Lluis Matas

Junts anuncia que l’Ajuntament congelarà impostos i taxes l’any 2023

El portaveu del grup municipal de Junts per Sabadell, Lluis Matas, ha revelat aquest dimarts el que era un secret a veus: l’Ajuntament congelarà els impostos i les taxes municipals l’any vinent, tal i com s’havia compromès. Però la inflació, que supera el 10 per cent, posava interrogants sobre aquesta qüestió. Junts assegura que la seva capacitat de negociació ha estat clau per congelar els tributs. “L’Ajuntament s’ha d’estrènyer el cinturó en benefici de la ciutadania”, ha insistit Matas. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assegurat que cal un esforç amb la inflació “desbocada”.

La congelació dels impostos del 2023 és el revers de la moneda de l’increment del 2022, que Junts va aprovar juntament amb el PSC sempre i quan es congelessin el darrer any del mandat. Un gest no gaire difícil, argumentava la resta de l’oposició (ERC, Crida i Ciutadans) ja que és la tradició de l’any electoral congelar impostos. Ningú (ni la Crida ho va fer l’any 2019) vol anar a les eleccions pujants els impostos. Però tots aquells discursos van ser a principis d’any quan la inflació estava controlada i no desbocada com ara, que supera el 10 per cent interanual.

Congelar impostos significa que l’Ajuntament cobrarà el mateix per aquesta via quan les despeses energètiques s’han incrementat molt i queda per veure com queda la principal despesa municipals: el sou dels 1.500 treballadors públics. En tot cas congelar impostos asfixia una mica l’Ajuntament però Junts ha insistit que cal fer-ho per no ofegar del tot les famílies.

“El govern patirà perquè els ingressos cauen per la plusvàlua i les despeses pugen per la inflació. Però ara toca que l’administració s’estrenyi el cinturó en benefici de la ciutadania”, ha insistit Lluis Matas, qui ha anunciat la mesura des del Racó del Campanar.

Segons recorda Matas, entre els anys 2020 i 2023 els tributs municipals (IBI, residus, circulació, guals…) hauran pujat un 5,7 per cent. Un increment mitjà de l’1,4 per cent anual, molt per sota de la inflació acumulada.

Farrés: “hem de fer un esforç”

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha valorat també la congelació: “tenim els preus desbocats i estem en un moment molt delicat. Hem de fer un esforç com ajuntament per posar un granet de sorra i alleujar el pes a les famílies i les empreses”.

Foto portada: el portaveu municipal de Junts per Sabadell, Lluis Matas. Autor: J.d.A.

Comments are closed.