10 anys del cas Mercuri: “No és tant estil Bustos, sinó estil PSC”

El cas Mercuri, un dels escàndols més sonats arreu del país, va esclatar ara fa deu anys. La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha estat sempre al capdavant de la lluita per denunciar el modus operandi de l’exalcalde socialista Manuel Bustos, però encara ara hi ha més d’una desena de peces a l’espera del judici. Ha estat aquesta mateixa plataforma qui aquest dilluns ha volgut teixir paral·lelismes entre aquest cas a l’Ajuntament de Sabadell i un altre també lligat amb la corrupció al consistori de Barcelona. Itziar González va ser la regidora que ho va denunciar i ha arribat a la mateixa conclusió que un dels portaveus d’Entesa per Sabadell, Isidre Soler: “No és tant estil Bustos, sinó estil PSC”.

L’exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, va entrar al consistori de la Ciutat Comtal l’any 2007 com a arquitecta i poc després en va sortir amb amenaces de mort i un advocat entre ella i la resta del govern municipal. El punt d’inflexió va ser la sirena d’alerta que va activar als Mossos d’Esquadra quan va detectar “conductes que, al meu entendre, eren corruptes però que ells veien normals”, tal com ha explicat ella mateixa aquest dilluns al Casal Pere Quart. González ha defensat el seu argument amb exemples d’adjudicació de contractes a dit i de manera directa per part del govern de Jordi Hereu (PSC); uns fets que recorden a les maniobres de l’exalcalde també socialista Manuel Bustos. Igual que en el cas de Barcelona, l’exregidor d’Entesa per Sabadell i membre de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Isidre Soler, ha assenyalat que la corrupció no només té un nom i un cognom.

“Bustos va ser el capo, la cara visible del Mercuri, però a darrere hi havia una xarxa d’actors i personatges que se’n beneficiaven. Hem de tenir clar que el Mercuri no va ser tant ‘estil Bustos, sinó estil PSC’, que continua reproduint les mateixes praxis“.

Amb això Soler ha fet referència a l’empresa de neteja viària SMATSA, qui l’any 2012 va adquirir un contracte altament polèmic (més info: ‘A la tercera, tampoc: l’Ajuntament no buscarà anul·lar el contracte d’SMATSA‘), o al tercer grau provisional que li va atorgar la conselleria de Justícia, aleshores liderada per la sabadellenca i exregidora de Junts al consistori Lourdes Ciuró (més info: ‘Bustos obté el tercer grau penitenciari (amb limitacions)‘). “En aquesta ciutat sempre hi ha hagut un pacte no escrit entre el PSC i Junts i això és una mostra més dels tractes de favor que tenen amb Marta Farrés“, ha reblat Soler.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

En aquest sentit, Itziar González ha conclòs que el problema està dins la maquinària dels ajuntaments: “Per què passa això governi qui governi? Ara a Barcelona governa Colau i he de pidolar recuperar el meu càrrec. La tecnocràcia ho fa molt difícil”, ha explicat. L’exregidora va dimitir com a protesta per la corrupció que detectava al seu districte, Ciutat Vella, i no ha estat fins aquest any que la justícia li ha donat la raó: l’Audiència de Barcelona va condemnar 17 persones, entre els quals diversos funcionaris de l’Ajuntament, per una trama corrupta de pisos turístics. Aleshores el ple municipal va aplaudir el seu paper amb un reconeixement i possible indemnització econòmica pels danys i perjudicis que va patir, però el PSC no li va donar suport i es va abstenir.

Més Mercuri, aquest dimarts

Ara González és la presidenta de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció, un ens similar a la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, presidida per Elvi Mármol, qui ha presentat i contextualitzat la ponència d’aquest dilluns al vespre al Casal Pere Quart. Aquest dimarts, 24 hores després, es projectarà un documental que repassa el Mercuri als Cinemes Imperial (més info: ‘S’anuncia un documental sobre el cas Mercuri‘).

Més info:

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Foto portada: La presidenta de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció, Itziar González, i un dels seus membres amb la presidenta de Sabadell Lliure de Corrupció, Elvi Mármol. aquest dilluns Autora: J. Ramon.

Comments are closed.