Foto portada: servei de Recaptació de Sabadell. Autor: David B.

Cas Manga: els contractes sota sospita de GRS a Sabadell superen els 177.000 euros

  • El cas creix a Sabadell i afecta a quatre treballadors públics. Fernàndez demana informes interns.

  • La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció estudia ja personar-se al cas.

La interlocutòria del 6 de novembre del jutjat d’instrucció número 1 de Lugo detalla com l’empresa GRS Arc Local es va introduir al Servei de Recaptació de Sabadell (SERESA) per respectar de forma “aparent” la legalitat però fer guanyar els contractes a l’empresa, administrada per Álex Ros, principal cervell de la trama Manga. El cas afecta a quatre funcionaris. L’alcalde, Juli Fernàndez, demana informes interns i la plataforma Sabadell Llliure de Corrupció ja estudia personar-se al cas.

La interlocutòria de la magistrada Mª del Pilar de Lara Cifuentes considera que l’administrador de l’empresa GRS Arc Local SL, Àlex Ros, contactava amb una persona de l’Ajuntament per convidar a les adjudicacions GRS i altres “empreses comparsa”, segons va dir el mateix Ros, i així respectar de forma “aparent” la legalitat, fent que l’adjudicatari final sempre fos l’empresa de Ros. El cas afecta diversos ajuntaments i el Consell Comarcal de La Selva només a Catalunya.

Els contractes sota sospita a Sabadell sumen 177.590 euros. Són els següents:

  1. Contracte de digitalització 2012-2013 pel concurs negociat sense publicitat pel servei de recollida, enregistrament, digitalització/escanejat i arxivament de documents de l’Organisme Agència Tributària de Sabadell, per 65.100 euros (amb IVA). Es convida a tres empreses i guanya GRS Arc Local SL.
  2. Expedient 154/2010, corresponent a un contracte menor per a treballs de gravació de butlletins de denúncia, digitalització i arxivament dels justificants de recepció i altres documents de Gestió Tributària, per un import de 18.000 euros. Convidades tres empreses. Guanya GRS Arc Local SL.
  3. Expedient del 2010, corresponent a un contracte negociat sense publicitat per treballs de digitalització, gestió automatitzada de generació de fitxers i arxivament dels justificants de recepció corresponents a notificacions amb avís de recepció tramitades pel Servei municipal de Recaptació de Sabadell (SERESA). 766,8 euros (amb IVA) més la pròrroga l’any 2011 de 15.327,80 euros més IVA. Es convida a quatre empreses i s’adjudica a GRS Arc Local SL.
  4. Pròrroga per un import de 15.000 euros de l’expedient 154/2010. Es convida a tres empreses i guanya GRS Arc Local SL.
  5. Expedient 172/2009, pels treballs de recollida, enregistrament, escanejat i arxivament de documents de Gestió Tributària a l’Ajuntament. 300 euros (amb IVA). Es convida a tres empreses i s’adjudica a GRS Arc Local SL.

D’altra banda, l’instructor creu que s’han comès presumptament altres dos delictes contra l’administració pública, per part d’Álex Ros i d’E.Eri (cap de servei de Gestió Tributària de l’Ajuntament) per la continuïtat dels contractes següents:

  1. De 14.766,8 euros, relatiu a la realització dels treballs de digitalització, gestió automatitzada de generació de fitxers i arxivament dels justificants de recepció, corresponents a notificacions amb avís de recepció tramitades pel Servei de Recaptació (SERESA). De 15.327,88 euros, relatiu a la recollida, manipulació, distribució, gravació, classificació i digitalització de notificacions amb avís i sense avís de recepció personalitzada de SERESA. Els treballs es realitzen en anys diferents però consecutius, amb contractes prorrogats, cosa que, segons la interlocutòria, no permet la Llei de Contractes del Sector Públic pels contractes menors. L’import total és de 30.094,68 euros.
  2. De 15.000 euros, per l’externalització del servei de gravació, digitalització i arxivament digital de butlletins de denúncia i justificants de recepció, i de l’expedient 154/10 per 18.000 euros. Els treballs també es realitzen en anys diferents i consecutius i l’import total, 33.000 euros, també superen l’umbral citat pels contractes menors.

Segons la interlocutòria judicial, a la que ha accedit iSabadell, altres contractes menors van ser “presumptament prorrogats, incomplint la normativa vigent al respecte”.

Una desena d’investigats; quatre funcionaris

En la investigació, hi ha una desena de persones implicades, de les empreses GRS Arc Local SL (el seu administrador, Álex Ros, és el principal implicat al cas Manga), Prointec, Tribugest, Gidoc Integral i Utm, serveis i estudis geogràfics. A més, hi ha quatre investigats que treballen per l’administració municipal: la cap de servei de Gestió Tributària (E.Eri), la gerent de l’Agència Tributària (E.Vilarrubí),  la cap de la secció de Multes, (M.González) i el cap d’Expedients executius i responsable de subhastes del Servei de Recaptació de l’Ajuntament (F.Velasco).

Fernàndez demana informes

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha demanat un informe complet dels contractes que tant l’Ajuntament com les empreses municipals i altres organismes dependents hagin tingut amb l’empresa GRS Arc Local. El consistori diu haver tingut coneixement del cas a través dels mitjans de comunicació, i manté que “fins al moment” no li consta cap persona imputada, quedant a l’espera d’altres actuacions judicials.

Sabadell Lliure de Corrupció estudia el cas

Per la seva part, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que s’ha personat com a acusació popular en el cas Mercuri, estudia si es persona també en el cas Manga.

Considerem que aquest nou cas és un episodi més de les pràctiques corruptes que s’havien estès en el si de la institució municipal durant el mandat de Manuel Bustos, generant un greu perjudici a la pròpia institució i a la ciutat”, asseguren en un comunicat.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció està formada per ciutadans, entitats i formacions polítiques com ERC, ICV, EUiA, Entesa o la CUP. L’assessorament jurídic corre a càrrec de l’Associació Lliure Advocats de Catalunya (ALLAC).

Foto portada: servei de Recaptació de Sabadell. Autor: David B. 

Comments are closed.