Ple Municipal. Autor: David b.

S’afegeixen 8,6 milions al pressupost municipal

L’Ajuntament ha acumulat un superàvit de 33’5 milions d’euros en l’últim exercici municipal, el del 2021, i el ple extraordinari d’aquest dimecres ha aprovat destinar 8,6 milions d’euros provinents d’aquest excedent als pressupostos del 2022. El govern ha indicat les partides amb què pretén reordenar aquests diners i l’oposició ha retret que “utilitzi el superàvit per finançar projectes ordinaris”. Finalment, la reforma pressupostària ha tirat endavant gràcies al suport del PSC, Junts i de la regidora Marta Morell.

Les arques municipals van acabar el 2021 en positiu: els han sobrat més de 33 milions d’euros. D’aquest volum, l’Ajuntament ha aprovat modificar el crèdit del consistori per aquest any amb la incorporació de 8’6 milions, que provenen de l’excedent de l’últim exercici econòmic. Per fer-ho, però, calia aprovar els conceptes de cada partida en un ple extraordinari, que s’ha celebrat aquest dimecres al matí. L’oposició ha aprovat els projectes amb què el govern vol aprofitar aquests diners, ja que la força dels partits que han votat a favor (PSC i Junts i la regidora Marta Morell) ha tingut més pes que la dels partits que s’han abstingut (ERC, Ciutadans i Crida).

La modificació pressupostària no ha estat exempta de debat. A trets generals, l’Ajuntament ha decidit destinar gairebé dos milions d’euros a programes de contractació temporal, un milió per a la neteja viaria i recollida de residus, 800.000 euros addicionals a les línies de prestacions socials i 460.000 euros més al departament de Cultura, tal com ha desgranat la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González. Paral·lelament, 17 milions es destinaran a projectes o compromisos ja establerts en l’actual o en l’anterior mandat i es reservaran vuit d’aquests 33 milions i mig per a futures ocasions.

“Ens sembla poc ètic que un govern que s’autoanomena d’esquerres dediqui dos milions d’euros a contractació temporal. Per nosaltres, la contractació ha de ser d’una altra manera i la temporal és un model molt indicatiu de cap a on estem anant”, ha retret Èlia Soriano (ERC).

Per la seva banda, la regidora de la Crida Anna Lara considera que les inversions del govern municipal no consoliden ni serveixen per fer avançar els diferents projectes de ciutat. En aquest sentit, a excepció de Junts, l’oposició ha apuntat que l’excedent hauria pogut destinar-se a actuacions i solucions per eixugar múltiples problemàtiques en lloc d’utilitzar el superàvit per finançar projectes ordinaris. Una oportunitat que, segons el seu punt de vista, s’ha desaprofitat diverses vegades:

“Aquí l’única cosa que tenim és el típic costum de no pressupostar de manera realista. Hi ha coses que se saben: sabem perfectament que ens vindrà una taxa superior de residus i sabem més o menys el preu de l’electricitat, que no ens la regalen. Per això no entenem que, de sobte, ens aparegui un bolet de vuit milions d’euros”, ha exposat el regidor José Luís Fernández (Cs).

Tot i aquests retrets per part d’ERC, Ciutadans i la Crida, que s’ha abstingut especialment pels 800.000 euros addicionals dedicats a prestacions socials, s’han convertit en una abstenció a l’hora de votar la reformulació dels pressupostos per al 2022. Junts i PSC han votat a favor i això ha permès aprovar les diferents partides amb què l’Ajuntament preveu dividir la bossa de 33’5 milions d’euros. Tal com ha apuntat el PSC, el partit de l’alcaldessa Marta Farrés, el consistori continuarà treballant amb els fons públics per tirar endavant diferents projectes de ciutat. En aquest sentit, el portaveu de Junts, Lluís Matas, ha subratllat els que ells consideren “prioritaris”: la capitalitat de la cultura catalana, la transformació de la Gran Via i l’aprofitament dels espais firals per celebrar-hi congressos.

Les tarifes del servei del taxi incrementen un 2’8 per cent

Per contra, en el primer punt del ple municipal no hi ha hagut tantes discrepàncies. Tots els grups municipals han considerat pertinent recolzar un dels sectors més afectats en els darrers mesos, especialment a causa de la pandèmia i de la pujada de preus dels carburants. Per aquest motiu, tots els grups han votat a favor de l’increment (un 2’8 per cent respecte el 2021) de les tarifes del servei de taxi.

Foto portada: ple extraordinari d’aques dimecres. Autor: David B.

Comments are closed.