Marta Morell. Autor: David B.

Declaren Morell persona ‘non grata’: qui i per què?

L’Associació de Veïns de la Concòrdia ha declarat a la segona tinenta d’alcaldessa de l’Ajuntament i regidora del districte 4, Marta Morell, com a persona non grata. Una figura més simbòlica que no pas real però que deixa clar que no la volen com a interlocutora. “Dels temes importants del barri mai hem tingut una qualitat de reunions amb ella”, diu el portaveu de la vocalia d’Afers Institucionals de l’Associació de Veïns, Francesc Portalés. La gota que ha fet vessar el vas, però, ha estat la reforma de la plaça de la Llibertat. Els ha cancel·lat fins a quatre vegades una reunió. I ha “tirat pel dret” en el disseny de la nova plaça. “Per nosaltres no és una persona vàlida”, diu el president de l’AV, Pau Recio.

El que passa amb la plaça de la Llibertat ha passat en altres conflictes al barri. Així, l’entitat veïnal recorda que Morell és la regidora del districte 4 (Concòrdia, Can Rull, Can Llong…). Però pel que fa a la pols de l’aparcament a l’Eix Macià ells han parlat amb representants de tots els partits (PSC, ERC, Crida, Cs i Junts). De tots menys amb ella. L’entitat veïnal va portar una moció sobre aquest conflicte el mes de juliol i ja va deixar clar el malestar amb Morell (més info: ‘Solució provisional per al solar de l’Eix Macià‘).

La plaça de la Llibertat

El president de l’Associació de Veïns de la Concòrdia, Pau Recio, assegura que “la gota que vessa el got” té a veure amb la plaça de la Llibertat. El detonant és que tenien una reunió amb ella dimarts al vespre i la va anular amb quatre hores d’antelació per problemes d’agenda.

“No és casualitat: és la quarta vegada que ens aplacen la mateixa reunió per tractar la plaça de la Llibertat”, assegura Recio. “A quarts de sis de la tarda visitava una entitat de lleure al barri de Can Rull i el que succeeix és que no té cap intenció de reunir-se amb nosaltres”, assegura Recio.

Tot plegat, però, és una llarga història. La reforma de la plaça de la Llibertat és problemàtica i ve de lluny. Des del darrer mandat, quan es van ampliar les pistes de petanca. Morell, llavors secretària general de Podem però sense representació a l’Ajuntament, va intentar liderar l’oposició a les petanques a peu de carrer. Hi havia malestar latent, sobretot entre les famílies de l’escola Font Rosella al veure que les petanques guanyaven espai en detriment dels jocs infantils. Morell va abonar el terreny a les portes de les municipals.

Concentració contra les pistes de petanca. Autora: M.M/ cedida.
Concentració contra les pistes de petanca, el gener de 2019. Autora: M.M/ cedida.

Un cop passades les eleccions de maig de 2019, Morell va entrar a l’Ajuntament. I al govern municipal. Llavors va anunciar un procés participatiu per reordenar la zona (més info: ‘Les petanques es queden‘). El cas és que les petanques s’han quedat fins ara i el projecte es va aprovar fa un parell de mesos sense gaire participació, segons l’entitat veïnal.

“Dir que el projecte s’ha pactat és mentida. Mai han parlat amb les entitats del barri. Ni amb nosaltres ni amb l’AMPA ni amb els petanqueros ni amb la Llar del Vent. Han tirat per un model autoritari”, diu Recio.

El cost de reordenar la plaça serà inferior als 200.000 euros. Amb tres actuacions: remodelar els jocs infantils, enderrocar la meitat de les petanques instal·lades l’any 2018 i 2019 i col·locar dos rocòdroms davant l’escola Font Rosella.

“En el seu moment ens van fer una reunió telemàtica per presentar-nos verbalment el projecte. Els vam dir que els rocòdroms ens semblaven una actuació de risc i vam dir que vèiem conflictes amb l’AMPA de l’escola i amb els jugadors de petanca”, insisteix Recio. “Però no ens han passat cap projecte més”, diu. L’entitat veïnal fa anys que proposa compensar l’espai d’adults i l’infantil de forma proporcional, ampliar l’espai verd i col·locar punts de llum a la plaça. Però no se senten gens escoltats. I gairebé insultant va ser veure que s’aprovava el projecte un dia abans de tenir una reunió amb l’associació de veïns.

“Aproven un projecte sense consensuar amb ningú, ni ens el fan arribar, ens cancel·len la reunió i obren al·legacions a l’agost sense avisar ningú perquè n’estigui al cas. Es va comprometre a fer un procés participatiu i tira pel dret sense consensuar res amb ningú. Marta Morell no pot ser ni la regidora del districte ni la regidora de Participació ni de Democràcia Deliberativa. No és una persona vàlida per contactar amb les entitats ni per consensuar res. Per això la declarem persona non grata. És una suma de tots els motius”, explica Recio.

Malgrat els problemes, l’entitat veïnal ha al·legat presentant un projecte alternatiu. El del govern el veuen curt, valorat en 180.000 euros, i a més inclouen la reparació de les filtracions de l’aparcament de VIMUSA. “Nosaltres volem que es faci la plaça de la Llibertat, que es repari un pàrquing que és de VIMUSA. Però venen una remodelació amb un pressupost irrisori que no cobreix gaire més que quatre coses”, insisteix Recio, qui no veu les presses per executar el projecte si no hi ha consens.

Pau Recio. Autor: David B.
El president de l’AAVV Concòrdia, Pau Recio, al mig, aquest matí. Autor: David B.

El dirigent veïnal assegura que la setmana vinent han estat convocats a una reunió amb l’alcaldessa. “Però fan política de fets consumats”, lamenta. Recio es felicita de projectes com el camí escolar de l’escola Pau Casals o els nous mòduls de La Llar del Vent però “estem dolguts” perquè no es farà l’escola bressol que estava planificada a la zona. “O comencem a treballar de forma conjunta o estem anant en camí a temps passats i obscurs que volíem superats a Sabadell”, diu Recio, qui espera que el cop de puny sobre la taula de l’entitat veïnal serveixi d’alguna cosa.

Foto portada: la segona tinenta d’alcaldessa i portaveu del grup municipal de Podem, Marta Morell, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Comments are closed.