Matas (Junts): “El que sigui bo pel PSC i per Podem gràcies a Junts serà bo per Sabadell”

  • “La Lourdes tenia un lideratge molt potent i nosaltres la reforçàvem. Jo necessito més encara dels suport del nostre equip”.
  • Esquerra Republicana es van aixecar dues vegades d’una reunió quan estàvem intentant configurar alternatives després de les eleccions“.

Lluis Matas encara no és ni regidor i ja ha de valorar la primera part d’un mandat i d’una acció política, la de Junts per Sabadell, de la qual se’n sent copartícep però no ha protagonitzat. La sobtada marxa de Lourdes Ciuró el fa agafar les regnes del grup municipal de Junts per Sabadell, el soci principal del govern de Marta Farrés, a mig camí.

“No canviaré de guió”, avisa. És més, avança que vol incidir especialment en la relació entre Junts, el PSC i Podem. Assegura que s’ha sembrat molt brots en els primers dos anys i que es començaran a recollir fruits abans del 2023. Així valora el que va de mandat.

Vostè serà el proper portaveu municipal de Junts. Encara no ha pogut agafar l’acta de regidor. Ara entrarà com a electe però ha estat lligat a Lourdes Ciuró i al projecte de Junts per Sabadell des de l’inici. Quin va ser el seu paper i funció en la història d’aquesta formació?
Han passat 10 dies i encara no tinc els papers per exercir com a regidor. És una anomalia. És una anomalia que el paper hagi d’anar a Madrid i encara no el tinguem. Vol dir que per exemple aquest mes de juny hem tingut només dos regidors votant al ple, cosa que ens ha perjudicat perquè hem perdut un vot.

Més enllà d’això ja actuo com a portaveu perquè volem cobrir el procés que s’ha engegat, per fer-ho sense traumes i per continuar. Què m’ha portat fins aquí? Sóc copartícep i coautor del projecte de Junts. Conec el que s’ha fet i el guió perquè és el que vam marcar en el seu moment. No canviaré de guió. Vinc a enfortir, a reforçar i a anar més enllà amb tota la tasca que hem fet. Hem de veure els fruits que hem sembrat, s’ha fet una feina ingent i em trobo el projecte i el grup en una molt bona situació.

La vida m’ha canviat d’un dia per l’altre. Dilluns passat al vespre em truca la consellera [Ciuró] per dir-me si vull ser regidor i l’endemà he de decidir si vull ser portaveu. Tot ha canviat molt ràpid, però tinc molta il·lusió i moltes ganes. Vull gaudir en aquesta etapa.

Lluís Matas. Autor: David B.

Per què han decidit que el nou portaveu sigui vostè i no un dels dos regidors que ja porten dos anys?
Fa quatre anys quan vam iniciar el projecte jo també vaig fer renúncies personal en benefici del partit. En aquell moment vam fer la llista entre tots, la millor llista possible per encarar el repte. Vaig seguir treballant independentment del meu lloc a les llistes. Ara l’equip ha vist que jo podia ser el millor portaveu, ho agraeixo, intentaré estar a l’alçada i apostaré per un lideratge compartit. La Lourdes tenia un lideratge molt potent, al voltant de la seva persona, de la seva potència mediàtica i dins del partit. Nosaltres la reforçàvem. En aquest cas jo necessito més encara dels suport dels regidors, dels tècnics, dels assessors i dels socis del projecte de Junts per Sabadell. Un projecte col·lectiu que vull representar el millor que sigui possible. M’ha tocat entrar perquè era el 4, he assumit el compromís i ells han valorat el meu perfil, cosa que agraeixo.

Durant els primers mesos de mandat, va ser un dels assessors del grup municipal. Ja va tenir una primera aproximació a la maquinària municipal i també a la negociació política. Què li va cridar l’atenció?
La meva funció va ser molt d’aconseguir incidir i ser importants i que ens reconeguessin amb els tres regidors que teníem dins del govern que s’acabava de formar. Jo tenia molt una funció de connectar amb el govern PSC-Podem. Va ser una feina molt de coordinar la primera fase de l’acord de suport que tenim ara. Van ser sis mesos per veure com funciona la casa i la política en general. La dinàmica és la mateixa a totes les administracions: la burocràcia i la lentitud. Si tens un somni en el món empresarial el pots abordar molt ràpidament. En el món de la política, els temps són molt més lents i costa acostumar-s’hi. Sobretot s’ha de parlar molt i teixir moltes complicitats. És el que faré també ara: parlar molt amb tothom.

