Beltran, Rossinyol i Renom. Autor: J.d.A.

4 propostes de millora (i 2 retrets) de CiU al Síndic Municipal de Greuges

Davant la primera dècada d’existència del Síndic Municipal de Greuges, Convergència i Unió considera que la figura ha tingut un paper important en aquest temps però creuen que ara cal repensar-la i modificar el reglament per potenciar la figura del defensor del ciutadà municipal.

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, creu que la figura del Síndic s’ha consolidat i ha fet una bona feina. Però ha detectat dues mancances en aquest temps.

  1. Quan va haver-hi la polèmica sobre l’adjudicació (segons Fiscalia, irregular però no il·legal) dels pisos del complex de Sant Oleguer, el Síndic no va intervenir. “Llavors el tema afectava els drets i interessos de molta gent gran, que no es podia permetre un advocat, i el Síndic no hi va entrar”, diu Rossinyol.
  2. En segon lloc, Josep Escartín tampoc ha tingut una intervenció destacada arran de l’esclat del cas Mercuri, de presumpta corrupció urbanístic amb epicentre a l’Ajuntament. “La gent que podia haver vist els seus interessos vulnerats no va anar en cap cas al Síndic, sinó a altres espais com els propis partits polítics”, segueix Rossinyol.

Malgrat tot, el nacionalista considera que l’Oficina del Síndic ha fet una bona feina en aquest temps, que en tot cas caldria actualitzar. Tenen quatre propostes de millora:

  1. Millorar la comunicació entre l’Ajuntament i el Síndic. El reglament del Síndic preveu una Comissió de suggeriments i reclamacions que no s’ha desenvolupat. “Facilitaria passar del cas individual a la solució general”, opina Rossinyol.
  2. Publicar totes i cada una de les actuacions del Síndic. “El Síndic de Greuges de Catalunya ho publica tot a la web. És una forma més de pressionar l’administració”. El Síndic Municipal de Sabadell, segueix Rossinyol, publica una part de les seves actuacions, però no totes.
  3. Finalment, creu que caldria dotar l’Oficina del Síndic de més independència (assignar-li un pressupost i facilitar-li autonomia de contractació, entre altres). Així mateix, també s’exigiria més transparència.
  4. En un altre ordres de coses, i fora de les propostes fetes públiques per CiU però feta explícita arran de les preguntes dels mitjans, Rossinyol creu que el Síndic Municipal de Greuges s’hauria d’escollir per una majoria qualificada del ple, sent insuficient la majoria simple. Així caldria optar per una figura de consens. Escartín va ser escollit fa una dècada per unanimitat però va ser reelegit només amb els vots del PSC liderat per Manuel Bustos l’any 2011, poc abans d’unes eleccions municipals, i generant polèmica política. “El Síndic ha de tenir autoritat. I l’autoritat ha de venir per la legitimitat de ser una figura de consens”, finalitza Rossinyol.

Per fer tots els canvis, caldria modificar el Reglament del Síndic Municipal de Greuges. Les propostes arriben un dia després de l’acte de celebració dels 10 anys del Síndic, fet aquest dijous al casal Pere Quart.

Foto portada: els regidors Beltran, Rossinyol i Renom, aquest divendres. Autor: J.d.A.

Comments are closed.