat democràtica. A qui li corresponia liderar un govern alternatiu a Sabadell era la candidatura que havia quedat segona, perquè el PSC s’havia autodescartat. Nosaltres mai hem volgut descartar al PSC de cap acord, el problema està quan el PSC va proclamar un candidat que era bustista i era inviable fer un acord amb el bustisme. A partir d’aquí, crec que l’hauria pertocat a qui va guanyar en segon lloc les eleccions, però també és legítim i la democràcia ho permet, que la suma d’ERC i la Crida hagin pactat per l’alcaldia.

A Sabadell l’espai dels Comuns es va presentar dividit en dues candidatures l’any 2015: Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell. És possible una candidatura unitària cara les properes municipals?
Precisament el 22 d’abril tenim una assemblea organitzativa a Catalunya en Comú. A partir d’aquí farem l’extensió territorial del projecte que fins ara ha estat difícil de poder arrelar perquè hem tingut masses cites electorals. L’assemblea del 22 d’abril serà el tret de sortida per desplegar-nos territorialment. Aquesta assemblea ha de servir no només per fer candidatures d’aquest tipus a Sabadell amb d’Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell i a la que aspirem que s’incorpori moltíssima més gent que avui encara no està a l’espai dels Comuns. Aspiro que a Sabadell, a les properes eleccions municipals, pugui haver una candidatura àmplia i potent amb gent que avui forma part de Catalunya en Comú i amb gent que a partir del 22 d’abril s’incorporarà d’una manera o d’una altra al projecte, que crec que és un projecte guanyador a la ciutat.

Joan Mena. Autor: David B.
Joan Mena. Autor: David B.

S’ha convidat a Marisol Martínez a participar?
Mai s’ha convidat a ningú a títol personal. Ho farà si entén que és un espai de referència on es poden assumir els posicionaments polítics que defensem. Suposo que, en el moment que toqui, caldrà obrir converses amb tothom si de veritat volem assolir que a Sabadell  hi hagi un govern d’esquerres.

No podria ser vostè qui encapçalés aquesta llista unitària?
No. Jo no he de ser la persona que lidera la candidatura dels Comuns a Sabadell. Per tres motius fonamentals. Primer, perquè ja estic treballant pels interessos de Sabadell. La millor etapa política de la meva vida ha estat a la política municipal a Sabadell, perquè es quan parles directament amb la gent, amb els veïns i les veïnes, i veus quines són les necessitats de debò. Crec que el paper que tinc és traslladar aquesta realitat de la gent que no viu la política en primera persona al Congrés dels Diputats. M’agrada la feina de defensar els interessos de Sabadell des del Congrés dels Diputats i és una feina que aspiro a poder renovar.

Segon, vaig entrar en política per defensar l’educació pública, de la lluita de les marees groges. Avui em sembla l’atac que està patint l’escola pública catalana del PP i Cs és un atac que em deixaré la pell per aturar-ho i crec que ho hem d’aturar al Congrés dels Diputats on s’està lliurant aquesta batalla. Una batalla que tenim guanyada socialment, ideològicament i políticament a Catalunya.

Al Parlament de Catalunya no hi ha cap problema. El PP és gairebé extraparlamentari i les posicions de Cs, en quan al model educatiu, estan molt arraconades. La gran transversalitat del Parlament defensa el model d’escola pública de Catalunya. Aspiro que això també ho podem portat al Congrés dels Diputats. Aquesta és la meva batalla personal i que m’agradaria repetir.

Tercer element: estem vivim una situació política molt complicada. Penso que el conflicte entre Catalunya i Espanya s’ha de resoldre al Congrés dels Diputats, fent aliances amb la resta de pobles d’Espanya. És un paper en el que em sento còmode. Treballaré i faré tot el possible perquè hi hagi una candidatura guanyadora d’En Comú Podem a Sabadell. Estaré dintre del projecte polític, que estic convençut que és el que millor coneix la realitat de Sabadell, però si les bases d’En Comú Podem renoven la confiança m’agradaria continuar la meva feina al Congrés dels Diputats.

Foto portada: Mena, a la redacció de iSabadell. Autor: David B.