Lluis Matas, el candidat de Junts a l'alcaldia.

20 coses que no sabies de Lluis Matas (Junts per Sabadell)

Lluis Matas és el portaveu de Junts per Sabadell a l’Ajuntament des que la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va deixar la política municipal. Vinculat al màrqueting empresarial i sense gran experiència a l’administració, Matas serà el cap de llista dels juntaires a les municipals de l’any 2023, doncs ha estat escollit candidat de Junts fa algunes setmanes. Fa prop de dos anys que és regidor.

Aquest és un perfil, a mig camí entre l’esfera personal i la política, de qui serà el candidat a l’alcaldia del partit de Carles Puigdemont, Laura Borràs o Lourdes Ciuró.

1. Lluis Matas Bertran va néixer el 3 de maig de 1971. Té per tant 52 anys acabats de fer. Va néixer a Sabadell.

2. És el gran de dos germans.

3. La seva infància va estar vinculada al barri de Can Rull, a la carretera de Terrassa, fent frontera amb els Merinals.

“El meu avi va venir d’Igualada l’any 1945, va treballar a la FECSA i va fer un edifici amb tres habitatges, on vivien els meus avis, els meus pares i la meva tieta. Recordo baixar fins els Escolapis. Era com molt lluny baixar per on hi havia el camp de futbol del Sabadell Atlètic, on ara hi ha l’embarcador del parc de Catalunya. L’any 1981 vam anar a viure a la Ronda Zamenhof quan encara hi havia fàbriques i carrers sense asfaltar per l’entorn.

4. De jove, es va “desvincular emocionalment” de Sabadell. “Em van portar estudiar al col·legi La Farga de Sant Cugat, que era de l’Opus i no per conviccions religioses nostres”. Va fer-hi l’EGB i el BUP. “Feia vida en un col·legi de Mirasol quan els meus amics anaven al Pau Vila o al Vidal i Barraquer”, diu.

5. Coses de boomer: va fer la ‘mili’. El servei militar obligatori que és història per a tots els nascuts després de 1982. La va fer a Ceuta. Un any. Al tornar va fer el COU nocturn al Pau Vila.

6. A la universitat va estudiar Administració i Direcció d’Empreses. “Jo volia ser arquitecte però no era prou bo. Sempre m’havia agradat el disseny, l’arquitectura, la decoració…”. Va ser director financer i de recursos humans d’una empresa tèxtil mentre estudiava. Això el va acostar a la burgesia industrial. Va ser president de la “pedrera” del Gremi de Fabricants, l’Institut Sallarés i Pla. Després va formar part de la junta del Gremi de Fabricants.

“Després de la crisi tèxtil, amb tota l’arribada dels productes xinesos, el sector es va haver de reconvertir del tot. Jo també em vaig haver de reciclar totalment. Em va enganxar amb la crisi dels 40. Em vaig separar, vaig deixar el tèxtil i vaig fer coses que no havia fet mai abans. Va ser tot un canvi”.

7. Sempre li ha agradat la política: “escoltava molt la ràdio amb auriculars des de jove. Programes clàssics a les 11 de la nit com La linterna, debats del Fraga i el Felipe González, llibres de Mario Conde… la política sempre m’ha interessat”. Però no hi va militar de jove. Ho va fer, a Convergència, a partir de l’arribada del govern d’esquerres a la Generalitat, l’any 2003. “En aquell moment curiosament hi va entrar molta gent a Convergència, com la Lourdes Ciuró, en Jordi Font [exregidor]… em vaig fer militant entre el final del pujolisme i el segon tripartit”.

8. Després de deixar el món tèxtil, va formar-se en màrqueting i comunicació gastronòmica i va muntar una empresa de consultoria en aquest sector. Tenia una secció durant un temps sobre aquesta matèria a Ràdio Sabadell.

9. En aquella època va regentar un restaurant a Arenys de Mar.

“Ho portava tot: cuinava, prenia nota, despatxava… tots els dies de la setmana. Fèiem esmorzars, era tot el dia… al cap de tres anys ho vaig vendre i va coincidir aquella venda amb el ‘moment Lourdes'”.

10. Abans de fer política municipal (“el moment Lourdes”), va ser president de la Comissió d’Indústria, Energia i Innovació de la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell durant la presidència d’Antoni Maria Brunet, fins l’any 2019.

