El solar on es vol construir una piscina d'onades, al costat de la Bassa, davant la Pista Coberta i darrera del riu Ripoll, el 5 de juliol. Autora: Lucía Marín.

La batalla del Surfcity ja ha començat als despatxos: així es mou l’oposició

L’oposició sociopolítica al projecte de la piscina d’onades ja va anunciar que plantaran batalla contra l’anomenat Surficity a tot arreu on puguin. Ho fan i ho seguiran fent als carrers però també als despatxos municipals i, arribats el punt, ho faran als tribunals. La tramitació del primer pas del projecte es va aprovar en fase inicial al juliol, i ara hi ha obert el període d’al·legacions. Els opositors busquen que n’hi hagi moltes per alentir el procés.

El primer pas del Surfcity es va aprovar al ple de juliol amb els vots favorables del PSC, Ciutadans i Junts per Sabadell (16 de 27 regidors; el 60 per cent). Es tractava de la cessió del solar de 30.000 metres al costat de La Bassa de Sant Oleguer i just davant de la Pista Coberta d’Atletisme a la societat impulsora del projecte, la societat Lunatica Lodging. Una cessió de terrenys municipals qualificats com equipament esportiu durant 40 anys amb un cànon anual d’uns 40.000 euros.

Fase d’esmenes

Tot aquest expedient d’adjudicació directa s’ha d’aprovar en fase definitiva en les properes setmanes. Abans, però, la normativa marca que tothom pot presentar al·legacions i que s’han d’estudiar totes, i estimar-les o desestimar-les, abans de l’aprovació definitiva.

No seria l’aprovació definitiva del projecte sinó, per ara, de la cessió del terreny. El Surfcity anirà per llarg, és una sèrie amb diversos capítols (potser temporades) i constarà de llargs processos i expedients administratius, marcats amb terminis cadascun d’ells. La batalla, per tant, és llarga.

L’ADENC treu l’expedient dels despatxos i el publica en obert

Els opositors al projecte, liderats per l’entitat ambientalista ADENC a escala social i per ERC i la Crida a nivell polític, demanaven ampliar el període d’exposició pública. Al·legaven que al ser agost no el podria consultar tothom. L’Ajuntament ha mantingut els 30 dies habituals. És el que marca la normativa. Però l’ADENC ara ha publicat tot l’expedient administratiu del projecte en obert, a la seva pàgina web (consulteu aquí l’expedient administratiu). Un fet inèdit que facilita al màxim la consulta d’un projecte que és vist amb molt recel per una part de la societat sabadellenca, segurament la més mobilitzada. Es tracta de mig centenar de documents i alguns centenars de pàgines (escriptures, avantprojectes, informes tècnics…).

La Crida facilita al màxim al·legar

Al moviment de l’ADENC s’hi suma un segon, en aquest cas de la Crida, complementari. El grup municipal anticapitalista, el tercer en nombre de vots l’any 2019 i amb tres regidors, ha fet pública una campanya de “boicot” al projecte i facilitarà al màxim presentar al·legacions. Han dissenyat un esquema a mode de guia bàsica per presentar esmenes, posen sobre la taula alguns dels motius pels quals al·legar i fins i tot han elaborat un formulari a mode d’esborrany que envien per correu electrònic a qui hi estigui interessat.

Per reblar el clau, han convocat una trobada presencial el proper dimecres 14 de setembre a les cinc de la tarda al centre cívic de la Creu de Barberà. La data tampoc és casual: és el dia que s’acaba el període per presentar al·legacions. El centre cívic de la plaça Castelao és un dels espais de la ciutat on hi ha registre i per tant es poden registrar les al·legacions al moment.

Més informació:

Foto portada: el solar municipal on està prevista la construcció de la piscina d’onades. Autora: Lucía Marín.

Comments are closed.