Foto portada: Bayán, el patrocinador i Jordán, aquest dijous. Autor: J.d.A.

S’entreguen els premis del segon Concurs de Microrelats de iSabadell

d

La llibreria Paes patrocina el concurs de microrelats de iSabadell
La llibreria Paes patrocina el concurs de microrelats de iSabadell

La llibreria PAES, a l’Avinguda de la Concòrdia, va ser escenari de l’entrega dels premis del II Concurs de Microrelats organitzat per iSabadell i patrocinat per la coneguda llibreria sabadellenca. Araceli Bayán, amb “La màquina d’escriure” i Vanessa Jordán, amb “Gotas de vida” van ser les dues guanyadores.

Dijous a la tarda, el representant de la Llibreria Paes, Mario Prieto, va fer entrega dels vals per valor de 50 euros en llibres a les dues guanyadores del II concurs de microrelats organitzat per iSabadell. En la categoria en català, l’Araceli Bayán havia presentat La màquina d’escriure, que va ser triada com la guanyadora pel jurat. El seu relat, amb el pseudònim Guiomar, és el següent:

Un calaix de fusta malgirbat i foradat impedia veure un teclat que els nostres dits només acaronàvem. El contacte amb les petites tecles era agradable, no així la veu greu de la “Madre”. Pulsacions ràpides i segures auguraven un futur millor fora d’aquelles parets que ens ofegaven. El món no ens va rebre com pensàvem. L’oficina era gris i feia olor de greix de mecànic. Jove i, encara innocent, acabava d’entrar en aquell lloc sòrdid on viuria una dura experiència. I de sobte allà estava, negra, lluent, amb les seves tecles de lletres ben dibuixades i protegides per un vidre net i transparent. Mai n’havia vist una d’igual. Els seus dits van acaronar-les i quasi bé sense adonar-se es va trobar dins aquells murs que en un temps l’havien ofegat. Les parets de l’oficina continuaven sent grises i la pudor del greix de mecànic no s’havia esvaït. Li hagués agradat sentir la veu greu de la monja quan aquelles mans aspres i seques van envair part del seu pur i innocent cos. Però ara ja havia sortit al món i tenia, malgrat tot, la companyia agradable d’aquella bella i vella màquina d’escriure.

Bayán, que és Llicenciada en Història i Humanitats, va començar a escriure fa quatre anys a partir de la participació en un concurs organitzat pel Museu d’Història de Sabadell (MHS), formant part d’un grup d’escriptors anomenat Tarats pels relats. N’ha guanyat alguns, com l’organitzat pels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Confessa que tria normalment microrelats perquè li sembla més senzill i perquè escriu d’una manera força intuïtiva, la qual cosa ha fet que s’apuntés a diversos cursos per tal de millorar el seu estil.

Pel que fa al microrelat en castellà, el premi se’l va endur Vanessa Jordán, amb Gotas de Vida. El seu relat, amb el pseudònim Vanjor, és el següent:

Gotas de agua renovada que cubren todo lo que encuentran en su corto viaje. Pisadas que dejan huellas y acaban repletas de lluvia de abril. Su caminar es ligero pero relajado. Sí, quizás la idea de llevar el paraguas por si el tiempo cambiaba no era tan descabellada. Pero, en cierto modo, no le importaba demasiado. Desde niña, le encantaba caminar y que esas gotitas se fueran paseando por su rostro, tranquilas, sin prisa, dejando un pequeño dibujo que solo duraría unos segundos. Mirar al cielo con la boca abierta para poder saborear las curiosidades de la naturaleza. Sonrió, al imaginarse en medio de la ciudad con la boca de par en par, sorteando a las personas para no perder ni un solo sorbo de agua. Así que se limitó a caminar pensando en todo lo bueno que quedaba por hacer. El trabajo ocupaba la mayor parte del día, pero organizar la agenda con esmero dejaba espacio para perderse entre sus libros, viajar con las palabras e imaginar mil historias. Llegaba antes de la hora. La suma de esas palabras la acompañaban en su pequeño maletín. Ahora, nerviosa pero feliz, esperó a leer el siguiente capítulo de su vida.

Molt contenta també, declara que es passa el dia envoltada de llibres, però al Registre de la Propietat que és on hi treballa com a administrativa. Es dona la circumstància que Jordán també va ser la guanyadora en l’edició passada del concurs i per això es mostrava doblement sorpresa. Per a ella, escriure és la seva passió; ho ha fet des de sempre i ja a l’escola de primària havia guanyat algun premi. Recentment ha quedat segona en l’organitzat a Sant Cugat per la Diada de Sant Jordi i per la revista El Cultural. Tot i que el microrelat és la seva manera d’expressar-se, la Vanessa ha manifestat que ha començat a escriure una novel·la amb les dificultats que això suposa però amb l’ànim de continuar escrivint i millorant la redacció.

Foto portada: Bayán, el patrocinador i Jordán, aquest dijous. Autor: J.d.A.