Foto portada: Roser Sabater, administradora del grup 'Sabadell siglo XX'. Autor: David B.

L’èxit dels grups de Facebook sobre Sabadell mostra l’auge de la nostàlgia

Feliu Añaños i Roser Sabater són els creadors de diferents grups a Facebook amb l’objectiu de difondre el patrimoni de Sabadell. Els dos grups que administren superen els 3.000 seguidors i mostren com, en ple segle XXI, la nostàlgia d’un passat no gaire llunyà és plenament actual.

Tenen una comunitat molt viva i rica en continguts, ja que cada dia noves imatges i documents evoquen l’usuari als records de la seva ciutat, a la nostàlgia de veure com ha canviat.

Havia fet algunes fotografies tant del Sabadell urbà com del rural i també disposava d’unes postals antigues de Sabadell del meu besavi. Ho vaig voler compartir tot”. Aquesta és la història d’en Feliu Añaños, un sabadellenc que impulsat per la nostàlgia provocada per l’evolució de la ciutat va crear un grup de Facebook per compartir i difondre imatges i documents de Sabadell. Sobre l’objectiu del grup, en Feliu insisteix que “l’única intenció és que la gent s’ho passi bé donant a conèixer una mica més Sabadell”.

“Les persones, de per si, som bastant nostàlgiques i ens agrada veure paisatges per on ens movíem quan érem petits”, explica Añaños. La primera fotografia que va penjar va ser l’any 2009, tot just després de crear el grup ‘Patrimoni Sabadell, que actualment compta amb més de 5.000 usuaris.

Casa de la Caritat, l'any 1881, Foto via 'Patrimoni Sabadell'
La desapareguda Casa de la Caritat, l’any 1881, Foto via ‘Patrimoni Sabadell’

Per altra banda, la Roser Sabater és una de les fundadores i usuàries més actives del grup ‘Sabadell Siglo XX’. “El grup ha d’estar viu!” exclama, i ho està, amb més de 3.000 membres i noves publicacions diàriament, de diferents tipus d’usuaris, “els que els hi agraden més els documents i coses més serioses i altres que són amants dels cinemes, les discoteques i del centre de Sabadell”; de totes maneres, puntualitza que, com ella, els usuaris del grup coneixen molt bé la ciutat i el seu barri, però també la resta. La nostàlgia pel pas del temps i els canvis en la ciutat són el factor que uneix a tots els ciutadans que participen d’aquests grups. Un dels canvis que més ha cridat l’atenció a la Roser és que ella anava a l’escola a la Ronda Ponent.

A la zona de l’Eix Macià hi anàvem d’excursió, a passar el dia el dijous gras, a menjar la truita al camp. Normalment anàvem a la Salut, però algun any havíem anat a la zona del Parc Catalunya… era un bosc” relata, alhora que destaca els canvis importants que ha vist en tota la zona nord de la ciutat, com per exemple a l’estadi la Nova Creu Alta, lloc on per anar-hi recorda que havien de passar per una Avinguda dels Paraires i altres carrers “que eren camins de carro, plens de fang i sots. Allà únicament hi havia algunes cases de la Concòrdia, l’Institut Ferran Casablancas i poca cosa més”, recorda.

Les obres del Passeig han marcat un parèntesi en la vida i memòria dels sabadellencs. Des del 1999 una de les vies més populars de la ciutat per la seva centralitat i la més important del barri del centre està en obres. Passats 17 anys de l’inici de la seva remodelació, el material gràfic recollit és molt gran i les comparacions són inevitables; això sí, entre els majors de 25-30 anys, perquè els nascuts als anys 90 del segle passat, probablement no recorden o simplement no hagin vist mai aquesta via acabada.

El Passeig de la plaça Major, als anys 50. Foto via 'Patrimoni Sabadell'
El Passeig de la plaça Major, als anys 50. Foto via ‘Patrimoni Sabadell’

És per la importància que té per la ciutat el Passeig que s’ha convertit en els últims anys en un tema de conversa permanent, i així queda reflectit fent un cop d’ull als grups de Facebook citats anteriorment, on predominen les imatges prèvies a l’inici de les obres i el record que relata cada persona quan publica una fotografia. Un dels records més reiterats és el del sortidor d’aigua que hi havia a la part alta, actualment desaparegut.

El Passeig seria un dels temes que surt més a debat. La gent posa fotos de l’antic i l’actual i després compara…”, diu Feliu Añaños.

I és que en el grup que administra, Patrimoni Sabadell, són recurrents les imatges d’aquesta via. Imatges que tant poden ser fetes pels mateixos usuaris o bé són imatges fetes de fotografies originals que es poden trobar en arxius particulars, privats, exposicions o en l’Arxiu Històric de Sabadell.

Espai de conversa

Les xarxes socials són els nous espais de conversa permanent les 24 hores del dia durant tot l’any. Un grup de Facebook permet a tothom qui vulgui d’accedir-hi -el procediment és similar a demanar amistat a una persona- i des del moment que un hi entra ja pot participar activament d’aquesta conversa digital. El ritme de les publicacions en aquests grups és diari per part de diferents usuaris, com a tot arreu, uns més actius que d’altres. El nombre de comentaris i ‘M’agrada’ que reben les publicacions determina l’ordre en què apareixen a la pàgina, encara que en aquests casos sigui en l’ordre que sigui s’acaba generant un historial atemporal molt complet.

Últim dia de mercat al Mercadal abans del trasllat al Mercat Central. Foto via Sabadell siglo XX
Últim dia de mercat al Mercadal abans del trasllat al Mercat Central. Foto via Sabadell siglo XX

La principal diferència entre ‘Patrimoni Sabadell’ i ‘Sabadell Siglo XX’ és que aquest últim només admet imatges del segle passat, anteriors al 1999, per tant. El creador de ‘Patrimoni Sabadell’ ens explica que el grup és obert a tothom i que la gent “s’hi troba bé perquè pot debatre des de baix, sense la necessitat de ser un erudit en la matèria, pot dir el que pensa i punt”. Sobre els conflictes que poden aparèixer en el grup, explica que sovint són els mateixos usuaris els qui ho resolen i que ell només ha expulsat del grup a persones que es dedicaven a publicar contingut inapropiat pel grup. “Les normes del grup són molt clares i la gent de manera general les respecta”.

Records sempre acompanyats d’una imatge

Una ciutat que ha evolucionat, una ciutadania que hi ha crescut alhora, i un territori que ha anat canviant al mateix temps que els seus propietaris i usuaris l’han volgut recordar. Aquests són els aspectes que resumeixen l’auge de la nostàlgia que actualment viu la ciutat de Sabadell a la xarxa social Facebook, on grups públics reuneixen milers d’usuaris per parlar, debatre i, sobretot, compartir records de la seva ciutat.

Foto portada: Roser Sabater, administradora del grup ‘Sabadell siglo XX’. Autor: David B.

Comments are closed.