Sebastià Ruiz, portaveu SOM Energia Sabadell

Una altra energia és possible: Som Energia

  • La cooperativa d’energia verda creix a Sabadell.

  • A mig termini volen ser productors d’electricitat.

Qualsevol consumidor pot saber de quines fonts procedeix l’electricitat que gasta a la factura de la seva companyia. Les principals subministradores es proveeixen d’un mix format per gas, energia nuclear, carbó, cogeneració i energies renovables. Fins fa poc no hi havia gaires alternatives per qui volgués un consum energètic responsable i verd.

Des de fa un temps, la cooperativa Som Energia ho facilita, sense que hi diferència de preu ni grans tràmits. La cooperativa està creixent a tot l’estat, i també a Sabadell. Sebastià Ruiz és el coordinador dels socis de SOM Energia a Sabadell. És professor a l’IES Castellar però  destina part del temps lliure a divulgar aquesta iniciativa i la necessitat d’un model energètic diferent “més sostenible i més democràtic”.

A Sabadell la cooperativa té censats mig centenar de persones fortament implicades en la iniciativa, que volen col·laborar en la difusió de Som Energia. Ruiz matisa que de socis hi ha més.

Com funciona aquest sistema?

“Tothom pot ser el salt”, diu Ruiz. S’han de donar de baixa de les companyies tradicionals, que compren energia feta a través del petroli o de nuclears. I passar a un sistema que es compromet de forma certificada a comercialitzar la llum només de productors d’energies renovables.

Només comprarem energia provinent d’aquestes fonts, com la solar, la geotèrmica, la hidràulica, el biogas, dels parcs eòlics, de plaques fotovoltaiques. En el mercat energètic està separada i podem escollir. Els habitants de Sabadell podem escollir l’energia que paguem o que comprem. Nosaltres promovem això, quanta més gent compri energia verda, més pressionem perquè els productors vegin que hi ha una demanda d’energia verda”.

Per “fer el salt”, només cal demanar un canvi de subministradora omplint un formulari amb les dades de l’última factura, i esperar. És com canviar de companyia de telèfon. “Però a més és un canvi ètic”, assegura Ruiz.

No costa res fer un canvi de comercialitzadora. Aquest gest suposa molt. Suposa que els diners que es paguen aquí es queden aquí i no marxen a fora per comprar petroli”.

El consumidor ha de pagar una aportació de 100 euros al capital social de la cooperativa. “Això dóna dret a ser soci, a participar en assemblees i a gaudir de descomptes en aparells eficients, com calderes o LED”. Si el soci abandona la cooperativa, els 100 euros seran retornats.

L’energia verda és més cara?

“Igual, no es més cara ni més barata, ara per ara. A França, per exemple, és més cara però aquí la comprem al mateix preu”, diu Ruiz. I el client la paga al mateix preu. “És Tarifa d’Últim Recurs, els marges de benefici de la cooperativa no són gaire alts però la podem vendre a 14 cèntims el kw”.

Quin és el model que proposen?

“Volem una societat amb més sentit comú. Estem en relacions amb la banca ètica, amb cooperatives d’enginyeries i altres empreses responsables. Dins dels 2.000 socis i més que serem, hi col·laboren i tenim associats de perfils molt diferents. Tot aquesta massa social és un valor”, diu Ruiz. En el següent vídeo, membres de la Cooperativa expliquen el model.

Tot i que l’estat no remi a favor de les energies verdes, i menys amb el govern actual, diu Ruiz, “Espanya no pot anar contra el sistema Solar; Europa exigeix energies més sotenibles. Espanya va al darrere però hi va. El petroli el 2060 s’acaba. No hi ha més. Ara el tema està en com es desenvolupen les energies alternatives i a quin ritme”.

Quants socis té aquesta cooperativa?

SOM Energia va néixer a Catalunya però té socis a tot l’Estat. En total, més de 2.000. Segons el coordinador local, guanyen entre 20 i 30 socis cada setmana. És la primera cooperativa que comercialitza només energia verda, i que vol anar més enllà. Marquen com a objectiu arribar als 3.000 socis aquest estiu.

Quin és el següent pas?

El grup vol produir energia i a llarg termini produir-ne tanta com necessiti comercialitzar per tenir un balanç energètic zero. Segons Ruiz, faran una planta fotovoltaica a Lleida i en l’assemblea general d’aquest mes es plantejaran noves vies.

SOM Energia és transparent mentre que amb les companyies tradicionals no se sap ben bé que es fa amb els diners. S’està especulant, estan invertint en borsa. Elles busquen el màxim benefici econòmic. Nosaltres el benefici que busquem és social.

Ruiz assegura que les companyies tradicionals han gastat molts diners en desacreditar les energies verdes i netes, culpant-les de l’històric dèficit de tarifa que hi ha a l’Estat.

One Comment