Foto portada: Mireia Boya, aquest dimarts. Autor: ACN.

Boya (Govern) atribueix a una “maniobra política” les declaracions de Farrés… i la FMC la desmenteix

El Govern nega que estigui treballant en un decret nou sobre baixes emissions al marge dels municipis, tal com denuncien des de l’Arc Metropolità, i expressa “sorpresa” per les queixes dels ajuntaments de l’Arc, que atribueix a una “maniobra política”.

Així ho ha dit la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, que ha assegurat en declaracions a l’ACN i TV3 que el que hi ha sobre la taula són uns mínims comuns que hauran de complir els municipis de més de 50.000 habitants l’any vinent per reduir les emissions i complir amb el que marca la normativa estatal i europea. Boya afirma que els mínims són fruit d’un treball conjunt dels darrers tres anys amb els ajuntaments catalans de més de 50.000 habitants.

De fet, segons Boya, existeix una comissió conjunta entre la Generalitat, l’ATM, la Direcció General de Transports i Acció Climàtica i els municipis catalans de més de 50.000 habitants on, des de fa tres anys, s’ofereix assessorament jurídic i subvencions, entre altres.

“Ells tenien coneixement del que estem treballant tècnicament”, ha dit respecte a les queixes de l’Arc Metropolità. “Sorpresa màxima que surtin ara a criticar una cosa que hem treballat conjuntament i ha seguit tots els passos per a la seva aprovació”, ha indicat respecte del procés que ha seguit el pla, que ha estat 45 dies en període d’exposició pública durant el qual s’han recollit al·legacions d’entitats, empreses i també ajuntaments. Al·legacions que, segons ella, s’han tingut en compte.

D’acord amb el Govern, els municipis de més de 50.000 habitants de tot Catalunya estan “obligats” a crear les zones de baixes emissions a 1 de gener del 2024. El que fa l’executiu és “homogeneïtzar” els criteris. Les regles del joc per a les exempcions, per exemple, han de ser les mateixes per facilitar que els ciutadans ho entenguin, puguin accedir i moure’s d’un municipi a l’altre sense tenir dubtes i que, alhora, es garanteixi la qualitat de l’aire. Concretament, ha afirmat, es preveuen unes exempcions que tenen tant a veure amb els residents com amb els treballadors en àrees urbanes.

Sigui com sigui, ha precisat Boya, els mínims que es proposen no afecten a la pràctica el cas de Barcelona, que ja té la seva ZBE, ni tampoc perjudica aquelles localitats que han estat o estan treballant en zones pròpies, ja que si volen poden ser més ambicioses que els mínims fixats.

“Els mínims són també per respectar el treball que ha fet l’ajuntament de Barcelona, que s’ha avançat a la resta”, ha comentat. “El Govern, de forma lògica, ha de garantir dues coses: primer la qualitat de l’aire, perquè això va de salut de les persones, i segon, que hi hagi una homogeneïtzació per facilitar la vida dels ciutadans”, ha apuntat.

Això no impedeix, ha afegit, que els municipis tinguin “la llibertat” de decidir la forma de la seva ZBE, ja que no tots els centres urbans ni localitats són iguals.

“Hi ha llibertat dels municipis per decidir algunes coses, però entenem que és impensable que a Barcelona es parli d’una exempció per als vehicles dièsel Euro4 i a l’Hospitalet no. Si no hi ha les mateixes regles del joc, el ciutadà anirà perdut”, ha conclòs.

A més, també ha apuntat que si un ajuntament es vol “despenjar” dels mínims fixats hi ha un període transitori per poder-se adaptar a la normativa fins al 2027.

Federació de Municipis: no ens han tingut en compte

Després de la picabaralla declarativa entre Farrés i Boya, el president de la Federació de Municipis, que agrupa els municipis més poblats de Catalunya, ha assegurat a X (abans Twitter) el següent: “Des de la FMC manifestem que no hem treballat amb la Generalitat cap decret de ZBE. Demanarem una reunió al departament d’Acció Climàtica per tenir la informació i defensar el món local en el seu conjunt per conjugar una transició ecològica necessària però justa sense generar desigualtats”.

El president de la FMC i alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, desmenteix per tant Boya i es posiciona en línia amb que van assegurar els alcaldes de l’Arc Metropolità capitanejats per Marta Farrés.

Informació relacionada:

Foto portada: Mireia Boya, aquest dimarts. Autor: ACN.