11. Matas va ser cap de campanya de Lourdes Ciuró en les eleccions municipals del 2019. Va ser el número 4. “Ens vam presentar per guanyar o per entrar a govern”. Però ell va quedar fora del ple després del resultat, que “no va ser bo”. Va assistir a les negociacions post-electorals. Però al cap de poc va marxar com a director de màrqueting de la cadena de cafeteries Sandwichez.

12. Després d’un parèntesi de dos anys i al plegar Ciuró a l’Ajuntament per ser consellera de Justícia, entra com a regidor i com a portaveu municipal. Junts ja és el principal soci del PSC i de Marta Morell. “L’herència rebuda em satisfà. Sabem el que hem pactat i any a any renovem el matrimoni”. Matrimoni amb el PSC o trio amb Morell?. “És una Modern Family“. Què hi pinta Morell en aquesta família? “Hi pinta poc perquè el partit l’ha expulsada i és una sola regidora i nosaltres en som tres. Però jo la respecto i seguim el camí que tenim pactat”.

13. Fa tot just dos anys que és regidor: “Em costa molt acostumar-me a la lentitud de l’administració. No és normal que tot costi tant i sigui tant lent”, insisteix. “En comptes de votar a un candidat gairebé hauríem de votar un secretari o un interventor perquè tenen molt poder i molta responsabilitat”, insisteix. “M’agradaria poder canviar coses així”. És favorable a instituir una estructura gerencial a l’administració.

14. No es vol definir a nivell ideològic però reconeix una certa evolució:

“Sóc antietiquetes. Les barreres no estan tan dibuixades com fa 30 anys”. Assegura que té més sensibilitat social ara que fa 20 anys. “Defenso la propietat privada i la iniciativa emprenedora però el meu model de societat es fonamenta en menys cotxes, menys contaminació, més verd, més consum responsable i de proximitat, i un estat del benestar més potent, amb economia social i elements correctors que no excloguin ningú. Quan tenia 20 anys era centredreta i ara diria que sóc d’esquerres. Me’n fotia del Joan Herrera quan anava en bicicleta i ara vull una ciutat molt més verda i ciclable. Hem tingut una certa burleta cap aquest moviment de l’enciam però ara tots ens n’hem tornat una mica”.

15. No és independentista de bressol. “M’he fet independentista per circumstàncies, a poc a poc i per moltes coses”. El va “impactar molt” reunir-se amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, quan estava retingut a Alemanya l’any 2018.

16. Si ha de parlar de referents, assenyala John Fitzgerald Kennedy a nivell polític i Josep Guardiola a nivell personal perquè “és un líder i un mirall; tenim la mateixa edat i m’encanta com gaudeix amb el que fa i com parla”. Un altre referent: “M’han dit que no ho digui, però jo era molt pujolista i vaig néixer políticament amb el pujolisme”.

17. “M’agrada el flamenco. Vicente Amigo, per exemple”. A nivell més general, li agrada Rosalia però també clàssics com Witney Houston o Queen. “Llegeixo bastant però necessito temps per fer-ho”. És fan de Xavier Bosch i de Pilar Eyre. Abans anava molt al cine; ara mira Movistar+, HBO i Neflix. Fan d’El Ala oeste de la casa blanca i de The Crown.

18. No té Twitter: “mai hi he estat i no m’interessa”. Sí Instagram: “posturejo amb coses personals que m’agraden, com cuines, viatges… a Instagram. Me’l porto només jo. La gent t’ha de saber identificar i és la xarxa que més m’agrada perquè és més positiva i no s’insulta”. Passa molta estona lligat al mòbil i als xats.

“A vegades fins i tot sento vergonya de veure que un dissabte a les 11 de la nit estic pendent del mòbil. No és sa. La política és un món ple de divorciats i separats. La conciliació és horrible”.

19. És soci del Futbol Club Barcelona i del Club Tennis Sabadell. “Però mai he estat un gran practicant d’esport”, reconeix. “He estat més d’anar a veure el Barça a l’estadi des de petit perquè un tiet em deixava el carnet i després al morir ja em vaig fer soci amb el meu germà i sempre hem anat a veure’l. També anàvem molt a fora, a desplaçaments, a Logronyo, a Saragossa, a Bilbao”. Mai no ha estat gaire “de sortir de nit”.

20. No té fills. Es va casar “jove”. Es va separar cap als 40. Ara viu en parella en un pis en règim de lloguer al Centre.

[Nota de la redacció: el perfil biogràfic de Lluís Matas es va publicar originalment el mes de maig de l’any 2022. S’ha actualitzat breument per a la campanya electoral del 28 de maig de 2023]

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Comments are closed.