El canvi de posició d’Espanya respecte el Sàhara arribarà al ple

El canvi de posició del govern espanyol en relació al conflicte sahrauí, tota una traició per als col·lectius més vinculats a la causa sahrauí, que no són pocs a Sabadell, arribarà al ple municipal del proper dimarts. Esquerra, la Crida i la regidora no adscrita, exPodem, Marta Morell buscaran que el màxim òrgan municipal demani al govern espanyol una “rectificació”.

Fa dècades que un grup d’infants sahrauís passen l’estiu a Sabadell i en aquest temps hauran passat per la ciutat vallesana centenars de famílies que viuen als campaments de refugiats des que Espanya es va retirar de la seva colònia. No són poques les expedicions que per exemple s’han fet des del Parc Taulí als campaments de refugiats. Sabadell va tenir la Casa de Malalts Saharuís activa durant molts anys. L’Argub és una de les tres úniques localitats agermanades amb Sabadell (les altres dues són Matagalpa, a Nicaragua, i la cordovesa San Sebastián de los Ballesteros des de l’any passat). Les relacions de Sabadell amb el Sàhara i la feina d’entitats com Sabadell Acull Infants Saharuís, Solidaris amb el Poble Sahrauí o l’actual TACC no surten del no res. L’agermanament amb l’Argub ve del 1989. 33 anys. Reeditat dues vegades per unanimitat.

Malestar

El canvi de posicionament del govern espanyol ha arribit amplis sectors i no només d’esquerres de la societat espanyola i catalana. L’executiu de Pedro Sánchez ara es mostra favorable a deixar al calaix de l’oblit el referèndum d’autodeterminació aprovat per Nacions Unides perquè el Sàhara Occidental. Creu que la sortida al conflicte és que el Sàhara sigui una autonomia dins la monarquia marroquí. ERC, la Crida i també l’exdirigent podemita Marta Morell, ara regidora no adscrita i a la vegada tinenta d’alcaldessa de Marta Farrés, ho portaran al ple.

“Nosaltres no ens hem mogut d’on érem i som. No estem disposats a abandonar la història de compromís amb la lluita per l’autodeterminació del poble sahrauí digui el que digui el senyor Pedro Sánchez”, ha assegurat el portaveu municipal d’ERC, Gabriel Fernàndez. “Sabadell ha sigut, és i ha de seguir sent amb el poble sahrauí”, afegeix la portaveu de la Crida, Nani Valero. Finalment, Marta Morell insisteix que “la decisió del govern d’Espanya és inacceptable. Som una ciutat agermanada amb l’Argub, els nostres vincles amb el poble sahrauí són molt estrets i ens sentim obligades a mostrar el compromís i la solidaritat amb el poble sahrauí”.

Amb la moció, que es debatrà el proper dimarts, es buscarà que el màxim òrgan sabadellenc, el ple municipal, esmeni la plana al govern central (bàsicament al PSOE, qui és qui ha virat de posició mentre des d’Unides Podem s’ho han mirat amb crítiques però des de dins de l’executiu). La moció demana al govern central que li “retiri el suport còmplice al Marroc en l’ocupació del territori del Sàhara”. També es demana al regne alauita que compleixi els acords i les resolucions de Nacions Unides. El ple se celebrarà dimarts vinent a partir de les 5 de la tarda.

Foto portada: recepció als nens acollits a Sabadell provinent del Sàhara Occidental l’any 2019. Autor: David B.

Comments are closed.