Cs es queda sol proposant un canvi de model educatiu: de la immersió al trilingüisme

Moció lingüística al ple municipal. L’ha portat Ciutadans, el partit més procliu a un canvi en el sistema educatiu des de la seva creació fa 15 anys. En els acords, el partit taronja volia instar el govern català a impulsar un model trilingüe i complir les resolucions judicials que marquen un mínim del 25 per cent en castellà a les classes, a més de rebutjar les esmenes acordades al Congrés dels Diputats entre el govern central i ERC en el marc de la llei Celáa.

Els canvis a la nova llei estatal d’educació han donat peu a Ciutadans a portar la moció al ple, al considerar que es barra el pas al castellà de forma permanent a l’escola catalana. El partit taronja ha tornat a proposar el seu model lingüístic a l’escola, més proper al trilingüisme que a l’actual, d’immersió lingüística en català. Hernández creu que cal posar al dia el model educatiu, que beu de les lleis de política lingüística aprovades durant el pujolisme amb el consens dels socialistes i l’antic PSUC.

“Hi ha un risc que el català es vegi com una llengua d’imposició i així es pot veure o s’està veient a molts punts de la nostra ciutat. Comparteixo que la llei dels anys 80 va ser important però no ens podem quedar en aquest model”, ha dit. En tot cas “l’alumne que és castellanoparlant no és educat en la seva llengua materna, com sí passa amb els catalanoparlants”. Un fet inèdit a Europa, apunta.

En síntesi, aposta per un model on el castellà tingui presència vehicular, almenys el 25 per cent com mana el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i també l’anglès. El mateix model, que tenen les escoles on porten els seus fills els “prohoms del procés”. I insisteix que els alumnes castellanoparlants tenen més fracàs escolar a causa de la immersió. El portaveu municipal de Ciutadans ha rebut crítiques a banda i banda. Des de portar mocions electoralistes fins a tenir arguments capciosos o lluny de la realitat. Però no ha reculat: “defensem el mateix des de l’any 2006 i seguirem així”, ha dit. “Ja sabem que el PSC pensarà una cosa o la contrària en funció de qui necessiti per tenir la majoria però nosaltres sempre lluitarem pels principis i drets que hem defensat”, ha assegurat. En aquest punt, l’alcaldessa, Marta Farrés, ha pres la paraula per recordar que el PSC és impulsor de la immersió lingüística i sempre l’ha defensada.

Ciutadans s’ha quedat sol, com era d’esperar. El regidor d’Educació, Manuel Robles (PSC), ha definit la proposta com a “capciosa” i ha assegurat que el nivell educatiu té més a veure amb la desigualtat social que amb la llengua d’instrucció. La realitat catalana no és l’apuntada per Ciutadans, ve a dir Robles, director de l’institut Agustí Serra durant dècades. El regidor d’Esquerra Raúl García Barroso ha rebutjat els arguments d’Hernández, que vincula el fracàs escolar entre castellanoparlants a la immersió, i la defensa també entre les classes populars i castellanoparlants, de les quals ell mateix se sent partícip. “Segons vostè jo hauria de ser un analfabet”, ha dit García Barroso. El regidor de la Crida Lluis Perarnau ha vinculat la proposta de Cs amb les del PP i VOX i ha assegurat que la immersió és model de la reflexió de les esquerres i les classes populars, amb un suport majoritari. “Defensarem la llengua pròpia de Catalunya, el català, i el model de Ciutadans és evident que no és el nostre ni el model de l’esquerra catalana”, ha dit. Podem ha demanat centrar-se més en les desigualtats socials que en la llengua per reduir el fracàs escolar. Finalment el regidor de Junts, Quim Carné ha acusat Cs amb vehemència de “manipular electoralment” i d’usar les llengües com “una arma”.

Foto portada: una captura del ple telemàtic de gener de 2021.

Comments are closed.