- Junts per Sabadell dona llum verda als comptes municipals per a l’any 2021.
- Crítiques d’Esquerra, la Crida i Ciutadans, que voten en contra. S’aprova per 14 a 13.
Marta Farrés i Lourdes Ciuró segueixen caminant juntes pel mandat municipal. L’aritmètica, que en política no ho és tot però és molt, la sintonia personal i les estratègies polítiques que sustenten el PSC i Junts per Sabadell faciliten l’entesa. Per segon any consecutiu, Junts per Sabadell dona el vistiplau als comptes municipals de forma decisiva.
Farrés i Ciuró s’entenen: són pragmàtiques, negocien i arriben a acords. Qui pensés, en el miratge del 2015, que socialistes i posconvergents tindrien un paper secundari, o que l’antiga tinenta d’alcalde de Bustos perdedora de les primàries o la diputada al Congrés Lourdes Ciuró tornarien a la política municipal l’any 2019 per escalfar cadira i no fer soroll, anava més que errat. Negociació, pactes, poder. Política. Ni nova ni vella. Política institucional, que ha tingut aquest dilluns un nou capítol, ni el primer ni l’últim, amb l’aprovació del pressupost municipal per al 2021.
Després d’entrar abans de la pandèmia al govern per la via dels assessors i introduir el calaix de sastre Gran Via a l’agenda municipal, Ciuró ha donat aquest any llum verda als comptes a canvi d’un seguit d’obres, al Centre gairebé totes, que al seu parer permetran “fer visible i accelerar” el model de ciutat que proposa. Per la seva part, el govern en minoria es garanteix un pressupost a l’alça en temps de pandèmia, i sense cap tipus de marge a una hipotètica, gairebé impossible, majoria alternativa que faci els faci ombra. Farrés i Ciuró tenen agenda comuna, segurament més enllà del 2023. L’altra companya de viatge del PSC, Marta Morell, de Podem, consolidarà el 2021 creixements modestos a les seves àrees i mira de guanyar visibilitat per no acabar dissolta (10 proporcions del PSC per cada una de Podem) en el govern socialista.
El debat pressupostari s’ha tancat per la via ràpida aquest any: a 23 de novembre, a falta d’un mes i 10 dies per acabar l’any i sense entrar a fons en impostos i taxes perquè s’han congelat. La tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montserrat González, ha explicat les línies mestres del projecte, en clau més aviat tècnica, com va fer divendres passat davant dels mitjans (més info: ‘Així són els comptes municipals per al 2021‘).
Ciuró (Junts): “aprofitem l’oportunitat per influir tant com podem”
El mandat avança cap a l’equador. I Farrés ha aprovat el més important (cartipàs, ordenances, pressupostos i pla de xoc contra la crisi del Covid) amb Ciuró. Aquest dilluns no ha estat més que un altre capítol.
“Si els primers pressupostos eren els més importants, aquest any continuem: ens hem d’adaptar a la conjuntura, la Covid, i avançar en el projecte de ciutat”, ha explicat Ciuró al ple. “Hem incorporat la nostra perspectiva, aprofitant una oportunitat per influir tant com puguem. Un de cada cinc projectes d’inversions del pressupost per al 2021 porten el segell de Junts per Sabadell”, ha finalitzat.
Quins projectes són? Accessibilitat a Cifuentes i reformes a la plaça de les Dones del Tèxtil, de Mossen Geis, de la plaça del Gas, arranjar el castell de Can Feu i obrir una plaça a la Casa Duran.
ERC, Crida i Cs: pressupostos a mitges i poc ambiciosos
L’oposició critica de forma unànime que el pressupost neix coix, a l’espera d’incorporar el superàvit i amb un cert tuf de “continuisme” malgrat el terrabastall de la pandèmia.
“El govern ha decidit mantenir la pressió fiscal, no baixar els impostos malgrat que l’IPC sembla que acabarà baixant. Les ordenances no donen resposta perquè no s’ha volgut modificar les taxes i de fet s’augmenta la pressió fiscal perquè els preus baixaran”, ha insistit la republicana Èlia Soriano, qui acusa l’executiu de no tenir cap voluntat d’arribar a acords més enllà de “les engrunes que ens han deixat negociar”, amb un “rodet de 14” i “sociovergència”.
La regidora Anna Lara (Crida) creu que s’ha viscut un “debat a mitges”, en part en fals per tant. Lara critica que pel que fa als ingressos “no s’ha volgut obrir el debat de les ordenances” i pel que fa a la despesa hi ha un cert continuïsme a l’espera d’incorporar al superàvit al maig vinent. Per la seva part, el regidor de Cs José Luis Fernández ha tret ferro a la pujada de les inversions: “faltaria més que no ho fessin si no hi ha regla de despesa”. Creu que el pressupost és continuïsta malgrat que “estem en pandèmia”. “Estan fets perquè passi el temps i preservar el pacte amb Junts per Sabadell. Una oportunitat perduda de fer uns pressupostos obertament transversals. No han volgut i ho lamentem”, ha finalitzat el regidor del partit taronja.
PSC i Podem defensen un pressupost “social” i “d’inversió”
Des del govern, el tinent d’alcaldessa i portaveu del PSC, Pol Gibert, ha destacat que el pressupost és “d’inversió” per recuperar una ciutat “aturada durant massa temps”. En relació a Esquerra, Gibert els ha replicat: Terrassa i Sant Cugat, on governa Esquerra, han congelat impostos i taxes. El mateix que fa el govern de Sabadell. Sant Quirze o Lleida, amb alcaldes republicans, pugen els impostos. González recorda que es bonificarà el 75 per cent de la taxa de terrasses i dels encants i es farà el xec comercial de 20 euros per llar.
Per la seva part, la tinenta d’alcaldessa i portaveu de Podem, Marta Morell, ha defensat els pressupostos com a “socials”, amb un increment del 9 per cent a Acció Social o afegint 1,5 milions al servei de menjadors escolars.