Museu del Gas Tancat, en una imatge d'arxiu. Autor: David B.

L’Ajuntament tanca la compra del Museu del Gas per 3,2 milions d’euros

Acord tancat per comprar l’antic edifici del Museu del Gas. Malgrat que Farrés va anunciar el preacord amb Naturgy al mes de maig, en plena campanya electoral, les condicions de l’operació no s’havien fet públiques fins ara per qüestions de confidencialitat. Aquest dimarts s’han donat a conèixer per primera vegada en roda de premsa: l’adquisició costarà finalment 3.185.000 euros. Segons ha detallat l’alcaldessa, es preveu que les obres d’adequació costin aproximadament mig milió d’euros més.

La proposta de l’Ajuntament és que l’edifici aculli un nou museu que integri la història preindustrial de Sabadell, l’etapa de creixement tèxtil i la moda i la confecció. Entre els principals atractius del projecte es trobarà la col·lecció de vestits d’alta costura de la Fundació Antoni de Montpalau, nascuda a Sabadell i considerada la més important del país.

El consistori ha pactat que el pagament a Naturgy es realitzi en dos terminis. Abans, però, l’acord haurà de passar pel ple municipal, on el govern compta amb majoria absoluta. Es treballa amb un calendari que hauria de finalitzar amb la posada en marxa del nou museu a mitjans de 2026. A grans trets, s’espera que l’any 2024 es dediqui a l’elaboració del projecte museístic -conjuntament amb les entitats impulsores- i el 2025 a l’execució de les obres.

Com serà el museu?

A hores d’ara, el projecte encara no està definit al 100 per cent. Farrés ha explicat que el nou espai respondrà a una “demanda històrica” de recollir el llegat tèxtil de la ciutat. “En les condicions que estem a l’actual Museu d’Història era impossible”, ha insistit. L’antic Museu del Gas, que té una superfície útil de 2.773 metres quadrats, serà la peça central d’un projecte museístic que comptarà amb altres elements patrimonials repartits pel territori, com són les xemeneies industrials o les antigues màquines del Vapor Pissit.

Farrés, aquest migdia. Autor: Jordi M.

Cal mencionar també que l’immoble disposa d’una sala d’actes que ha de servir per dinamitzar la zona. “Guanyarem un nou equipament per al Centre, ja que actualment, el Casal Pere Quart està saturat“, ha apuntat la batllessa. D’altra banda, a la terrassa es podran organitzar exposicions temporals i s’obre la possibilitat de posar un bar amb vistes a la ciutat, tal i com s’ha exposat en la presentació.

Per què aquest preu?

La notícia de la compra de l’edifici ha generat controvèrsia les darreres setmanes, sobretot entre els grups de l’oposició que demanaven una cessió de l’espai (més info: ‘El govern municipal es veu empès a passar per caixa si vol recuperar el Museu del Gas‘). En aquest sentit, Farrés ha argumentat que obtenir l’equipament de forma gratuïta no és possible per les condicions del conveni original i que el consistori sortiria perdent en un hipotètic judici.

“Podem afirmar amb total contundència que Naturgy no ha guanyat diners a costa de la nostra ciutat”, ha dit en referència a la recompra anunciada i a la requalificació que es van fer dels terrenys.

Segons ha exposat Farrés, l’executiu ha negociat el preu a partir d’informes interns dels serveis tècnics de l’Ajuntament i d’una consulta externa a l’empresa Timsa, que taxava l’edifici en 3.203.000 euros. En cas de construir-ne un de nou, l’alcaldessa defensa que hagués suposat uns 11 milions de despesa per a les arques municipals (9,7M de l’edifici i 1,8 per un terreny similar).

Foto de portada: Museu del Gas Tancat, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.