Un moment de la presentació. Autor: David B.

Cisma entre Farrés i l’oposició municipal (també Junts) a compte dels fons europeus

  • L’oposició al complet (el 60% del plenari) denuncia incapacitat de diàleg i consens tot assenyalant l’alcaldessa.
  • Esquerra, la Crida, Ciutadans i també Junts (soci del PSC i Podem) donen l’esquena a l’executiu com acte de protesta.

Cisma entre el govern i tota l’oposició (inclòs Junts, el soci principal del bipartit PSC-Podem) a compte dels fons europeus. És per un tema de formes, però no és el primer cop que succeeix i hi ha mar de fons. Tot plegat ha comportat que els portaveus de l’oposició donessin l’esquena a la reunió convocada pel govern per explicar-los els projectes.

Els fets: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va presentar el passat divendres al migdia la vintena de projectes vinculats a la ciutat que es presentaran als fons europeus. Va parlar només ella però es va presentar acompanyada de part del seu govern, tant dels regidors socialistes com de la segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell (Podem). Era una roda de premsa però, també és habitual, amb més caràcter d’acte públic que no pas de compareixença amb els mitjans. Hi havia una vintena de representants de diversos sectors (Gremi de Fabricants, Parc Taulí, ESDi) i d’empreses com Aigües Sabadell o la TUS.

Entre els assistents, cap membre de l’oposició. Ni d’Esquerra, ni de la Crida ni de Ciutadans ni tampoc de Junts per Sabadell, soci principal de Farrés durant aquest mandat. Els partits opositors van saber de l’acte, com els periodistes, per la convocatòria anterior, però no van ser convidats ni tampoc, diuen, se’ls va explicar abans el contingut dels projectes.

Estan molestos. I aquest dilluns han assistit a la reunió setmanal del govern municipal, la Junta de Govern Local, a la que poden acudir amb veu però sense vot. Però després havia de començar una reunió específica per abordar els fons europeus. I llavors els regidors opositors s’han aixecat i han marxat. Una protesta simbòlica, tot abans d’emetre un comunicat conjunt, molt poc habitual. ERC, Crida, Ciutadans i Junts representen 16 dels 27 regidors del ple (gairebé el 60 per cent).

“Ens veiem obligats a manifestar la nostra profunda preocupació per la incapacitat manifesta de diàleg i de consens no només amb l’oposició, sinó també amb els diversos actors socials, d’un executiu (i, particularment, d’una alcaldia) que ni és de tothom ni fa res per semblar-ho. Ni el partidisme ni el personalisme poden fer deixar de banda un mínim respecte a l’Ajuntament com a corporació de 27 edils i als milers de ciutadans que representem”, asseguren.

El govern municipal preveia explicar aquest dilluns els projectes que es presentaran als fons europeus a l’oposició. Però no ha calgut. Com que l’oposició ja ho ha pogut seguir i llegir a través de la premsa, han declinat anar a la trobada setmanal. I avisen que així serà “mentre el govern no rectifiqui”.

Junts matisa

En un comunicat posterior, Junts per Sabadell ha concretat el marge de la seva protesta. Asseguren que presentar els projectes sense donar informació a l’oposició és poc elegant, i per això no han assistit a la reunió. Però se separen de la resta d’acusacions de l’oposició. En aquest sentit, no creuen que l’actual equip de govern tingui poca capacitat de pacte. La prova és, diuen, que ells estan pactant inversions com el programa a la Gran Via i el Ripoll.

Precedent: el pla post-Covid

La presentació dels projectes, i la polèmica política d’aquest dilluns, té un precedent fa menys d’un any. Durant la primavera de l’any passat govern i oposició van mantenir diverses reunions per definir un pla d’inversions associats a la crisi del coronavirus. El que es va acabar anomenant pla post-Covid o pla de xoc contra la Covid. El pla es va aprovar un divendres de finals de juliol en un ple extraordinari.

Però el dia abans, també en format de roda de premsa amb convidats, Farrés va presentar les propostes acompanyada de patronals i sindicats. Aquella presentació va ser entesa per alguns partits de l’oposició com una mesura de pressió cap a ells. Si tenien algun dubte, aquell acte va acabar de moure el vot d’una abstenció al vot negatiu. L’endemà, el pla de xoc va sortir endavant pels pèls: pel vot de qualitat de l’alcaldessa, ja que ERC, Crida i Ciutadans van votar en contra i aquell dia al PSC li faltava un regidor convalescent justament per Covid. La sessió va ser moguda, i Sabadell va ser de les poques ciutats que van aprovar un pla de xoc sense consens. Aquell dia Farrés va carregar contra ERC i la Crida, però sobretot contra Ciutadans. I les bases del mandat van quedar més aclarides que mai: Farrés (i Morell) naveguen amb Ciuró i Junts per Sabadell. No hi ha més geometria variable. La novetat d’avui és que Junts també signa la protesta contra els darrers moviments de l’alcaldessa.

El mar de fons, creixent, és que l’oposició acusa Farrés i el seu govern d’actuar com si tingués majoria absoluta quan l’oposició té el 60 per cent dels regidors del ple.

Més informació:

Comments are closed.