Consulta Monarquia o República, aquest dissabte al Racó del Campanar. Autora: J. Ramon

Clara preferència republicana en la consulta Monarquia o República

Monarquia: 28 vots, República: 1.284. Aquest és el resultat que es desprèn de la consulta impulsada per la nova plataforma estatal Consulta Popular Monarquia o República. Sabadell ha estat una de les més de 40 ciutats d’arreu d’Espanya que aquest dissabte han allargat el dret d’expressió a tots els majors de 16 anys, tal com ja ho va fer l’any 2019. Una hora després d’obrir les ‘meses electorals’, el punt de votació habilitat a l’Avinguda de Barberà ja havia recollit una dotzena de paperetes i, a les dotze del migdia, el de la plaça Doctor Robert superava el centenar. Unes xifres similars a la pradera de la plaça del Pi (que n’ha acumulat 58) o a plaça Espanya (amb una quarantena).

La plataforma Consulta Popular Monarquia o República, formada per entitats locals com Sabadell per la República, ha organitzat una votació simbòlica aquest dissabte, durant tot el dia, per conèixer què prefereix la majoria de la ciutadania: un sistema polític monàrquic o republicà? A Sabadell ha guanyat la segona opció per un marge de 1.256 vots; tot i que també n’hi ha hagut 13 paperetes en blanc i dues de nul·les.

Un participant de la Consulta Monarquia o República, aquest dissabte a la plaça Doctor Robert. Autora: J. Ramon
Un participant a la Consulta Monarquia o República, aquest dissabte a la plaça Doctor Robert. Autora: J. Ramon

En total han participat 1.327 persones (suposant que ningú hagi votat dues vegades, atès que era anònim i no hi havia cap registre), una xifra molt inferior als 6.000 votants del 2019. El coordinador local de la plataforma, Joan Balart, atribueix aquesta punxada al context sociopolític actual, menys actiu diu, i a un efecte dissuasiu de la pandèmia. Per tant, tenint en compte aquest canvi de paradigma, per Balart la consulta d’aquest dissabte ha estat un “èxit”:

“Els resultats que hem tret avui han estat condicionats per moltes variables: una, que feia molt bon temps. L’altra, que avui Sabadell hi havia moltíssimes activitats. De fet, a les taules ens preguntaven quin dia assenyalat se celebrava avui”.

Inicialment, hi havia d’haver 35 punts de votació (més info: ‘Referèndum simbòlic el 14 de maig: monarquia VS república‘), però finalment n’hi ha hagut 16 per un tema logístic, segons han apuntat els organitzadors. Una de les taules que ha recollit més paperetes ha estat la de la plaça Doctor Robert, on simultàniament se celebrava La Rambla del Turisme (més info: ‘Les agències de viatges recuperen el 70 per cent de l’activitat prepandèmia‘), o la del Bosc de la Concòrdia, on també se celebrava un homenatge a quatre sabadellencs represaliats pel franquisme. En canvi, als barris més perifèrics la participació ha sigut més residual: la taula de la plaça de Pi ha tancat el 14-M amb una seixantena de vots; la de la Creu de Barberà amb una seixantena més i la plaça Espanya amb una quarantena.

I ara què?

La consulta d’aquest dissabte és una iniciativa que pretén crear una opinió pública sobre aquesta qüestió de manera totalment anònima i voluntària. L’únic requisit era tenir 16 anys com a mínim. La sabadellenca Itziar Castellana ha participat en totes dues convocatòries (2019 i 2022) perquè considera que, més enllà del que diguin els resultats, cal aprofitar totes les oportunitats per expressar el que una pensa, per més anecdòtiques que siguin.

“Ja sé que el meu vot no valdrà per a res, però fan falta molts simbolismes. S’ha de votar, s’ha de poder expressar l’opinió, encara que després no en facin res”, coincideix la també sabadellenca Maria Teresa Lens.

En aquest sentit, Joan Balart mira de reüll els resultats i suggereix que cal valorar “si els motius pels quals no ens deixen decidir estan en mans de persones interessades en què no puguem decidir i, per tant, que potser això passa perquè els hi traiem privilegis”. Per això la consulta autogestionada d’aquest dissabte, que en cap cas serà vinculant.

Foto portada: Consulta Monarquia o República, aquest dissabte al Racó del Campanar. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.