Obres Passeig. Autor: David B.

ERC i Crida carreguen contra el PSC: “El 90 per cent de les inversions no s’han executat”

  • L’oposició manté que l’execució pressupostària de les inversions va ser al 2021 la més baixa de la història.
  • “Els estalvis de l’Ajuntament s’enfilen fins als 104 milions d’euros”, assegura el principal partit de l’oposició.

Esquerra Republicana ha organitzat una roda de premsa per assenyalar la “ineficiència” i “ineficàcia” del PSC a l’hora de governar la ciutat, mentre que, paral·lelament, la Crida ha retret la quantitat de diners abocats a “publicitat i vídeos” per part de l’alcaldessa Marta Farrés. El futur candidat republicà a l’alcaldia, Gabriel Fernández, ha desplegat una llista de dades que qüestionen la gestió pressupostària del consistori i, en la mateixa línia, la regidora anticapitalista Anna Lara ha assenyalat el conjunt de deures que han quedat per fer durant el segon any de mandat.

El ple extraordinari d’aquest dimarts va posar de manifest que l’Ajuntament ha tancat el 2021 amb un superàvit superior als 33 milions d’euros i, aquest divendres, tres dies després d’aprovar la reforma pressupostària per aquest any, Esquerra Republicana i la Crida per Sabadell han criticat “la mala gestió del PSC a l’hora governar”. Ho han fet amb dades relatives a l’execució pressupostària de l’Ajuntament des del 2016 fins al 2021. El portaveu i futur candidat republicà a l’alcaldia, Gabriel Fernández, ha alertat que l’any passat només es va executar el deu per cent de les inversions pressupostades. És a dir, que de cada deu euros, només se n’utilitzava un. Això explica, en part, perquè els estalvis municipals s’han més que duplicat en els darrers cinc anys (2016-2021), segons les dades facilitades per ERC.

“Quan no som capaços d’executar el que hem dit que faríem, la legislació no ens permet portar aquests diners a un altre lloc i, per tant, els romanents que té l’Ajuntament de Sabadell augmenten a poc a poc. Això vol dir que al 2021 hi ha 104 milions d’euros en bancs que no podem fer servir i això ens costa 23.000 euros d’interessos”, retreu la portaveu adjunta d’ERC, Èlia Soriano.

Soriano ha assenyalat l’agreujant de no utilitzar els diners pressupostats especialment en els darrers dos anys, que han estat molt convulsos per la crisi econòmica, sanitària i social arran de la pandèmia. Tot i això, aquest és un problema que ve de lluny: des del 2004 fins a l’actualitat, hi ha més de 140 projectes tancats al calaix. Alguns d’ells són l’Oficina Municipal d’Habitatge, un parell de camins escolars, la biblioteca de Gràcia i altres equipaments formatius.

Aquest banner sempre ha d'enllaçar AQUÍ (del 14 de març al 13 d'abril). https://bit.ly/3Gesfime

En aquest sentit, la regidora de la Crida, Anna Lara, ha denunciat les “promeses incomplertes” per part de l’equip Farrés, com el Pavelló Oest o la descentralització de l’Escola de Música.

“Penseu el que es podria fer en aquesta ciutat amb 104 milions d’euros: penso en la residència del Sud, en l’escola bressol de La Concòrdia, en l’alberg per la gent que pateix fred a les nits, penso en ajudes que podríem donar al món empresarial i als autònoms, en els serveis socials, penso en la cultura…” ha afegit Gabriel Fernández.

Per acabar de rematar la seva crítica cap al PSC, els republicans han titllat de “mal pagador” l’equip de Marta Farrés: la normativa estableix que les administracions públiques tenen un termini màxim de 30 dies per pagar les factures i l’Ajuntament té una mitjana anual de 50 dies, amb pics que arriben fins als 80 (gairebé tres vegades més tard).

L’Ajuntament justifica el percentatge d’execució

La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, matisa que les execucions de pressupost relatives a les inversions són inferiors a les d’anys anteriors per diferents motius: la pandèmia, la nova eina de licitació electrònica amb què han començat a treballar, la pujada de preus i la manca de materials i de subministrament. González considera que, en general, estan fent bé la seva feina.

“Estem tranquils. A la gent el que li preocupa és el que fem i al carrer hi ha 26 obres en marxa pel valor de 14 milions d’euros i en els pròxims mesos s’iniciaran les 56 obres que estan en redacció final”, ha reblat González.

Per la Crida, però, la pandèmia, la inflació o la burocràcia no justifiquen aquestes xifres i Esquerra Republicana allarga la mà a reorganitzar la institució per “gestionar millor i de manera conjunta” els pressupostos municipals.

Foto portada: obres al Passeig, que van començar a finals de gener. Autor: David B.

Comments are closed.