Nora Norman. Autor: David B.

Nora Norman aprova amb bona nota el repte de tocar a casa

La cantant nascuda a Sabadell, tot i que resident a Madrid, satisfà el públic d’un dels primers concerts de la Festa Major d’enguany.Ha estat un dels descobriments musicals de l’any, amb un dels seus temes col·locat entre les cançons més descarregades a Spotify.

El nom de Nora Norman va començar a sonar l’any 2013, llavors l’artista en tenia 22, i els seus temes van començar a difondre’s pels nous mitjans de distribució musical, Youtube i altres plataformes fora del circuit tradicional, per la qual cosa no va arribar al gran públic de manera immediata. Sí que va captar, però, l’atenció dels sectors més especialitzats de la premsa de Madrid, i particularment del diari El País, que la va incloure al concert homenatge als Beatles organitzat per aquest diari a la sala Joy Eslava. Poc a poc, programes de música com Los 40 i Las Noches de Verano de RTVE comencen a fixar-se en aquesta artista de look peculiar, i principalment en la seva música, una fusió de jazz i soul  que s’adapta a la perfecció a la rica textura de la seva veu, suau i càlida però que a voltes es converteix en un tsunami de força quan la cançó així ho requereix.

Al 2014 fou telonera de Nick Waterhouse a la seva gira espanyola, i el 2015 s’integra al col·lectiu Dremen, a banda de seguir participant a Jam Sessions i a iniciatives com Madtown Days. També el 2015 forma una banda amb Víctor Elías (teclats), Rafael Rivilla (guitarra), Pablo Ruiz (baix) i Gastón Padula (bateria) amb els que fa concerts a l’escena jazzística de Madrid.

Nora Norman. Autor: David B.
Bon aspecte de la plaça Sant Roc aquest divendres. Autor: David B.

Amb aquesta mateixa banda, desplaçada expressament des de la capital de l’Estat per aquest concert, ha tocat a una plaça Sant Roc plena a vessar, públic de totes les edats, que naturalment incloia amics i familiars de l’artista, però també fans ja consolidats i espectadors que l’han descoberta a partir d’aquest concert. El comentari general unànime era elogiant la qualitat i versatilitat de la seva veu. Val a dir que aquest any l’aspecte tècnic ha estat força més aconseguit que el de l’any passat al concert de Blaumut, on la qualitat del so  va deixar molt a desitjar.

Quatre anys després d’aquell primer tema penjat a Youtube sense cap altre pretensió que poder ensenyar una prova de veu a un amic, Nora Norman ha tret un EP, Shouldn’t, que inclou Odd One, un dels 50 més descarregats a Spotify. Pels que prefereixin els discos en suport físic, es pot trobar a la Fnac segons ha explicat la pròpia cantant. La seva gira d’aquest any per tota la geografia espanyola ha estat fructífera i exitosa, incloent alguns sold-outs. Aquests temes propis, tots escrits en llengua anglesa,  han format el gruix del concert, però també hi ha hagut espai per versions de temes aliens, com Isn’t she lovely The way you make me feel, que tot i pertànyer a èpoques i estils molt diferents, la cantant fa seus aportant-los el seu toc personal per tal que encaixin a l’estil propi sense resultar gens forçats ni col·locats a mode de farciment.

Nou projecte a l’horitzó

Norman, que a la seva web es defineix com influenciada per John Legend, Benjamin Clementine o Sam Smith, està treballant també en un projecte de música electrònica sota les seves inicials N.N. tot i que sense data prevista de sortida al mercat.

Foto portada: Norman, aquest divendres. Autor: David B.