Sabadell presenta una vintena de projectes als fons europeus per un total de 570 milions

Sabadell presentarà una vintena de projectes als fons europeus Next Generation, pensats per reactivar l’economia en clau verda i digital després de la pandèmia. En total es demanaran 570 milions d’euros en projectes impulsats tant des del sector públic com privat.

El compromís europeu és destinar 140.000 milions d’euros a Espanya. Fent el càlcul per població, serien 3.000 euros per habitant. Fent la translació, tot i que els fons no es repartiran per població, tocarien 22.000 milions a Catalunya i d’aquests uns 640 milions serien per Sabadell, gairebé el triple del pressupost municipal que cada any gasta l’Ajuntament. Una oportunitat històrica per capgirar la ciutat però que depèn de si els projectes presentats als fons són escollits o no.

En tot cas, l’Ajuntament ha presentat en un acte públic el llistat de projectes que presenta la ciutat als fons, tant des del sector públic com des dels operadors privats. En total, es tracta de 19 projectes de ciutat valorats en un total de 570 milions d’euros.

“Oportunitat per pensar la ciutat d’aquí a 25 anys”

Segons l’alcaldessa de Sabadell, la convocatòria dels fons ha “estat una oportunitat per pensar i planificar”. No importa tant la quantitat de diners que arribi, tot i que se n’esperen el màxim possible, perquè “tenim dibuixat el que volem per la ciutat de cara als propers 25 anys”. Així ha assegurat que els projectes s’han dissenyat de la mà del sector públic, però també del privat.

Quins són els projectes?

Els fons europeus, tal i com es van aprovar el passat estiu, finançaran projectes bàsicament d’economia verda i lluita contra l’emergència climàtica. També per afavorir la societat digital. En aquestes línies s’han d’incloure els projectes presentats, i així és en el cas de Sabadell.

Tot l’eix verd té un gran protagonisme i s’endú 434,4 milions dels 570 milions d’euros que costarien tots els projectes. El més ambiciós seria un projecte municipal que demana 190 milions d’euros per rehabilitar a nivell energètic uns 11.000 habitatges. Després es presenta de la mà d’Aigües Sabadell un projecte de 121,1 milions per convertir les depuradores en centres ambientals, millorar la xarxa de clavegueram i impulsar el cicle integral de l’aigua. Es demanen 60 milions d’euros més per impulsar la mobilitat sostenible, molt de la mà de la cooperativa TUS, però també per impulsar la mobilitat a peu o bicicleta. També es demanaran 38,8 milions d’euros per fomentar els espais verds i la sostenibilitat a través de la revegetació. I 24,1 milions per millorar l’eficiència energètica als equipaments públics com Can Marcet, Fira Sabadell o el viver d’empreses industrials de Can Roqueta.

Un moment de la presentació. Autor: David B.
Un moment de la presentació. Autor: David B.

El segon gran eix va lligat a la promoció econòmica i la competitivitat. En aquest bloc s’inclouen 73,4 milions per impulsar tot l’eix Gran Via – Ripoll de la mà de tot el seguit d’agents públics i privats presents a la zona (Parc Taulí, ESDi, CN Sabadell, UAB, però també els industrials del riu Ripoll o el Gremi de Fabricants). El segon gran projecte és la transformació urbana de tota la zona sud de la ciutat, on es volen destinar prop de 33 milions d’euros. La conversió del castell de Can Feu en un centre d’agricultura ecològica i de formació costaria 10 milions d’euros. Construir l’Escola de Restauració a la nau Sallarés Deu costaria 4,2 milions i la nova Escola de Flequeria 2,8 milions. Finalment es volen destinar 2,5 milions d’euros europeus a crear un hub d’innovació aeronàutica de la mà d’AENA i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Finalment, la ciutat optarà a 9,2 milions d’euros per a accelerar la transformació digital. Així s’implantarà la fibra òptica a les empreses del riu Ripoll, es crearà un centre de formació a la transició digital o es farà un pla contra la bretxa digital.

Quan s’han de fer els projectes?

Pel que se sap fins ara, i pendent que els fons europeus s’acabin configurant com s’han dissenyat (el Tribunal Constitucional alemany els té frenats), els projectes s’han de dur a terme abans de desembre de l’any 2026. Els 70 per cent dels fons es seleccionaran entre 2021 i 2022 i el 30 per cent restant l’any 2023.

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, aquest matí al Teatre Principal. Autor: David B.