Foto portada: vista de satèl·lit de l'àrea on es construirà Sabadell SurfCity. És tota la pastilla sobre la pista coberta i abans del riu Ripoll. Foto via Google Maps.

5 opinions a favor de Sabadell SurfCity

El projecte Sabadell SurfCity s’ha presentat recentment i ha obert tot un debat al voltant del projecte de la piscina d’onades. Com acostuma a passar, hi ha opinions contràries i favorables. Els primers comencen a gestar aquest dijous al centre cívic de Sol i Padrís l’oposició a un projecte que s’ha presentat 15 mesos abans de les eleccions municipals. Però més enllà del govern municipal també hi ha opinions favorables i que el veuen com una oportunitat.

El projecte està impulsat per un operador privat, del qual només es coneix el seu representant, i compta amb el suport del PSC, ja que va ser presentat per l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. A nivell polític, Junts per Sabadell, que lidera el programa municipal de Projecció de la Ciutat i Turisme, hi dona clar suport. La tinenta d’alcaldessa Marta Morell no s’hi ha posicionat públicament encara. La segona força, ERC, i la Crida hi estan en contra, com també des de fora del ple Sabadell en Comú Podem. Ciutadans ho veu bé. “Però tenim moltes preguntes pendents de resposta”, segons ha assegurat el seu portaveu, Adrián Hernández, a aquest digital. Si en algun moment el projecte hagués de passar pel ple, necessitarà 14 suports i PSC més Junts en tenen 13. Caldrà Morell i/o Ciutadans.

A nivell social, el debat també està obert. Aquest dijous l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), el Moviment Veïnal del Sud i altres agents com Amics del Riu Ripoll, la Plataforma d’Entitats per un Urbanisme Sostenible (PEUS) o els ciclistes de Massa Crítica es reuniran per començar a bastir l’oposició al projecte, que consideren elitista i impropi d’un moment d’emergència climàtica com l’actual a més de perillós per un entorn fluvial com el del Ripoll.

Però, per altra banda, també hi ha opcions favorables, que el veuen com una “oportunitat” per la ciutat, no només a nivell econòmic sinó també per refer l’àmbit Ripoll, completar l’anella esportiva de Sol i Padrís i posicionar la marca Sabadell. Aquestes són algunes veus favorables al Sabadell SurfCity.

Ramon Alberich (Cambra de Comerç i Indústria): “és una gran oportunitat”

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell, Ramon Alberich, veu com una “oportunitat” el projecte SurfCity.

“És un projecte innovador que no només dinamitzarà el Ripoll sinó tota la ciutat. Tindrà un impacte esportiu i de lleure a la zona però també en la restauració o els hotels perquè té prou capacitat d’atracció”, assegura.

Alberich només mostra un dubte: la mobilitat. “De moment per baixar a la zona esportiva cal anar per la Gran Via. Si tenim un projecte que atraurà gent del Vallès i de tota l’àrea metropolitana, és insuficient. Cal accelerar la connexió entre la B-140 i la pista coberta. “Amb aquest vial, del que en tenim garanties, l’impacte de la mobilitat a Sol i Padrís serà mínim”, insisteix. El vial al que fa referència Alberich seria la connexió entre la pista coberta i la carretera de Santa Perpètua. En falten per construir escassos 200 metres. El projecte està a la taula del departament de Territori de la Generalitat i permetria enllaçar fàcilment l’AP-7 amb el Ripoll.

Alícia Bosch (CIESC): “per què no?”

La presidenta del Consell Intersectorial d’Empreses de Sabadell i Comarca i del Centre Metal·lúrgic, Alícia Bosch, és “favorable” al projecte de forma clara. “Es tracta d’un privat que està disposat a invertir 14 milions a Sabadell per fer una piscina d’onades que estarà integrada al costat de la Bassa i la Pista Coberta d’Atletisme en un espai que ara mateix és un solar, un lloc per fer botellón i com a molt es pot usar com a pàrquing”.

No obstant, Bosch considera que hi ha alguns punts que s’han de salvar. En primer lloc l’aspecte ambiental, que la piscina d’onades sigui sostenible i quedi integrada a l’entorn. Confia que l’Ajuntament “hi ha vetllat, hi vetlla i hi vetllarà”. En segon lloc, com Alberich, apunta a la mobilitat.

