Via Massagué de Sabadell

Carrers amb història (XIII): Joan Massagué; l’alcalde embellidor de la ciutat

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Joan Massagué?

Joan Massagué va ser alcalde de Sabadell durant tres períodes. Nascut i mort a la ciutat, va cursar els seus estudis a les Escoles Pies. Va començar a interessar-se per l’administració local des de ben jove i a ocupar espais de responsabilitat en entitats de la societat civil com l’Ateneu de Sabadell. Així que no va trigar en arribar a la corporació municipal, de la que va ser alcalde.

Dels seus mandats, a finals del segle XIX i començaments del segle XX deriva la creació de l’actual Avinguda de Barberà i la urbanització d’importants espais com la plaça de Sant Roc o els carrers Alfons Sala, de Calassanç Duran o de Latorre. Però sobretot va ajudar a oxigenar el casc antic, millorant la plaça Major, enderrocant l’antiga placeta de Manresa que va donar lloc a la plaça de l’Àngel i obrint l’accés a la carretera (avui passeig en obres aturades) de Manresa. A causa en part a aquests treballs, la corporació local va donar el nom per unanimitat a la Via de Massagué a la nova artèria del municipi.

D’altra banda, va aconseguir posar fi al pleit entre el consistori i els Pares Escolapis que va permetre que el que avui és l’edifici de l’ajuntament fos el que és. Com a contraprestació, es va construir l’actual col·legi de les Escoles Pies. També va col·laborar en la creació de la parròquia de la Puríssima i el santuari de la Salut.

Joan Massagué va morir l’any 1901 al seu domicili de la Rambla amb 65 anys. L’enterrament va tenir un fort seguiment ciutadà, sent descoberta la placa que batejava la nova artèria comercial i cèntrica de la ciutat com a Via Massagué.

On està la Via Massagué?

La Via Massagué és una part més de l’Eix Central que creua Sabadell des de la carretera de Barcelona fins la carretera de Matadepera. És un dels vials més coneguts i transitats de la ciutat, tancat al trànsit els diumenges i, per exemple, amb associació de comerciants pròpia. Ara mateix, està totalment aixecada com a conseqüència de la implantació del sistema de recollida pneumàtica dels residus.

La Via Massagué, com expliquem a dalt, és una de les principals accions dels governs Massagué a la ciutat.

Alcaldes i carrers

Joan Massagué, Josep Mª Marcet o Joan Moix són alcaldes que tenen un carrer dedicat a la ciutat de la qual van encapçalar el consistori durant algun periode històric. Són els tres alcaldes dels que parlem en la sèrie Carrers amb història, però no són els únics que tenen un vial a la seva memòria. Segons el nomenclàtor de Sabadell publicat al web municipal, són sis els alcaldes sabadellencs amb un carrer, plaça o avinguda: són els alcaldes. Quatre alcaldes republicans: Crespí (durant la Primera República Espanyola), Ribé (1931-1934), Miralles (1936) i Moix (1936-1938). Dos de l’època franquista: Marcet (1940-1960) i Llonch (1960-1965). Cal sumar-hi la Via de Massagué.

En trobeu a faltar algun? Creieu que el nomenclàtor hauria de tenir en compte algun altre alcalde de la història de Sabadell? Podeu deixar els vostres comentaris en l’espai pertinent.

Informació extreta del volum 100 sabadellencs en els nostres carrers, de Ricard Simó i Bach. 1984