Foto portada: habitatges del barri de Can Deu, en una imatge d'arxiu. Autora: Alba Garcia Barcia.

La Crida vol expropiar pisos buits de grans tenidors i pisos turístics

La llei no ho permet, almenys ara per ara, però la Crida per Sabadell considera que cal mobilitzar el parc d’habitatges buits com sigui. Consideren que cal intervenir de forma radical en el mercat d’habitatge per regular-ne el preu. En aquest sentit, portaran al ple una proposta perquè l’Ajuntament lideri un “front municipal” per habilitar mecanismes “urgents d’expropiació d’habitatges buits de grans tenidors” i d’expropiació “temporal” dels pisos turístics buits.

La moció no ho té fàcil per prosperar perquè l’executiu municipal no va en la mateixa línia i al cap i a la fi té majoria absoluta. No cal ni recordar que, també a l’oposició, Vox i el PP són grans defensors del dret a la propietat privada. Però almenys debat hi haurà i tothom s’haurà de mullar. Serà el proper dilluns 26 de febrer, en el ple ordinari de febrer.

La Crida, tercera formació municipal en nombre de vots, considera que construir pisos públics nous és una bona eina, però ni l’única ni la més ràpida, i menys amb la velocitat que es desplega el Pla Local d’Habitatge. Calen més mesures i en aquest sentit apunten a les xifres del Cens d’Habitatges de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb dades del 2019, avalua que el 13 per cent dels habitatges de Sabadell no tenen un ús residencial: hi ha 5.600 pisos buits, 5.000 d’ús esporàdic (que es fan servir menys de tres mesos a l’any) i més de 1.500 que s’usen menys d’un mes a l’any. Gairebé 12.000 habitatges que no corresponen al que vindria a ser un habitatge d’ús habitual.

“Front municipal”

Els anticapitalistes creuen que calen més esforços, més a fons i més massius. Per això volen que es puguin expropiar els pisos buits de grans tenidors i també mobilitzar els pisos turístics buits. En aquest sentit, portaran una moció al ple. L’Ajuntament no té competències directes. Per això demanen que, en cas d’aprovar-se, el consistori “lideri un front municipal” per acabar amb l’habitatge buit allà on hi ha manca de pisos.

Foto portada: habitatges del barri de Can Deu, en una imatge d’arxiu. Autora: Alba Garcia Barcia.

Comments are closed.