Ciuró, aquest dimarts. Autor: David B.

Camí de la conselleria de Justícia, Ciuró posa punt i final a la seva segona etapa com a regidora

Punt i final a la segona etapa de Lourdes Ciuró com a regidora. La primera va durar quatre anys i escaig. La segona no ha arribat a dos anys. Ciuró ha deixat de ser portaveu municipal de Junts per Sabadell perquè a partir d’aquest dimecres serà nomenada consellera de Justícia del nou govern català.

No estava clar si calia convocar un ple extraordinari. Finalment ha estat així i s’ha convocat de forma urgent a les vuit del vespre. Ciuró prendrà possessió com a consellera de Justícia del govern català aquest mateix dimecres. Lluis Matas serà el tercer regidor de Junts. Es desconeix pel moment qui serà el màxim responsable del grup juntaire a partir d’ara.

En la seva darrera intervenció, Ciuró ha reconegut com “no comptava” amb ser consellera. Ha agraït als seus companys de grup la tasca. “Pujarà en Lluis Matas. Quedarà un grup d’homes. Vaig ser patosa a l’hora de fer la llista i ara quedarà només un grup d’homes”, ha convingut. Ha agraït la tasca als tècnics municipals i a l’alcaldessa “perquè sense ella no hauríem pogut tirar endavant propostes del nostre programa. Teníem una entesa abans i l’hem tingut també ara i hem pogut ser útils des dels tres regidors que tenim a l’oposició. Li agraeixo la mà oberta que sempre hem trobat en ella i l’equip de govern”, ha seguit.

Ciuró ha assegurat que malgrat les distàncies insalvables en clau nacional s’ha pogut entendre amb el govern de Farrés i s’ha posat a la seva disposició des de Justícia.

Tot en un discurs breu, de pocs menys de cinc minuts, d’una persona poc amant “dels comiats” i demanant disculpes si no sempre “he tingut prou mà esquerra”. Ciuró ha reconegut que viure la pandèmia com a regidora “ha estat tota una experiència que sempre podrem dir” tot lamentant que la manca de contacte personal ha complicat més l’entesa personal entre alguns regidors.

Podem posa deures; Cs, elegant

Com és habitual, la resta de portaveus han aprofitat l’ocasió per dedicar algunes paraules a la regidora sortint. En aquest cas, però, el guió no s’ha acomplert del tot, ja que s’ha colat algun missatge velat, coces, cops de colze polítics i algun consell.

Marta Morell (Podem) l’ha felicitat pel nomenament i li ha agraït que Junts hagi afavorit “la governabilitat a la ciutat i ha posat la ciutat per davant d’altres interessos davant de la triple crisi sanitària, econòmica i social”. A la vegada ha aprofitat per fer un prec al nou govern català: “que no s’oblidi de la situació dels nostres jutjats, dels nostres veïns que demanen restablir l’atenció sanitària plena al consultori del Poblenou o la residència del sud. Ara des del Govern podrà resoldre aquestes problemàtiques”. Adrián Hernández (Ciutadans) creu que “estar al Govern per una independentista com tu és el màxim. A nivell personal hem tingut poc temps per teixir complicitats però hem tingut els nostres moments i ens hem entès en l’idioma que parlàvem: no ens hem enganyat i així no perds el temps”. Somrient, li ha recomanat respectar “l’estat de dret com a consellera malgrat que no sé si em faràs molt cas”.

La Crida, àcida; ERC: potser s’obre una nova oportunitat a Sabadell

La portaveu de la Crida, Nani Valero, ha volgut fugir de les “raspatllades habituals dels plens de comiat”. Valero l’ha acusada de “participar activament en un govern hereu de la corrupció i no us heu apartat de forma molt efectiva”, tot entre crítiques per ser “còmplice” d’un govern municipal del 155. “Potser avui s’obre una nova oportunitat. No ho sabem”, ha sostingut, tot recordant que Ciuró va encapçalar la coneguda com a llei de desnonament ràpid. “Esperem que els primers pensaments com a consellera vagin als presos independentistes però també als encausats pel cas 9 de Lledoners [la Generalitat els acusa judicialment] o del cas 23-S”.

Per la seva part, el portaveu d’Esquerra, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que “compartim un model comú de forma d’estat però no el model ideològic ni de societat”. Malgrat algunes coces, no s’ha volgut centrat del tot en la divergència: “t’agreixo la vocació que has tingut per la ciutat, estic content que hi hagi una sabadellenca al govern de la Generalitat i segur que això és bo per la ciutat i perquè viure a Sabadell t’adoba de forma diferent. Sé que sabràs ajudar des d’allà on siguis”. Fernàndez ha celebrat la coalició de govern a Catalunya: “m’hagués agradat que això hagués passat a Sabadell i potser això d’avui obre una nova oportunitat. Per què no?”.

Bones paraules del PSC, entre retrets velats a la intervenció de Valero

Pol Gibert (PSC) ha celebrat que Sabadell tingui una consellera com celebraria, assegura, si ho fos Juli Fernàndez. “Ho celebrarem si prioritzes la ciutat per davant del partit. No sempre ha passat però crec que, coneixent-te, ara passarà”. Gibert ha definit la relació entre el govern municipal i Junts com a “fluïda” i confia que segueix sent així. Ha destacat la “capacitat política” de Ciuró de tirar endavant temes com la Gran Via: “gairebé una obsessió que has proposat”. A diferència de Podem, Gibert no ha volgut fer la “llista de la compra” de demandes al govern català perquè “avui no toca” i ha avisat Ciuró, avís a navegants, que en el seu comiat han estat més amables els adversaris polítics de Junts (PSC, Ciutadans o Podem) que no pas els seus propis companys de govern (ERC) i socis prioritaris (CUP).

Ha tancat el ple l’alcaldessa Marta Farrés. Còmplice amb Ciuró: “Les dues som molt pràctiques i quan volem coses les aconseguim”, ha dit. Molesta amb Valero: “alguna regidora ens té acostumats a tenir poca elegància política i avui ho ha tornat a fer. Donen moltes lliçons i haurien d’aprendre a ser una mica més elegants”, ha insistit. Li ha agraït que Ciuró rebrà primer l’alcaldessa de Sabadell quan comenci a veure alcaldes. I ha subratllat el fet històric: “gaudeix de l’experiència perquè no tothom la té i a Sabadell des de [Xavier] Bigatà [als anys 80] ningú més l’ha tingut”, ha acabat. Des de la restitució de la Generalitat, només el convergent Bigatà ha estat conseller de la Generalitat fins ara. Un bagatge pobre per la cinquena ciutat de Catalunya.

Surt Ciuró; entra Matas

Ciuró serà substituïda pel número 4 de la llista de Junts a les municipals. Es tracta de Lluis Matas que prendrà possessió al ple de juny o juliol, en funció de quan Madrid enviï la seva credencial. Junts valora qui ha de ser el nou portaveu. Tenen tres regidors: Francesc Baró, Quim Carné i el nou Lluis Matas.

Més informació:

Foto portada: Ciuro, aquest migdia, en una atenció als mitjans. Autor: David B.