“Sabem que quan comença la temporada d’estiu hi ha problemes de mobilitat a la zona de la Bassa. Amb la piscina d’onades caldrà incrementar el servei de bus encara més a l’estiu. Però sobretot el projecte ha d’esperonar el vial que comuniqui la pista d’atletisme amb la carretera B-140, que facilitarà l’accés a tot l’àmbit Ripoll”. El tercer aspecte que destaca Bosch és el següent: “Tenim una inversió privada en sòl municipal. Si d’aquí a 5, 10 o 20 anys l’empresa fes fallida, què passaria? No pot ser que l’Ajuntament s’hagués de fer càrrec d’aquestes despeses i que acabi sent un llast per a les arques municipals si això passés. Cal tenir present aquest aspecte ja ara i preveure’l”, diu.

En general, però la presidenta del CIESC és favorable. “Es pot dir que no sabem què hi pinta el surf a Sabadell. Però, per què no? Igual que tenim un aeroport que es va posar un dia i ara té tota una part formativa, també podem tenir una piscina d’onades que acabi sent un pol d’atracció. I si no posem la piscina d’onades en aquest espai, què hi posem allà? Els que diuen que no, que proposin un projecte. Nosaltres pensem que qualsevol element dinamitzador és positiu”.

Manuel Navas (Federació d’Associacions Veïnals): “no ens sembla malament”

El president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, Manuel Navas, assegura que la xarxa d’entitats veïnals no té encara un posicionament definitiu sobre la qüestió.

“Però pel que sabem fins ara, per la informació que tenim, no veiem grans motius per estar-hi en contra. Sempre i quan es reuneixin tots els requisits ecològics i ambientals, no ens sembla malament. És una inversió que potser no faríem però que cal recordar que corre a càrrec d’un privat i que si es fa bé i no afecta el riu generarà activitat. No podem dir que no a tot”, insisteix.

Navas insisteix que cal vetllar perquè l’impacte ambiental sigui nul. Aquest projecte sortirà aquest dijous en la trobada que l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, tindrà amb el plenari de la FAV al centre cívic de Can Rull.

Rosvi Moix (Associació per l’Impuls de l’Àrea Ripoll): “pot contribuir a donar nom a Sabadell”

La presidenta d’aquesta entitat i industrial al riu Ripoll, Rosvi Moix, recorda que “portem molts anys que els propietaris veiem com s’han degradat les infraestructures del riu”.

“Totes les activitats que s’instal·lin a la nostra àrea ajudaran a dinamitzar el nostre entorn; en aquest cas serà a nivell esportiu i d’oci. Veiem amb bons ulls el complement esportiu que pot ser la piscina d’onades. Pot contribuir a donar nom a la ciutat, és un element nou, del que se’n parlarà molt”.

Moix sosté que “hem valorat la sostenibilitat i l’impacte en el medi i podem dir que no tindrà un impacte negatiu, que no afecta al riu ni afectarà l’aigua. És l’inici d’una de les noves accions que es poden posar a l’àrea Ripoll”. En resum, l’entitat vinculada als propietaris dels terrenys al voltant del Ripoll veuen bé que s’impulsi l’àrea amb un element novedós que donarà “identitat” a la ciutat.

Esteve Gené (Gremi de Fabricants): “l’esport genera una cadena d’activitats en altres sectors”

Esteve Gené, president del Gremi de Fabricants, també és favorable al SurfCity. L’entitat patronal tèxtil, que històricament ha estat lligada al Ripoll, veu que és un element que “s’integra” en una àrea per “impulsar l’activitat de la ciutat”. “Sempre defensem que cal potenciar l’activitat esportiva, cultural, econòmica i refer l’àrea Ripoll”, ha assegurat. Gené considera que “les activitats esportives generen tota una cadena d’activitats també en altres sectors, que se’n poden beneficiar” com per exemple la restauració local o l’hostaleria.

Més informació:

Foto portada: vista de satèl·lit de l’àrea on es construirà Sabadell SurfCity. És tota la pastilla sobre la pista coberta i abans del riu Ripoll. Foto via Google Maps.

Comments are closed.