Copa menstrual i tampó

Sabadell lluitarà contra el “tabú de la menstruació”

  • L’Ajuntament es compromet a subministrar sense cost productes d’higiene íntima a les persones vulnerables.
  • L’administració municipal demana a l’Estat rebaixar l’IVA de productes com compreses o tampons.

La pobresa menstrual entra a l’agenda municipal. L’Ajuntament es compromet a fer campanyes de formació per lluitar contra “l’analfabetisme menstrual” i a subministrar productes d’higiene íntima sense cost a les persones en situació de pobresa i a habilitar lavabos públics amb una pica per netejar la copa menstrual. Mesures per acabar amb el “tabú” de la regla. La proposta s’ha aprovat per unanimitat.

Primer Junts i després Esquerra portaven al ple, però finalment s’ha pactat un text consensuat entre els sis partits amb representació al ple. Tots han convingut que la “menstruació és un tabú” (Laura Casado, de Cs, o Glòria Llobet, d’Esquerra, així ho han dit) que mostra com s’ha silenciat un problema perquè “és un tema de dones”, segons ha dit Lourdes Ciuró, de Junts. Marta Morell (Podem) s’ha compromès a plantar cara “l’analfabetisme menstrual” i Anna Lara (Crida) ha animat l’Ajuntament a “entomar amb força des del món local” el debat. El regidor socialista Eloi Cortés ha subratllat que el problema és social, ja que va de pobresa, però té un clar “biaix de gènere”.

Què s’ha aprovat?

El text aprovat va en tres línies. En primer lloc, el més tangible, és que l’Ajuntament subministrarà sense cost productes d’higiene íntima les dones i els homes trans en situació de pobresa, ja sigui a serveis socials o a través dels lots d’aliments que reparteix el Rebost Solidari. També s’adequadran, i senyalitzaran, lavabos públics per facilitar la higiene íntima o la neteja de la copa menstrual.

En segon lloc, compromet l’Ajuntament a fer campanyes de formació a nivell de salut. S’explicaran els diversos productes d’higiene íntima, els riscos derivats d’un mal ús, els efectes secundaris de la menstruació tant físics com emocionals i les conseqüències de medicar-se de forma crònica, per exemple, prenent de forma permanent pastilles anticonceptives. En una línia similar, de sensibilització, s’il·luminarà de color vermell l’edifici consistorial el proper 28 de maig amb motiu del Dia Mundial per la Visibilització Menstrual

En tercer lloc, s’insta el govern central a baixar l’IVA dels productes d’higiene íntima al 4 per cent (ara és del 10 per cent) i al govern català a fer campanyes de difusió sobre productes reutilitzables i sostenibles. Tot incitant-los a fer quelcom similar al que va aprovar el Parlament d’Escòcia: productes d’higiene íntima de forma gratuïta. El text incideix que productes com la Viagra tenen un IVA del 4 per cent mentre que a nivell europeu una de cada quatre dones ha d’escollir entre comprar productes d’higiene íntima o aliments.

Què no s’ha aprovat?

No s’aprova un permís de fins a vuit hores al mes (recuperable) al personal municipal que tingui dolor menstrual, com s’ha compromès a fer l’ajuntament de Girona. No s’arriba aquí.

Foto portada: copa menstrual i tampó. Foto: Món Terrassa.

Comments are closed.