Sabadell demana recuperar l’atenció mèdica personal i limitar la visita telefònica

  • “No pot ser que haguem de ser atesos per telèfon (quan s’aconsegueix comunicar) i cada vegada per una persona diferent”, diu la FAV. 
  • Aprovada la moció per reobrir el consultori del Poblenou de la Salut.

Unanimitat al ple per la moció a favor de la sanitat pública presentada per la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell. Malgrat el distanciament parcial d’Esquerra i Junts per Sabadell, que comparteixen govern a la Generalitat, tots els partits han donat suport a l’extensió moció del moviment veïnal. 

L’assistència sanitària ha empitjorat en els darrers mesos, diu la FAV. Cada cop és més llunyana i impersonal, més telefònica i menys presencial, amb cues a les portes dels CAP tot sovint fent tornar la gent a casa perquè no tenen cita prèvia i amb una qualitat deteriorant-se. Tot entre problemes crònics: manca de pressupost, falta de personal, equipament antiquat i una saturació “insuportable” del personal mèdic i assistencial. La FAV reclama recuperar les “visites presencials normals”.

“No pot ser que haguem de ser atesos per telèfon (quan s’aconsegueix comunicar) i cada vegada per una persona diferent, que no ens coneix i al que li hem de tornar a repetir els nostres problemes de salut, gairebé sense temps per fer-ho, i sovint afegint problemes físics (d’audició o de parla) o altres problemes cognitius de comprensió”, ha assegurat Jaume García, en nom de la FAV.

També es lamenta que les derivacions als especialistes s’estan allargant més del raonable, fins i tot anul·lacions sense alternatives. El pla d’enfortiment de l’atenció primària, per contractar 90 professionals de primària a Sabadell, és titllat “d’insuficient” perquè no recupera “ni de lluny” les retallades que es van aplicar en la darrera dècada. Cal revertir la situació amb una gran inversió pública.

Què han dit els partits?

Els dos partits que configuren el govern català, Junts per Sabadell i Esquerra Republicana, s’han sumat a la proposta, amb alguns arguments a títol de contrapès. El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que des del 2015 s’estan revertint les retallades “tot i que no hem recuperat del tot el nivell que teníem i no hem arribat on havíem d’arribat”. Fernàndez ha destacat que s’han destinat fons extraordinaris per combatre la pandèmia. Ha apuntat dos elements més: la reforma PSOE-PP de la Constitució l’any 2011 per supeditar la inversió social a pagar el deute públic “condiciona” la despesa social i per altra banda el “dèficit fiscal” de 16.500 milions d’euros que “surten dels catalans i no tornen a Catalunya”. El regidor de Junts Francesc Baró ha assegurat que “és injust focalitzar tots els arguments en l’administració que gestiona quan tenim un problema estructural, que és l’infrafinançament de Catalunya i l’arrel del problema”. Així mateix, Baró ha obert la porta a la col·laboració entre la sanitat pública i la privada i ha assegurat que calen canvis estructurals com la “telemedicina, la teleassistència i la digitalització”.

La regidora de Salut, Sònia Sada (PSC), manté que la pandèmia ha posat de relleu “el millor i el pitjor del sistema sanitari; el millor, els professionals; el pitjor, les mancances. La gestió de la pandèmia hagués estat la mateixa sense retallades?”, s’ha preguntat, tot lamentant que a Catalunya s’ha “tendit a privatitzar i concertar”. Des de la Crida, Nani Valero ha assegurat que “tenim un dèficit des de fa anys i la moció és un conjunt de reivindicacions de sentit comú”. Des de Podem, Marta Morell convé que “no podem tenir una atenció primària en aquestes condicions de forma permanent” mentre que Adrián Hernández (Cs) ha demanat a la Generalitat no enganyar amb el reforç del sistema sanitari: “és el reforç que es fa cada any quan arriba l’hivern i la grip. Que no ens venguin el que no és”.

Grau d’infermeria

El text aprovar exigeix reobrir tots els serveis tancats des de l’inici de la pandèmia (s’ha perdut el servei de pediatria en alguns ambulatoris i segueix tancat des de març el consultori del Poblenou), recuperar l’atenció presencial tot habilitant circuits segurs per evitar contagis i limitar l’ús de la consulta telefònica i tornar a la situació prèvia a les retallades a partir del 2010. D’altra banda, de forma complementària, es demana a la Generalitat que habiliti un grua universitari públic d’Infermeria a Sabadell.

Es demana específicament reobrir el consultori

La moció de la FAV era més ampla però ja demanava reobrir el consultori del Poblenou. També s’havia aprovat en altres sessions anteriors que reobrissin els centres d’atenció primària tancats per la pandèmia. Però és que, a més, el PSC i la Crida han proposat una altra moció concreta sobre el consultori. Proposa que es reobri. S’ha aprovat amb els vots favorables de tots els partits, excepte d’Esquerra, que s’ha abstingut pel caire preelectoral de la proposta.

Aran (Salut): s’estudiarà reobrir però el pacient espontani es visitarà a altres centres

En relació a la reobertura del consultori del Poblenou, la gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, Anna Aran, manté que es farà una visita tècnica per analitzar si el centre cívic en la seva totalitat pot actuar com a consultori. Si així fos, matisa que haurà de centrar-se en l’atenció als malalts crònics i també l’atenció a domicili. Les visites espontànies es fan a altres centres perquè comporten un “risc alt” de contagi. Així mateix, creu que si l’equipament obre de nou haurà de poder mantenir-se oberts quan arribi la tercera onada.

Foto portada: esperes al CAP Can Rull, fa alguns dies. Autora: Alba Garcia. 

Comments are closed.