Foto portada: el regidor d'ERC Santi Valls, al ple de gener de 2023. Autor: David Jiménez.

L’edil Santi Valls (ERC), assessor de la DiBa, com els exregidors Civis (ERC) i Carrasco (PSC)

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

—————————————————————————–

  • La Diputació de Barcelona, amb 130 càrrecs de confiança, nomena la primera tongada de 80, 30 de govern i 50 dels partits.
  • Tres sabadellencs seran assessors: dos de govern, els republicans Sant Valls i Josep Ma Civis, i una de partit, Anna Carrasco (PSC).

Tres sabadellencs repetiran com assessors de la Diputació de Barcelona aquest mandat. Es tracta del regidor Santi Valls, l’exregidora del PSC Anna Carrasco i el primer regidor d’ERC després del franquisme, Josep Maria Civis, que porta 24 anys com a càrrec públic o assessor d’administracions. La llista deixa altres vells coneguts de la política sabadellenca i vallesana a la rereguarda de la Diputació, que preveu 130 càrrecs de confiança.

Josep Maria Civis va ser el primer regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sabadell des de la Guerra Civil. Va entrar a l’Ajuntament el segle passat, l’any 1999, i hi va sortir l’any 2007, fa 16 anys. Des de llavors ha format part de la segona línia dels tripartits o com a càrrec de confiança a la Diputació. Ara assessorà l’àrea de Feminisme i Igualtat de la Diputació. Un ens que tindrà un govern gairebe tutti colore, que va del PSC a alcaldes de Junts que van per lliure passant per En Comú Podem, el moviment Ballart (Tot per Terrassa) i ERC. Civis cobrarà uns 5.800 euros al mes per la seva tasca.

És la mateixa quantitat que cobrarà l’actual el regidor d’ERC Santi Valls, que fa anys que treballa per la Diputació i seguirà fent-ho. Serà assessor de la vicepresidenta cinquena, Eva Baró. A banda de ser regidor a Sabadell i assessor a la Diputació, Valls té un important càrrec de partit: secretari de Mobilització i Coordinació Municipal.

La tercera sabadellenca eventual a la DiBa serà l’exregidora Anna Carrasco, qui actualment és la secretària d’Organització del PSC. Seguirà com assessora del PSC quatre anys més. Cobrarà uns 4.070 euros mensuals.

Altres coneguts

El llistat d’eventuals de la Diputació té una llarga llista de cares conegudes per a la política sabadellenca i vallesana. A destacar un moviment de peces a l’entorn de l’alcaldessa, Marta Farrés qui s’endú la seva antiga cap de gabinet a la Diputació. Aroa Arauzo, vinculada al PSC de Badalona, serà assessora de la vicepresidenta primera, és a dir, Marta Farrés. Sou? Prop de 5.400 euros al mes. La cap de gabinet de Farrés a Sabadell és Judith Alberich, qui va ser alcaldessa de Cunit i senadora i és propera a la direcció nacional del partit.

L’exalcaldessa de Barberà Ana del Frago (PSC) seguirà sent assessora de la DiBa. En aquest cas de l’àrea de Presidència. 5.800 euros mensuals. L’exalcalde de Badia José Luis Jimeno, formalment el número 3 del PSC a nivell català (secretari d’Organització), també és assessor de Presidència. Ell arribarà a 6.200 euros mensuals. La rubinenca Ares Tubau (ERC) serà assessora del seu grup. 4.070 euros mensuals. Pol Altayó, de Santa Perpètua de Mogoda (ERC), també serà assessor, en aquest cas de l’àrea de Bon Govern, per un salari de 4.070 euros mensuals. L’exalcaldessa de Sant Cugat per Junts Carmela Fortuny serà assessora del seu partit a l’ens provincial. 6.200 euros mensuals.

Fora de la comarca, Èlia Tortolero, de Sant Joan de Vilatorreda (Bages), portaveu nacional del PSC i contractada com a assessora durant uns mesos del govern municipal de Sabadell el passat mandat, serà assessora de Presidència.

Fins 133 càrrecs de confiança

El ple de la Diputació va fixar en 133 persones el màxim de càrrecs eventuals que pot tenir l’ens provincial. La Diputació és la tercera institució catalana en pressupost, competències, personal i eventuals, després de la Generalitat de Catalunya i l’ajuntament de Barcelona. Ara s’han nomenat 30 assessors del govern i mig centenar d’assessors de partits.

Farrés, vicepresidenta primera

Si al mandat 2019-2023 hi havia dos regidors sabadellencs que eren diputats provincials (Gabriel Fernàndez per ERC; i Adrián Hernández per Cs), en aquest mandat només hi ha una regidora sabadellenca al ple de la Diputació. Es tracta de l’alcaldessa Marta Farrés, qui és la vicepresidenta primera de la Diputació, que presideix l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, la socialista Lluïsa Moret. Per tenir la condició de diputat provincial n’hi ha una de prèvia: ser regidor al municipi de procedència.

Foto portada: el regidor d’ERC Santi Valls, al ple de gener de 2023. Autor: David Jiménez.

Comments are closed.