Concentració contra el trasllat de la pediatria al CAP Gràcia. Autor: Jordi M.

Balcells (Salut): cap ambulatori amb pediatria perdrà el servei amb el nou model

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha defensat al Parlament que el model d’atenció pediàtrica que Salut desplegarà al llarg de l’any és “necessari” per la falta de pediatres als CAP. El conseller ha negat que plantegin “concentrar” l’atenció pediàtrica. Els ambulatoris o consultoris que ara tenen aquest servei el mantindran. Són 273, el 73 per cent dels ambulatoris del país.

El conseller Balcells ha apuntat que la creació de 79 equips en què es basa el model permetrà substituir les baixes dels pediatres, un dels problemes actuals, i que alguns d’aquells centres sense atenció especialitzada podran tenir infermeria pediàtrica. Per exemple, el CAP Can Rull de Sabadell (sense pediatria des de l’any 2020; els nens van al CAP Concòrdia) tindrà una infermera pediàtrica.

Els 79 equips territorials d’atenció pediàtrica (ETAP) tindran una direcció pròpia i estaran formats per entre vuit i 15 pediatres, més entre vuit i 15 infermeres especialitzades. Ha generat molts recels entre usuaris, entitats i partits polítics, que veuen en el model, presentat el desembre, una pèrdua de proximitat i accessibilitat.

A la Comissió de Salut del Parlament, aquest dijous, el conseller Balcells s’ha esforçat a aclarir que, amb el desplegament del nou model, tots els infants i adolescents continuaran tenint un pediatre i una infermera pediàtrica de referència i que no es perdrà cap punt d’atenció dels que ara hi ha, 273 segons ha concretat.

On no hi ha pediatra ara: “possible” infermera pediàtrica”

Balcells ha afegit que “és possible” que en els centres que ara no tenen atenció pediàtrica hi hagi una “infermera pediàtrica o un pediatre si cal”. Això dependrà, ha dit, de les característiques i les necessitats dels territoris. En aquest punt, ha avançat que al CAP Can Rull de Sabadell i el CAP Turó de Nou Barris, a Barcelona, tindran una infermera pediàtrica. 

En aquest sentit, el titular de Salut ha insistit que el nou model es desplegarà de forma “molt tranquil·la” i “mil·limetrada” i espera que acabi aplicant-se amb “consens”. També ha recordat que té el suport de societats científiques i associacions de professionals -el van presentar juntament amb la Societat Catalana de Pediatria (SCP) i l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica (ACIP)-. 

Balcells ha destacat que el model vol garantir “l’equitat”, “l’accessibilitat” i la “qualitat” de l’atenció pediàtrica a Catalunya, així com una “millora dels resultats en salut” dels infants i adolescents. També espera atraure professionals a l’atenció primària, ja que, ha indicat, els pediatres que acaben el MIR tendeixen “a quedar-se als hospitals de les àrees metropolitanes”.

El conseller també ha aclarit que el nou servei que el 061 incorporarà a partir del juny per donar resposta especialitzada a les famílies per a casos que no siguin greus serà “complementari”, després que alguns grups hagin insinuat la pretensió que fos la “porta d’entrada” al model o que substituís la visita presencial.

Informació relacionada:

Foto portada: concentració contra el trasllat de la pediatria al CAP Gràcia, el passat mes de desembre. Autor: Jordi M.

Comments are closed.