Foto portada: l'alcaldessa de Sabadell en funcions, Marta Farrés, aquest divendres. Autora: Alba García Barcia.

L’Arc Metropolità reclama una “reforma urgent” del finançament local

Els alcaldes l’Arc Metropolità reclamen millorar el finançament dels Ajuntaments amb caràcter d’urgència. Així ho han expressat a travès d’un comunicat conjunt, on els diferents municipis demanen al govern central “la reforma urgent de la llei dels ens locals”. També “una llei de finançament local” al govern de la Generalitat.

“Els ajuntaments estem en una situació financera límit i cal abordar el finançament municipal de manera urgent”, diu Marta Farrés, presidenta de l’òrgan. L’Ajuntament ha incrementat els impostos municipals de cara al pròxim curs. També han anunciat mesures similars municipis com Rubí o Terrassa, on Ballart no ha donat a conèixer els detalls de la pujada però parla de fer “un esforç fiscal” a la ciutadania.

“La situació que ja patia el món local s’ha vist agreujada per qüestions com la pèrdua d’ingressos derivats de la plusvàlua, l’increment de la despesa energètica i l’increment de l’Índex de Preus al Consum”, alerta el comunicat

Alhora, volen que les lleis introdueixin de manera més àmplia elements de progressivitat al conjunt de tributs i que hi hagi canvis normatius per a què els ajuntaments puguin gestionar almenys el 15 per cent dels Fons Next Generation transferits a l’Estat.

Fons de compensació

També demanen la creació “urgent” d’un fons de compensació municipal que cobreixi els efectes de la pèrdua de la plusvàlua. Recorden que aquest impost representava el 4,5 per cent dels ingressos de tots els municipis de l’Arc, i apunten que el 2022 van deixar d’ingressar 26 milions d’euros.

Pel que fa a l’encariment de la despesa energètica, els alcaldes relaten que han hagut de fer modificacions pressupostàries per compensar l’augment de la llum amb altres partides dels comptes municipals. Xifren l’impacte conjunt d’aquest encariment en 18 milions d’euros. En relació a l’augment de l’IPC, recalquen que al global del 2022 va pujar un 5,8 per cent. Aplicat a les despeses, ha suposat més de 24,4 milions.

Foto de portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en una imatge d’arxiu. Autora: Alba García Barcia.

Comments are closed.