Foto portada: una imatge del Consell d'Alcaldies monogràfic sobre la sequera. Autor: CCVOC.

Consell d’Alcaldies demana al Govern un esforç “exponencial” per obtenir aigua i reparar fuites

Preocupació entre els alcaldes i les alcaldesses del Vallès Occidental per les afectacions de la sequera, especialment si entren en vigor la fase 2 a la primavera i la fase 3 a l’estiu. El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental s’ha reunit aquest dimecres per abordar de forma monogràfica el nou escenari dies després de l’entrada en vigor de la fase 1.

Els alcaldes i alcaldesses que configuren el Consell d’Alcaldies demanen a la Generalitat afrontar de manera “urgent” les “inversions” que calen per garantir que no falti aigua a tota Catalunya. Consideren que cal augmentar de forma “exponencial” l’obtenció d’aigua per mitjà de dessaladores i la regeneració d’aigues.

Més finançament per reparar les canonades

En aquest sentit, els alcaldes demanen a la Generalitat que ampliï la línia de subvencions per fer obres que incrementin la capacitat de regenerar aigua així com optimitzar la xarxa i reparar les canonades. La primera línia de subvencions va quedar sobrepassada per la realitat ja que 600 municipis dels 900 del país van demanar acollir-s’hi. La taxa d’eficiència del país està per sota del 80 per cent. És del 50 per cent en alguns municipis. En el cas de Sabadell, està entre el 80 i el 85 per cent, segons fonts d’Aigües Sabadell.

Volen més diàleg amb el món local

Els ajuntaments estan especialment preocupats pels escenaris de fases 2 i 3, que comportaran restriccions més severes, i per això demanen al govern català més diàleg i més coordinació. D’altra banda, també sol·liciten que es tinguin en compte les particularitats locals i la realitat social dels municipis a l’hora de plantejar restriccions a activitats agrícoles, o industrials. Finalment, el Consell d’Alcaldies es compromet a iniciar una campanya de sensibilització per “seguir fomentant” l’estalvi d’aigua.

Foto portada: una imatge del Consell d’Alcaldies monogràfic sobre la sequera. Autor: CCVOC.

Comments are closed.