Autor: J.d.A.

Aprovada, entre recels, la cessió gratuïta de l’Artextil a l’UAB durant mig segle

“Volem que l’Artextil sigui un centre de coneixement i d’innovació a nivell de país. Avui hi posem una peça fonamental però no en serà l’última. Volem que sigui un dels grans llegats d’aquest ajuntament”. Així s’ha manifestat el tinent d’alcaldessa de Presidència, Pol Gibert, per valorar la cessió gratuïta durant 50 anys de la fàbrica Artextil a la Universitat Autònoma de Barcelona. S’ha aprovat amb alguns recels. El govern municipal es compromet a pagar una part, inconcreta encara, de l’adequació de l’espai més endavant.

L’Ajuntament ha aprovat aquest dimarts la cessió gratuïta durant 50 anys de l’Artextil a l’UAB per facilitar la formació d’un Campus de Ciències de la Vida i la Salut al voltant de la Gran Via. Gibert ha defensat que l’equipament ha de tenir unes condicions “bàsiques”, “mínimes” i que per això l’Ajuntament haurà d’abonar una inversió encara sense quantificar. Es cedeix a 50 anys per consolidar l’espai com equipament universitari a llarg termini. “El projecte té el consens de l’Ajuntament, la UAB, l’ESDi i el Parc Taulí més el recolzament de moltes entitats”, ha insistit.

Recels opositors

El principal grup de l’oposició, ERC, s’ha mostrat a favor de la cessió però amb molts recels, com també han tingut la resta de partits opositors. El portaveu, Gabriel Fernàndez, ha marcat en un conveni de l’abril del 2018 el punt de partida del projecte d’incrementar la presència de la UAB a Sabadell. Sobre la cessió en concret, tenen dubtes. Per què 50 anys? Com es finança l’adequació de la nau en un equipament universitari? Quina part pagarà l’Ajuntament?

La tercera formació en nombre de vots, la Crida, ha afegit alguns dubtes més. La seva portaveu, Nani Valero, manté que la UAB plantejava ubicar els estudis d’infermeria a Sabadell però no es tancaven en banda a l’Artextil. “L’únic que sempre ha parlat de l’Artextil són vostès”, ha dit, en referència al govern. “Vostès són els que volen dedicar tots els 7.500 metres quadrats de la finca a aquests usos”, cosa que consideren “fora de lloc”. Valero, a més insisteix que “la cessió no està prou justificada”.

“Existeixen solars per poder fer aquesta activitat? Al nostre parer, sí. Al costat de les naus Bósser [al costat de la Torre de l’Aigua, on hi havia hagut la seu provisional de l’Escola Oficial d’Idiomes] podrien acollir amb més sentit el campus donant una dimensió de globalitat”.

El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha assegurat que “estem d’acord amb la cessió”. Però no en posar més diners. No s’ha de posar ni un euro més des de l’Ajuntament després de gastar 3,2 milions en comprar la nau i cedir-la de franc: “no pot ser que els ciutadans de Sabadell hagin de pagar la formació dels centres públics o privats de Catalunya. Hi ha una administració que ha de posar els recursos, que és la Generalitat. No hem de finançar universitats, encara que siguin públiques, des de l’Ajuntament”, ha assegurat Hernández.

“No estem a favor de pagar ni un euro més a partir de la cessió perquè les necessitats són de país i no de la ciutat: necessitem infermeres com a país”.

Més dubtes: el dictamen no té cap estudi d’impacte ambiental, per exemple, en la qualitat de l’aire. Finalment, el regidor de Junts per Sabadell Francesc Baró ha destacat la iniciativa dins el “rectangle del coneixement” que hi ha a la Gran Via.

Els recels de l’oposició s’han palesat a l’hora de votar. ERC, la Crida i Ciutadans s’han abstingut. El PSC, Junts i Podem han votat a favor. Resultat: 14 vots a favor; 13 abstencions.

Foto portada: la nau de l’Artextil, des de la Gran Via. Autor: J.d.A.