Collboni: “no tinc res a ocultar”

  • El president del grup socialista a Barcelona declara com a imputat en una peça mercurial.

  • Les converses de Bustos recollides al sumari el mostren preocupat davant la inacció de Collboni.

El president del grup socialista a l’ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, es desvincula del cas Mercuri. Malgrat estar imputat per tràfic d’inflùencies per haver mediat en favor dels interessos de l’empresari Nicola Pedrazzoli sota suggeriment de Manuel Bustos, Collboni assegura que no hi va intercedir.

L’exdiputat socialista ha comparegut aquest dimecres davant els Jutjas de Sabadell, on ha declarat com a imputat en la peça del cas Mercuri que investiga les relacions entre Manuel Bustos i l’empresari de la televisió Nicola Pedrazzoli. Bustos, i ara Collboni, estan imputats per tràfic d’inflùencies.

Segons recull el sumari, al que iSabadell ha tingut accés, Bustos hauria trucar diverses vegades Collboni (però també altres dirigents socialistes com Dani Fernández, Pere Navarro, Carme Chacón o el dirigent de la Junta d’Andalusia Máximo Díaz Cano) per desbloquejar un acord al Consell Audiovisual de Catalunya favorable als interessos de Pedrazzoli o altres moviments. “Tenemos un pollo importante en el CAC”, va dir Bustos a Dani Fernández el 27 de març de 2012. El mateix dia, Collboni va demanar a Bustos en relació al tema: “ya me ocupo. Dejámelo a mí, que lo sigo”.

Al dia següent Bustos i Collboni tornen a parlar, i l’encara alcalde de Sabadel assegura que cal obligar la consellera del CAC a proposta del PSC Carme Figueras a votar a favor dels interessos de Pedrazzoli. Dies abans, la consellera ja li havia dit a Bustos que votaria a favor, com va fer, però que “les coses s’han de fer bé”.

A Carmen Figueras se le dice: ‘Carmen, esto es una orden’. ¿No? No te preocupes. Ya te pediremos la dimisión. No pasa nada. Si no va a pasar nada. Tú estás ahí para cumplir instrucciones de quien te ordene, que es el PSC. Que no; no te preocupes. Vamos a pedir la revisión y pedimos la dimisión. No pasa na. Coño, ya está bien tu”. En tota la conversa, els investigadors no destaquen cap intervenció de Collboni.

El 3 d’abril Bustos envia un missatge de text a Collboni: “Necesitaría que me informaras como está lo de Canal Català“. No consta resposta. El mateix dia Bustos li diu a Pedrazzoli:

Yo con Collboni ya no hablo. Yo hablo con Pere [Navarro, llavors primer secretari del PSC], joder. Cuando veo que Collboni no me lo resuelve ya me he ido al Pere. […] he hablado con la Carme Figueras. He hablado con el Collboni, que ya no me hablo. No me hablo con la Carme Figueras. Con el Pere es el único que estoy manteniendo el pulso. ¿Qué te piensas? ¿Que el Pere te va a poner si no le presiono yo? Entre tú y yo… está presionado. Presionémosle. Presionémosle”.

“No tinc res, però res de res, a veure amb aquest assumpte”, ha mantingut Collboni, qui ha deixat entreveure que es va desentendre de la situació al CAC davant la insistència de Bustos. El propi sumari recull com l’exalcalde de Sabadell assegura a Pedrazzoli que ha tingut una guerra al seu partit pel cas i que es van deixar de parlar amb Collboni per aquest assumpte, ja que no hauria fet el que Bustos volia. El dia 17 d’abril i en conversa amb Dani Fernández, llavors secretari d’organització del PSC, Bustos diu:

Jaume Collboni no hizo absolutamente nada de nada de nada de nada. Estuve tres semanas detrás de él mandándole mensajes. No me contestaba. Le llamaba. Me decía que no me preocupara… al final hablé con el Pere [Navarro]. Hasta que tú has llegado y has puesto orden“, li diu a Fernández.

“No tinc res a ocultar”, ha insistit la cara visible del PSC a Barcelona aquest dimecres a les portes dels jutjats. L’advocat de l’acusació popular, exercida per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raul García Barroso, ha explicat a les portes dels jutjats que Collboni ha posat el seu distanciament amb Bustos sobre la taula. García Barroso assegura que la investigació pot tirar ara del fil de les relacions amb Navarro, Fernández o, en relació amb un canal de televisió a Andalusia, amb Carme Chacón o Máximo Díaz Cano.

Pedrazzoli no es presenta

A més de Jaume Collboni, també ha estat citat al jutjat en qualitat d’imputat el fundador de Canal Català TV, Nicola Pedrazzoli. No s’ha presentat. Fonts judicials han assegurat que el seu lletrat ha acreditat que Pedrazzoli no ha rebut cap citació judicial. Ara caldrà buscar una nova data per la seva declaració. En la peça també està imputat l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos.

La consellera del Consell Audiovisual de Catalunya, Carme Figueras, i l’expresident del CAC, Ramon Font, sí han declarat aquest dimecres, en qualitat de testimonis.

Foto portada: Collboni, entrant als Jutjats. Autor: J.d.A.

One Comment