Foto portada: Lucio Urtubia, dissabte al carrer Lacy. Autor: CNT / cedida.

L’anarquista Lucio Urtubia omple l’auditori del carrer Lacy

L’octogenari anarquista Lucio Urtubia va omplir dissabte a la tarda l’auditori del carrer Lacy de Sabadell. Va ser convidat per la CNT, qui va projectar un documental sobre la seva vida, obrint pas a una xerrada seguida amb gran atenció.

Nascut a una família molt pobra, Urtubia viu a França des de la dictadura franquista, on va fugir després de desertar del servei militar. Al país veí s’hi va exiliar i quedar per a treballar al sector de la construcció com a paleta. Va conviure uns anys amb l’anarquista Quicó Sabate, el seu mestre, i a la dècada dels 60 i 70 del segle XX va emprendre tot un seguit d’accions de falsificacions de moneda i altres accions. Però sobretot va falsificar xecs de viatge de la banca nord-americana, fins a 20 milions de dòlars, colpejant durament el que avui dia és el Citibank. La CIA va dictar contra ell una ordre de recerca i captura (en va acumular fins a cinc diferents) però es va guanyar la simpatia de bona part dels moviments revolucionaris i de l’esquerra continental.

A dia d’avui, amb 84 anys, és contundent sobre la seva manca de confiança respecte la política institucional, tant la tradicional (va ser crític amb figures com Felipe González o Jordi Pujol) com l’anomenada nova política, mancada de valentia al seu parer, i condemnada al fracàs. Urtubia anima la població a “lluitar, treballar i organitzar-se”, a donar exemple fent i creant alternatives.

El sindicat CNT va convidar Urtubia a Sabadell per projectar un documental sobre la seva vida, tot posant-lo com un exemple de la repressió que pateix un posicionament ideològic que, segons el sindicat, acumula més de 63 processats a l’actualitat. L’acte va comptar amb l’assistència, entre altres del fundador de l’editorial Txalaparta, José Maria Esparza.

Foto portada: Lucio Urtubia, dissabte al carrer Lacy. Autor: CNT / cedida.

Comments are closed.