Tenen un acord d’estabilitat amb el govern del PSC i Podem, a més amb dos assessors dins l’executiu. Com valora aquest acord?
El concepte oposició de fet ja ni m’agrada. Perquè vol dir que t’oposes a tot el que fa el govern. Vaig defensar l’acord que es va iniciar. Per tant, tot el que s’ha fet em sembla bé. En sóc corresponsable. Dedicaré tots els esforços a les relacions humanes i personals perquè la connexió amb les persones, tenir aliances, bon rotllo amb altres persones sempre ajuda. Facilita la feina si t’entens. El govern té dos lideratges. No només hi ha el PSC sinó també Podem.

Cal dedicar molts esforços per reforçar la connexió amb les persones. El que sigui bo pel PSC i per Podem gràcies a Junts serà bo per la ciutat. Volem incidir, volem ser importants, ens sentim ben tractats i enfortirem i consolidarem aquest camí. Si entre els tres portaveus hi ha bona relació serà clau per anar més enllà del que tenim ara.

Vostès van aprovar el pressupost del 2020 a canvi de crear dues oficines, Gran Via i Promció de la Ciutat, per treballar aquests temes des del govern. I els comptes del 2021 a canvi d’una desena d’actuacions a l’espai públic. Com valora el grau de compliment d’aquests acords? Quan es veuran els fruits de l’acord?
Ens sentim importants i valorats. El compliment és alt. La complicitat amb el govern és d’entesa, especialment amb el PSC. El projecte Gran Via – Ripoll i Cultura i Turisme, més la Capitalitat de Sabadell, s’està treballant bé amb un equip tècnic, humà i amb talent. No només són dos assessors sinó un equip que hi treballa. No tenim cap queixa. Veurem els fruits del que hem sembrat en la Capital de la Cultura de forma evident l’any 2024. En la Gran Via evidentment els projectes urbanístics costen de fer i potser no els acabem de veure aquest mandat. Però no venim per fer acció política durant quatre anys sinó per anar més enllà. El que va començar la Lourdes i el que vam plantejar és que la Gran Via era un projecte de transformació brutal. Ara començarem a veure arbres, canvis de places però amb la filosofia d’una ciutat més verda, més oberta, més sostenible amb el pas dels anys. Tenim 10 projectes dels 12 en marxa que veuran la llum abans d’acabar el mandat. Aquest mandat veurem compromisos acomplerts de ben seguir. Hi haurà fruits.

Quin és el seu missatge cap a la resta de partits independentistes, és a dir, cap a Esquerra i la Crida?
L’única relació que tinc present amb els companys d’Esquerra Republicana és que es van aixecar dues vegades d’una reunió quan estàvem intentant configurar alternatives després de les eleccions. Per desgràcia nosaltres teníem tres regidors i no podíem liderar. Podíem pactar amb uns [el PSC] o amb els altres [ERC]. Però el que havia de liderar i teixir les aliances per confeccionar un govern només podien ser o el PSC o ERC. Les converses amb el PSC van ser totalment contràries i diferents a les d’Esquerra. Esquerra es va aixecar dues vegades d’una taula de reunió perquè no volia compartir el lideratge amb la resta de partits que l’havien de fer soci. Si van fer el mateix amb Podem que van fer amb nosaltres no m’estranya gens que Podem acabés signant un acord amb el PSC. Vist això, hem vingut a governar i ser útils amb la gent. Volíem ser importants i només ho podíem ser amb el PSC i Podem. Vam anar per aquí.

Amb els companys independentistes ens uneix un projecte independentista. És evident. El projecte independentista ens uneix a Sabadell, a Catalunya i a la Xina popular. Però hem d’intentar incidir al màxim i des de l’oposició i el negativisme no podem influir. Si anem pel carrer, la gent em demana la plaça, un problema d’enllumenat, seguretat o neteja. Això ho podem fer si estem al costat del govern.

Sobre la Capital de la Cultura Catalana, vostè vol el grau de protagonisme que volia Lourdes Ciuró?
Jo no vinc aquí a fer postureo ni fer-me fotos. El que vull és que tot el que fem per la ciutat tingui rellevància. El que sigui bo per la ciutat serà bo per nosaltres. No es tracta de fer cops de colze per sortir a les fotos sinó de treballar. Està clar que tenim uns acords amb el govern que nosaltres agafàvem unes àrees per incidir perquè érem més experts en aquests àrees però sempre al servei de la ciutat. A partir d’aquí segur que tenim formes de fer diferent de Lourdes Ciuró i intentaré cultivar les relacions personals. Abans de fer una cosa que pugui molestar la Marta Farrés o la Marta Morell jo els hi comentaré.

