Llum verda a cedir Cal Balsach al Tallaret durant 17 anys

Llum verda del ple a cedir la part nord de Cal Balsach al casal d’entitats El Tallaret, que haurà d’assumir 225.000 euros per adequar un espai que podrà gestionar 17 anys. Es posa així punt i final a una cessió que s’ha demorat gairebé una dècada i que ha culminat dubtes i retrets dels grups municipals. 

La regidora d’Urbanisme, Mar Molina (PSC), ha defensat els 17 anys de cessió, que surten en funció de la inversió que han de fer (225.000 euros en obres). Ha avançat que el 3 de febrer es podran entregar les claus, un cop acabin les obres de consolidació que s’han fet a compte del pressupost municipal (400.000 euros). Per part també del govern, la tinenta d’alcaldessa de Participació, Marta Morell (Podem), ha assegurat que “per fi i després d’un llarg procés és un dia per estar contentes”.

El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, ha celebrat la cessió i s’ha mostrat convençut que les entitats faran bon ús d’un local municipal per fer ciutat i fer barri. “Malgrat que hi ha molta hemeroteca, celebrem el final, agraïm a tothom que ha treballat per fer-ho possible”, ha assegurat el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez. La Crida ha fet més memòria, tot felicitant El Tallaret per la “persistència” malgrat tots els “entrebancs instats pel PSC” durant el govern quatripartit i a la “dilació” de l’actual govern. “Heu tingut molta paciència, massa paciència”, ha assegurat la portaveu, Nani Valero, qui defensa la cessió per 17 anys: “quina entitat assumeix 225.000 euros per fer obres si no la pot amortitzar?”

Cs es desmarca; Junts recela

El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha lamentat els retards en la cessió però ha negat tenir-hi cap responsabilitat. Primer perquè la història va començar el 2015, quan Ciutadans encara no tenia regidors. En aquell moment, la cessió pilotava per un canvi de planejament urbanístic. El quatripartit no el va canviar i va optar per una altra via, i d’aquí la denúncia que després es va arxivar. I l’anterior executiu tampoc va fer un reglament de cessió de locals més enllà de les cessions demanials (d’un màxim de quatre anys). En resum: al seu parer no s’ha fugit de les arbitrarietats que havien planejat en altres cessions similars: uns informes proposaven 13 anys de cessió, altres 17. Hernández ha plantejat altres dubtes: les entitats que es vulguin adherir al casal que gestionarà el local han de defensar “els Països Catalans”: “està als estatuts i pot semblar de poca importància, però que pensarien altres si els estatuts d’algunes entitats obliguessin a defensar una nació en concret? Si comencem amb sectarismes és més difícil sumar a la ciutat”, ha dit.

Per la seva part, el regidor de Junts per Sabadell Francesc Baró ha insistit que una cessió de 17 anys és massa llarga i espera que l’ús que se’n faci no sigui “privatiu” i sigui plural o poc sectari.

Finalment la cessió ha tingut llum verda. 21 vots a favor (PSC, ERC, Crida i Podem) i sis abstencions (Ciutadans i Junts).

Grau (El Tallaret) lamenta la burocràcia i les traves de l’administració 

La discussió ha anat precedida per una representant de l’entitat, Eva Grau, qui ha recordat les vicissituds del projecte, de la idea l’any 2013 a la cessió finalment al 2021. Grau s’ha queixat de la “manca d’acompanyament” de l’Ajuntament i ha assegurat que el projecte és “del barri per la ciutat”. Al seu parer, l’administració hauria d’aprendre la lliçó en quant a les traves que es posen a les entitats, optant per agilitzant tràmits, facilitar la cogestió amb les entitats. També ha posat en valor els esforços econòmics i humans que han fet els membres del casal.

Foto portada: exterior de la nau nord de Cal Balsach, que serà cedida al casal El Tallaret, aquest dilluns. Autora: Alba Garcia. 

Comments are closed.