Foto portada: un camió de l'empresa SMATSA, en una imatge d'arxiu. Autor: David B.

La Crida porta l’Ajuntament al contenciós per mirar d’anul·lar el contracte a SMATSA

La Crida per Sabadell, tercera formació en nombre de vots a la ciutat, portarà l’Ajuntament al contenciós pel contracte de l’empresa Serveis Medi Ambient SA (SMATSA). És la forma que buscaran els anticapitalistes per mirar d’anul·lar un contracte que consideren irregular i lesiu per la ciutat, i un nou capítol del llarg conflicte al voltant del servei de neteja viària i recollida de residus.

L’adjudicació del contracte a SMATSA l’any 2012 ja està judicialitzat. En concret per la via penal dins el macrocas Mercuri. És una de les principals peces separades del cas. La investigació afecta tant la cúpula de l’empresa com bona part del darrer executiu de Manuel Bustos, a més de tècnics. Però la resolució va per llarg i no tanca la porta a emprar altres jurisdiccions.

2015-2019: dos intents fallits d’anar a la Comissió Jurídica Assessora

Amb la seva arribada al govern, entre 2015 i 2019, la Crida per Sabadell va intentar portar el contracte a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. Un ens consultiu que podia obrir la porta a anul·lar el contracte. Els serveis tècnics de l’època trobaven dos grans problemes. En primer lloc, la vigència, de 15 anys mitjançant una concessió, quan creien que havia de ser un contracte de serveis d’un màxim de quatre anys. Però sobretot la garantia, que havia de ser del 5 per cent del total del contracte (una xifra milionària, propera als sis milions d’euros) i va quedar en 600.000 euros. Els dos motius donarien per tombar el contracte i convocar el concurs de nou o canviar la forma de prestar el servei de neteja de carrers i recollida de residus.

Però mai es va arribar a la Comissió Jurídica Assessora. Primer, al 2017 i malgrat tenir majoria al ple, perquè no es tenia l’original del contracte, a les mans de la jutgessa instructora del cas Pokemon. I després, ja a les portes de les eleccions municipals de 2019, per manca de consens polític al ple, ja que els socis de la Crida i d’Esquerra al govern, Unitat pel Canvi i Guanyem, es van desmarcar, com també l’oposició de l’època.

2019-2021: “silenci administratiu”

Un cop desallotjats del govern municipal, la Crida ha intentat de nou, fins a dues vegades, buscar l’empara de la Comissió Jurídica Assessora. Així ho ha requerit al govern municipal. Però asseguren que tant al gener de 2020 com al gener de 2021 s’han trobat amb un mur: el silenci administratiu de l’actual govern, que ells veuen més aviat com a complicitat amb l’empresa.

Vista la situació, asseguren que no tenen més remei que judicialitzar el contracte si volen que es fiscalitzi la seva legalitat i arribar, si cal, fins la nul·litat. Per a tal efecte han presentat un contenciós administratiu contra l’Ajuntament, que pot trigar entre un i dos anys a resoldre’s si s’admet a tràmit, però que pot fer sortir de dubtes sobre la nul·litat del contracte.

Els anticapitalistes sostenen que el govern municipal de Marta Farrés no està controlant l’empresa. Així s’ha bloquejat la posada en marxa de la Instrucció Tècnica de Facturació, que podria activar. Es van fraccionar les liquidacions corresponents als anys 2015 i 2016. Aquest fraccionament ja va provocar un contenciós presentat per Esquerra Republicana. I no s’han finalitzat les posteriors liquidacions. “Són tractes de favor”, diu la portaveu de la Crida, Nani Valero. “Si el PSC pensés que va adjudicar correctament el contracte no li faria por portar-lo a la Comissió Jurídica Assessora”, sosté la regidora Anna Lara. “Ara davant del silenci administratiu del govern, haurà de ser el jutjat qui dictamini la nul·litat o no del contracte”, insisteix el regidor Lluis Perarnau.

Foto portada: un camió de l’empresa SMATSA, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Comments are closed.