Què li diu als que els critiquen com una formació que només defensa el Centre de la ciutat?
Que mirin les mocions que presentem: tenim dos anys de feina i un llistat de mocions que hem anat presentant: una moció de l’amiant, de la pobresa menstrual, sobre els riders, sobre la caserna, sobre Correus, sobre el verd i blau a la ciutat o sobre l’emergència climàtica no és treballar ni pels independentistes ni pel centre ni per la dreta ni per l’esquerra sinó per tota la ciutat. Junts per Sabadell té un gruix de votants en una àrea determinada, com també els té Esquerra, i no se’ls fa la crítica. Seria injust. Tan injust com dir que el PSC governa pels Merinals. També injust. Nosaltres ahir al ple vam donar suport a fer un pavelló d’esports als Merinals i estem encantats que hi hagi un pavelló als Merinals, una residència d’avis al sud de Sabadell i que la part est o oest tinguin més equipaments. El nostre gran projecte, la Gran Via, transforma tota la ciutat, no només el centre. Al contrari: arribarà un moment que comportarà problemes de mobilitat al Centre però creiem que retransforma tota la Gran Via i especialment incideix en el rectangle del coneixement, que beneficiarà a tota la ciutat.

Vostè ve del món de l’empresa i ha estat vinculat durant molts anys a la Cambra de Comerç, tant pel que fa a Innovació o a Indústria. Com valora la proposta local als fons europeus Next Generation?
Europa repartirà ara una mà de milions i ara tots els ajuntaments, el de Sabadell, el de Terrassa, Polinyà o Alcorcón fan la carta als reis. Em vull reunir amb els responsables de les institucions econòmiques i de comerç de la ciutat perquè em posin al dia de les necessitats que tenen per veure si podem incidir alguna cosa en aquesta carta als reis. A partir d’aquí cal rigor: no podem fer xapa i pintura, o un segon pla ZP. Hem d’anar a llarg termini, transformar la ciutat en clau verda, en sostenibilitat, en coneixement. Vol dir a vegades ser més estricte i ambiciós a l’hora de demanar diners pel futur i per les persones però no per arreglar forats.

Una pregunta molt d’actualitat. Aquest dimarts ha emergit un distanciament entre una entitat important, el Centre d’Esports, i l’Ajuntament. Són relacions sempre delicades entre una entitat privada, una societat anònima esportiva, i l’Ajuntament, que representa els diners públics. Quines han de ser les relacions entre aquests dues entitats?
És lamentable que hi hagi un divorci tan manifest entre les dues parts. A partir d’aquí és important que hi hagi un Centre d’Esports, un Club Natació, la JAS, els Amics de l’Òpera… tots són elements que ens fan marca de ciutat. Nosaltres volem incidir en això. Sabadell necessita atreure gent, que vinguin inversors, ser capital. I necessitem el Centre d’Esports i la resta d’elements. També la gent de l’aigua, la gent del tennis… és evident que el malestar profund entre Ajuntament i Centre d’Esports existeix però volem que es posin d’acord. A partir d’aquí la lletra menuda és una cosa que no puc entrar. Vull parlar amb el president del Centre d’Esports i tampoc tinc un criteri clar si l’Ajuntament pot fer alguna cosa més o no. Però cal parlar entre les parts i voldríem que la capitalitat de la cultura vagi lligada a tots d’elements singulars, també esportius. El Centre d’Esports promociona la ciutat. Volem incidir i demanem una gestió professional i rigorosa i estratègica per la ciutat.

Lluís Matas. Autor: David B.

Ara comença la part decisiva del mandat. Quins són els temes claus que volen posar a l’agenda?
Sobretot enfortir i consolidar el que s’està fent. La transformació de la Gran Via s’ha d’acabar de consolidar. He escoltat algun comentari d’algun regidor d’altres partits que el mandat està liquidat. Que no es pot fer gairebé bé. Em sobta. Com es pot passar pàgina? Hi ha molt per fer. Algú deixa de pagar els impostos perquè ja falten dos anys? Potser perquè ara entro nou i entro com a regidor però falten dos anys de feina, de projectes. I venim de dos anys de pandèmia i hem d’aixecar la ciutat amb projectes d’economia real. Cal donar suport a l’empresariat, al comerç, a l’autònom, a l’emprenedor, a la creació de llocs de treball. Cal tornar a tenir una activitat econòmica potent i aquí volem incidir més enllà dels nostres grans temes, Gran Via i capitalitat. L’economia ha de tornar a reeixir.

Començàvem l’entrevista dient que encara no és ni regidor i ja havia de valorar la meitat del mandat. Li he de preguntar si el seu pla passa per ser regidor dos anys o va més enllà d’aquests temps i voldrà repetir.
Fa dues setmanes era director de màrqueting i comunicació d’una empresa de restauració. Encara no tinc ni agenda ni calendari. El que hagi de passar anirà de la mà del grup de gent que formem Junts per Sabadell. Si cal continuar o cal renovar, quina línia hem de tenir l’haurem de decidir entre tots. Si em pregunta si em fa il·lusió me’n fa molta ser regidor i portaveu, espero estar a l’alçada i quan toqui parlarem del futur. Però ara mateix el futur és ara.